Home / HEADER-NEWS / Οι καταλήψεις για την έλλειψη καθηγητών έκοψαν τις εκδρομές στους μαθητές

Οι καταλήψεις για την έλλειψη καθηγητών έκοψαν τις εκδρομές στους μαθητές

Δημοσιεύτηκε: 9:47 πμ Δεκέμβριος 9th, 2015  


katalipsi

Οι καταλήψεις για την έλλειψη καθηγητών έκοψαν τις εκδρομές στους μαθητές

Εκδικητική απόφαση για τους αγώνες των μαθητών

Οι καταλήψεις των μαθητών είχαν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας να περιοριστούν ή και να κοπούν σχολικοί περίπατοι και ημερήσιες εκδρομές. Ήδη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση – διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Λέσβου, προχώρησε στην απόφαση της περικοπής σχολικών περιπάτων.

Αυτό που τονίζει ωστόσο η ΕΛΜΕ Λέσβου είναι το γεγονός ότι σχολεία του νησιού είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες επειδή υπήρχαν δεκάδες κενά. Κάποια από τα σχολεία που είχαν μεγάλο πρόβλημα προχώρησαν σε καταλήψεις.

«Τα σχολεία αυτά δεν έκαναν ούτως ή άλλως μάθημα, οπότε είναι τραγικό να βγαίνει σήμερα απόφαση για «αναπλήρωση μαθημάτων που δεν έγιναν λόγω καταλήψεων». Τα μαθήματα δεν έγιναν λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης να μην καλύπτει εγκαίρως τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν- και υπάρχουν ακόμα- σε όλη τη χώρα και όχι λόγω των εύλογων κινητοποιήσεων γι’ αυτά» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου.

Η ΕΛΜΕ Λέσβου χαρακτηρίζει εκδικητική της απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Β. Αιγαίου. «Είναι μια απόφαση εκδικητική για τους αγώνες των μαθητών και της σχολικής κοινότητας, μια απόφαση που δεν έχει καμία σχέση με την κάλυψη της ύλης στα σχολεία που βρίσκονται πίσω».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου αναφέρει μεταξύ των άλλων  ότι στόχος τους δεν είναι να καλυφθεί βεβαίως καμία ύλη (αφού ακόμα τα σχολεία δεν έχουν ενημερώσει ακόμα για το πού βρίσκονται) αλλά να εμπεδώσουν οι μαθητές τον φόβο και την ηττοπάθεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναπαράγει έτσι μια πρακτική ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και μια λογική που αντιμετωπίζει λογιστικά και γραφειοκρατικά την ύλη και το πρόγραμμα σπουδών. Όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν την απόφαση είναι εντελώς αποξενωμένοι από τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Ως xenesglosses.eu υπενθυμίζουμε ότι  με βάση το νόμο 4326/2015 άρθρο 14 ορίζεται ότι σε  περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:

α) Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β) Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και

γ) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων.

Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να  ομαλοποιηθεί η λειτουργία του, ο Διευθυντής συγκαλεί ανά βδομάδα το Σχολικό Συμβούλιο, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της κατάστασης και διατύπωσης γνώμης για την προσήκουσα διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.

Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου, ο Διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το σχολικό συμβούλιο. Το σχολικό συμβούλιο υποβάλει πρόταση στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας του σχολείου, σχετικά με την διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί, με γνώμονα την όσο το δυνατόν αρτιότερη ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης. Η διαδικασία αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο/τετράμηνο από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η εγκύκλιος για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Την απόφαση για την αναπλήρωση λαμβάνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης».

Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν εκτάκτως και να εκφράσουν επίσημα τη διαμαρτυρία τους προς την ΠΔΕ. Να μην πειθαρχήσουν στην απαράδεκτη απόφαση και να προγραμματίσουν κανονικά σχολικούς περιπάτους, διδακτικές επισκέψεις και ημερήσιες εκδρομές, εφόσον το επιθυμούν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα γονείς και κηδεμόνες. Όσον αφορά τις ανάγκες κάλυψης της ύλης, ο κάθε σύλλογος είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά υπεύθυνος να αποφασίσει για το πώς θα γίνει αυτή.

Απαιτεί από την ΠΔΕ Β. Αιγαίου να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση και την ΔΔΕ να εγκρίνει κανονικά όλες τις σχολικές δραστηριότητες και τους περιπάτους.

Καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την «αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων», αφού ο νόμος-πλαίσιο 1566/85 είναι επαρκής για αυτά τα ζητήματα («σύγκληση Σχολικού Συμβουλίου»). Να μειωθεί τώρα η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, όσο χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότητα για όλα τα σχολεία.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...