Home / Featured / Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων

Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων

Δημοσιεύτηκε: 8:50 πμ Δεκέμβριος 25th, 2015  


mathites

Το προβληματικό Λύκειο των τεσσάρων μαθημάτων

Αδιαφορία για γενική παιδεία και πτώση βάσεων ως 4.000 μόρια φέρνει το νέο εξεταστικό σύστημα

 

Πτώση στις βάσεις η οποία μπορεί να φτάσει έως και 4.000 μόρια φέρνει για το 2016 το νέο εξεταστικό σύστημα. Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας το καλοκαίρι του 2016 αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς η προσμέτρηση τεσσάρων μαθημάτων αντί για έξι ή επτά που ίσχυε στο παρελθόν και η «εξαφάνιση» της προφορικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργούν εντελώς νέα δεδομένα.

Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων μείνει ο ίδιος και η ζήτηση δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, θα έχουν μια πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με πέρυσι (Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει στα 18.500 μόρια), ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές (κοντά στα 17.5000 μόρια αναμένεται ότι θα βρεθεί η Νομική Αθήνας), στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, όπου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι οι υποψήφιοι θα εξετάζονται το καλοκαίρι σε τέσσερα δύσκολα μαθήματα, ενώ από το νέο εξεταστικό σύστημα θα λείπουν όχι μόνο το «μπόνους» της προφορικής βαθμολογίας αλλά και τα «εύκολα» μαθήματα τα οποία στο παρελθόν ανέβαζαν τις επιδόσεις των νέων.

Η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης όπου και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια. Τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Η πτώση των βάσεων σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει και τα 4.000 μόρια.

Πηγή:Το Βήμα

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ (ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ)

πηγή dictyo.gr, To Βήμα της Κυριακής

100524096


 

4 Σχόλια

  1. Δεν γίνεται αντιληπτό γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα? Για ποιο λόγο να συνδέονται οι εισαγωγές στα ΑΕΙ από την επίδοση στη Β΄θμια?
    Μάλλον θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε την πλήρη αποδέσμευση, αλλά και την κατάργηση των εισαγωγικών. Επίσης ίσως να πρέπει να δούμε και την μετα- Β΄θμια επαγγελματική σταδιοδρομία εκτός ΑΕΙ ή παράλληλα με αυτά!!!
    Ο δρόμος της γνώσης πρέπει αν είναι πάντα ανοικτός για όλους αλλά όχι πάντα δωρεάν στην ίδια σειρά!!! Γιατί τότε το σύστημα γίνεται άδικο και ανεπαρκές!!!

    Όλοι στα ΑΕΙ και από εκεί όσοι δεν «επιθυμούν» (μπορούν) εκτρέπονται σε επαγγελματικές τύπου ΙΕΚ (δημόσια, δημοτικά ή οργανισμών) υπό την επίβλεψη των ΑΕΙ για επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς τίτλο ΑΕΙ
    Άμεση πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας

  2. Αυτές οι βάσεις θα ισχύουν και για τα υπόλοιπα 2 χρόνια; εαν κάποιο παιδί ξεκινάει το λύκειο και υπάρχει αυτο το σύστημα με αυτο θα δωσει και πανελλήνιες;;;;;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...