Home / HEADER-NEWS / Τα πρώτα θέματα του Εθνικού διαλόγου να είναι οι μόνιμοι διορισμοί και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Τα πρώτα θέματα του Εθνικού διαλόγου να είναι οι μόνιμοι διορισμοί και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 5:49 μμ Δεκέμβριος 16th, 2015  


disy

16 Δεκεμβρίου 2015

Ανοίγουμε τον Εθνικό διάλογο για την Παιδεία με θέσεις!

1ο θέμα διαλόγου: Οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στην εκπαίδευση, θέτοντας τα ζητήματά της, σε ανοιχτό εθνικό διάλογο, ορίζοντας μάλιστα και επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Βέβαια ο ίδιος φρόντισε εξαρχής να τον υπονομεύσει νομοθετώντας, χωρίς κανένα διάλογο, σημαντικές διατάξεις για το θέμα της επιλογής των νέων Διευθυντών εκπαίδευσης, εισάγοντας μια πελατειακή – κομματική διαδικασία.

Παρ όλα αυτά όμως, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα του διαλόγου, αρκεί να μην είναι προσχηματικός, με κατευθύνσεις και λύσεις προαποφασισμένες. Αρκεί να μη γίνεται «για τα μάτια του κόσμου» με στόχο να αθωώσει τους έχοντες την ευθύνη από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Ο διάλογος βέβαια πρέπει να έχει εισήγηση-πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας και καθώς κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας (είτε επειδή δεν έχει θέσεις για τα προβλήματα είτε επειδή νομίζει ότι βολεύεται με την απεραντολογία και την ασάφεια), με κίνδυνο να υπάρξει μια ατελείωτη έκθεση απόψεων και ιδεών που δε θα μπορέσει ποτέ να σχηματοποιηθεί και να γίνει κυβερνητική πράξη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα επιχειρήσει να θέσει το πλαίσιο του διαλόγου.

Ως πρώτο θέμα διαλόγου επιλέγουμε τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών και διεκδικούμε να δημιουργηθεί ένα νέο ρεαλιστικό επαγγελματικό πλαίσιο καθώς το παλιό έχει ξεπεραστεί από τη μεγάλη παραμονή των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αβέβαιης εργασίας, αφού η αναπλήρωση πια σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τον χρονικό ορίζοντα δεκαετίας!

Οι προτάσεις μας:

  • Κάλυψη όλων των οργανικών κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς σε Γενική και Ειδική Αγωγή.
  • Πρόσληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναπληρωτών σε μία φάση, 20-25 Αυγούστου, ανεξάρτητα από τον φορέα χρηματοδότησης, για κάλυψη όλων των κενών των σχολείων, τα οποία είναι ήδη γνωστά από τον Ιούνιο.
  • Διατήρηση δικαιώματος συμμετοχής σε επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτώντου τρέχοντος έτους, αν η άρνηση θέσης του αναπληρωτή, έγινε σε φάση που πραγματοποιήθηκε μετά την 21η Φεβρουαρίου. Είναι εντελώς διαφορετικό ένας αναπληρωτής να διορίζεται σε έναν τόπο μακριά από αυτό των συμφερόντων του στην αρχή της σχολικής χρονιάς και διαφορετικό στο τέλος, όπου οι μισθοί επί της ουσίας δεν φτάνουν καν για τα έξοδα μετακίνησης και εγκατάστασης.
  • Αποδέσμευση της χορήγησης κανονικής άδειας από την καταβολή της αποζημίωσης στο τέλος της σύμβασης.
  • Κανένα πάγωματης μισθολογικής εξέλιξης μετά τα 7 έτη αναπλήρωσης.
  • Προσμέτρησητων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη μισθολογική τους κατάταξη, όπως ακριβώς ισχύει και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Καταβολή όλων των επιδομάτων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
  • Σταθερή ημερομηνία πληρωμήςγια όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Καμία καθυστέρηση στις πληρωμές.
  • Ενιαίο πλαίσιο αδειώνγια μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
  • Απόσπαση κατά προτεραιότητα σε μόνιμο, σύζυγο αναπληρωτή εκπαιδευτικού,στην περιοχή που τοποθετήθηκε ο/η σύζυγος αναπληρωτής.
  • Δικαίωμα αμοιβαίων μετακινήσεων – αποσπάσεωναναπληρωτών εκπαιδευτικών, μεταξύ 25-30 Αυγούστου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου και με βάση τα μόρια του καθενός. Οι αμοιβαίες μετακινήσεις να συνεχίζονται και στις επόμενες φάσεις.
  • Δικαίωμα μετακίνησης αναπληρωτή που εκλέχτηκε σε ΟΤΑ στον τόπο εκλογής του, όπως ισχύει και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.Συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, όπως και στους μόνιμους.
  • Συνυπηρέτηση αναπληρωτών.Να δίνεται η δυνατότητα ο πρώτος του πίνακα να ζητά μετακίνηση στο νομό του δεύτερου (αν υπάρχουν κενά για να μην παραβιάζεται ο πίνακας) ή να υπάρχει η δυνατότητα ένα ζευγάρι αναπληρωτών να κάνει κοινή δήλωση και να τοποθετούνται και οι δύο στην περιοχή πρόσληψης του δεύτερου σε μόρια.
  • Δικαίωμα συμμετοχής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλα τα προγράμματα επιμόρφωσης.
  • Επανακαθορισμός μοριοδότησηςσχολικών μονάδων.
  • Επικαιροποίηση καταλόγου δυσπρόσιτωνσχολικών μονάδων.
  • Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και ηλεκτρονική δήλωση τοποθέτησηςπροκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των αναπληρωτών με τις ουρές στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης.
  • Εξεύρεση ενιαίου για όλη τη Χώρα δίκαιου και κοινά αποδεκτού τρόπου τοποθέτησης αναπληρωτώναπό τα ΠΥΣΠΕ, βάση προϋπηρεσίας και κοινωνικών κριτηρίων.Αναμένουμε την τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας επί των θέσεων που καταθέτουμε. Οι βαρυσήμαντες δηλώσεις περί διαλόγου, κατάθεσης προτάσεων, προοδευτικής αντίληψης για την εκπαίδευση κλπ πρέπει να αποδειχθούν ότι δεν λέγονται απλά για τους τύπους. Τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες αλήθειες! Τι έχετε να πείτε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κύριε Φίλη; Έχετε να πείτε κάτι εκτός από έκφραση συμπάθειας και κατανόησης με την οποία δεν μπορούν να ζήσουν; Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ανοίγει τον διάλογο που εσείς καλέσατε! Εσείς θα συμμετέχετε;

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...