Home / HEADER-NEWS / Πόσο συνεισφέρουν τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας – Μύθοι και πραγματικότητα

Πόσο συνεισφέρουν τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας – Μύθοι και πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε: 12:05 μμ Δεκέμβριος 12th, 2015  


paneladikes

Αιτία αυτού του άρθρου είναι ένα ακόμη δημοσίευμα (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ) που κάνει λάθος στον υπολογισμό της % συνεισφοράς των Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας. Το δημοσίευμα αναφέρει: «Σε 33% από 24% η συνεισφορά του μαθήματος αυξημένης βαρύτητας».

Η % συνεισφορά του 1ου Μαθήματος αυξημένης Βαρύτητας κυμαίνεται από 0% έως 100%. Μηδέν % όταν γράψεις μηδέν στο 1ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας και οποιοδήποτε βαθμό μεγαλύτερο του μηδενός σε κάποιο/α από τα υπόλοιπα μαθήματα και 100% όταν γράψεις μηδέν σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα και οποιοδήποτε βαθμό μεγαλύτερο του μηδενός στο 1ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας. Το 33% ισχύει ΜΟΝΟ όταν όλοι οι βαθμοί είναι ίσοι.

Στην περίπτωση που όλοι οι βαθμοί είναι ίδιοι έστω α έχουμε: 2(α+α+α+α) + 1,3α + 0,7α =10α όποτε το 1ο Μάθημα Αυξημένης Βαρύτητας έχει 3,3α/10α =33%. Οι περιπτώσεις αυτές είναι 200 στις 1.600.000.000 (200 στην 4η ) με δεδομένο ότι οι βαθμοί είναι με προσέγγιση δεκάτου.

Αντίθετα με το νέο τρόπο υπολογισμού έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας:

alt

Η συνεισφορά % του 1ου Μαθήματος αυξημένης Βαρύτητας κυμαίνεται από 0% έως 100%.

Πηγή: sep4u.gr | Καλοδήμος Δ. | Υπεύθυνος ΣΕΠ |ΚΕΣΥΠ Λαμίας

…………………………………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης Φ.253/193309/Α5/ προκύπτει ότι στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 1,3 και 0,7 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

330 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 1,3)
270 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,7)
200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

Συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 6600 μόρια, το δεύτερο μέχρι 5400 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων 20000.

*Προκύπτει ότι με το νέο σύστημα η αξία των μονάδων των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας σε σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των μορίων πρόσβασης. Συγκεκριμένα, με το προηγούμενο σύστημα κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (στην περίπτωση που ο υποψήφιος είχε εξεταστεί σε 6 μαθήματα) «άξιζε» το διπλάσιο περίπου από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας και κάθε μονάδα του δευτέρου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «άξιζε» 50% περίπου περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας.
Με το νέο σύστημα υπολογισμού κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας και κάθε μονάδα του δευτέρου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 35% παραπάνω από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας.

Στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 0,9 και 0,4 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι:

290 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,9)
240 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,4)
200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων

Σε αυτή την περίπτωση, συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 5800 μόρια, το δεύτερο μέχρι 4800 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων 18600.

  • Τα παραπάνω προέρχονται από το blog του ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας και αποτελούν επισημάνσεις του υπευθύνου του κέντρου κ. Ιωάννη Κουράκλη.

ανάρτηση: Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...