Τελευταία Νέα

Κυριακή, 28/02/2021, 21:13


Home / HEADER-NEWS / Εξελίξεις με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων 3.000 ενδιαφερόμενων

Εξελίξεις με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων 3.000 ενδιαφερόμενων

Δημοσιεύτηκε: 10:45 πμ Ιανουάριος 22nd, 2016  


ptyxio

Εξελίξεις με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων 3.000 ενδιαφερόμενων

Με απόφαση του ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή

με έργο:

α) Τον έλεγχο πληρότητας και τη συμπλήρωση των φακέλων των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης εξωτερικού,

β) Την ηλεκτρονική καταγραφή των φακέλων και των υποβληθέντων δικαιολογητικών και εγγράφων,

γ) Την κατηγοριοποίηση όλων των αιτήσεων ανά:

  1. Νομοθετικό πλαίσιο (επαγγελματικά προσόντα ή ισοδυναμία τίτλων σπουδών)
  2. Γνωστικό πεδίο (επάγγελμα, ειδικότητα κ.λπ.)

iii. Εκπαιδευτικό Ίδρυμα χορήγησης τίτλων.

Β) Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από 14 μέλη:

Το έργο της ομάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί, το αργότερο, εντός ενός μηνός από την παραλαβή της παρούσας Απόφασης.

Από την ανάληψη της αρμοδιότητας και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, τα μέλη της ομάδας εργασίας θα εργάζονται αποκλειστικά για τη διεκπεραίωση του έργου σε καθημερινή βάση, εντός ή και εκτός ωραρίου εργασίας τους, προκειμένου να ανταποκριθούν με συνέπεια και ταχύτητα στα καθήκοντα που τους ανατίθενται με την παρούσα Απόφαση

Το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες ενημέρωσε ότι  βάζει οριστικό τέλος στην ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων, που εκκρεμεί η αναγνώριση των επαγγελματικών  τους προσόντων,   προωθώντας την έκδοση  νέου προεδρικού Διατάγματος. Με το σχέδιο που προωθείται, αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Θα καθιερώνεται ένα πιο ευέλικτο σχήμα, εντός των δομών του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων , με την συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται, των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την  έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το νέο Όργανο θα δύναται να εξετάσει όλους τους φακέλους σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο λόγος που περιήλθαν οι πτυχιούχοι σε αυτή τη ταλαιπωρία εστιάζεται σε μία σειρά άστοχων παρεμβάσεων και καταργήσεων διατάξεων κατά τις χρονιές 2012, 2013 και 2014. Πιο συγκεκριμένα με το ν. 4093/2012 καταργήθηκε η διάταξη με την οποία προβλεπόταν ότι από 1-1-2013, αρμόδιες αρχές για να εκδίδουν τις αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων,  θα ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το αποτέλεσμα αυτών ήταν η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) ο εξοβελισμός των επαγγελματικών οργανώσεων- επιμελητηρίων και η συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου αιτήσεων που ανήλθαν πάρα πολύ γρήγορα στις 3.000 και η διαχείριση των οποίων δεν ήταν πλέον δυνατή.

Η υπηρεσιακή  μονάδα η οποία έφερε την ευθύνη για τη διοικητική και γραμματειακή στήριξη του Συμβουλίου καταργήθηκε με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου και η λειτουργία του ΣΑΕΠ σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2014.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει σήμερα μία διέξοδο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

xenesglosses.eu

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από  την Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιωάννη Παντή, ο έλεγχος πληρότητας και η συμπλήρωση των φακέλων των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης εξωτερικού, η ηλεκτρονική καταγραφή των φακέλων και των υποβληθέντων δικαιολογητικών και εγγράφων,καθώς και η κατηγοριοποίηση όλων των αιτήσεων ανά:

i. Νομοθετικό πλαίσιο (επαγγελματικά προσόντα ή ισοδυναμία τίτλων σπουδών)

ii. Γνωστικό πεδίο (επάγγελμα, ειδικότητα κ.λπ.)

iii. Εκπαιδευτικό Ίδρυμα χορήγησης τίτλων.

Στην απόφαση με θέμα » Σύσταση- Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο πληρότητας και συμπλήρωση φακέλων αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών εξωτερικού» ορίζεται ότι από την ανάληψη της αρμοδιότητας και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, τα μέλη της ομάδας εργασίας θα εργάζονται αποκλειστικά για τη διεκπεραίωση του έργου σε καθημερινή βάση, εντός ή και εκτός ωραρίου εργασίας τους, προκειμένου να ανταποκριθούν με συνέπεια και ταχύτητα στα καθήκοντα που τους ανατίθενται με την παρούσα Απόφαση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δεν θα ξαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Πανεπιστήμια όλο το εαρινό εξάμηνο

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και ...