Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 30/07/2021, 10:52


Home / HEADER-NEWS / Ν. Φίλης: Τι είπε για τα Πειραματικά Σχολεία. «Στόχος η ανύψωση του επιπέδου όλων των σχολείων»

Ν. Φίλης: Τι είπε για τα Πειραματικά Σχολεία. «Στόχος η ανύψωση του επιπέδου όλων των σχολείων»

Δημοσιεύτηκε: 2:20 μμ Δεκέμβριος 4th, 2015  


piramatika

Ν. Φίλης: Στόχος η ανύψωση του επιπέδου όλων των σχολείων

Σημαντικός ο θεσμός των πειραματικών σχολείων

Σημαντικό χαρακτήρισε το θεσμό των πειραματικών σχολείων ο υπουργός Παιδείας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή για την επιλογή του νέου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών.

Ακολουθούν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο θεσμός των πειραματικών σχολείων είναι σημαντικός προκειμένου να βελτιώνεται το επίπεδο της εκπαίδευσης, προκειμένου να προάγεται η καινοτομία και να δημιουργούνται συνθήκες πιλοτικής εφαρμογής των προγραμμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα διαχυθούν στο σύνολο της εκπαίδευσης. Δηλαδή, αντιμετωπίζουμε τα πειραματικά σχολεία, όχι σαν σχολεία μιας «ελίτ» αλλά σαν ουσιαστικό θεσμό ανανέωσης, βελτίωσης, όλου του εκπαιδευτικού συστήματος, όλων των σχολείων. Διότι, η επιδίωξή μας ως κυβέρνηση, είναι, όχι να φτιάξουμε λίγα και καλά σχολεία, αλλά να βελτιώσουμε, να ανυψώσουμε το επίπεδο όλων των σχολείων. Γι’ αυτό άλλωστε και ο τίτλος τους «πειραματικά» δηλαδή, σχολεία της καινοτομίας και των πειραματισμών, με καλή έννοια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Είναι σαφές ότι στα σχολεία αυτά υπάρχει ένα ιδιαίτερο σύστημα διοίκησης, το οποίο ανταποκρίνεται και στις προδιαγραφές και στους στόχους που αναθέτει η νομοθεσία στα πειραματικά σχολεία, όπως επίσης, επιδιώκεται να είναι και καθηγητές με αυξημένα προσόντα προκειμένου να ανταποκρίνονται και αυτοί στον καλώς εννοούμενο πειραματικό χαρακτήρα των σχολείων.

Πρέπει να σας πω ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τα σχολεία αυτά, είναι ότι ήταν και παραμένει δύσκολη η διάχυση των πρακτικών προς το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα. Ακόμη περιμένουμε προτάσεις προς υλοποίηση, προς αξιοποίηση, που ελπίζω ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο μηχανισμός του Υπουργείου θα αξιοποιήσουν και θα εντάξουν στο σύνολο της εκπαίδευσης.

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΗ, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων)

Η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έχει επιτελικό χαρακτήρα και θέλουμε να εξαντλείται σε ζητήματα ρουτίνας και διαχείρισης του προσωπικού. Θέλουμε να έχει επιτελικό χαρακτήρα ως προς τον καθορισμό των προτεραιοτήτων, ως προς τις Εισηγήσεις για καινοτόμες προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνουμε, είναι μια επιλογή ανθρώπων που να συναποτελούν την Διοικούσα Επιτροπή, ανθρώπων οι οποίοι έχουν τέτοιου είδους ικανότητες και εμπειρίες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Παρασκευή 30/7 ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους μαθητές 12-15 ετών

Είναι προφανές ότι τα Πειραματικά Σχολεία που είναι περίπου 60 στον αριθμό στην Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό αν και συγγενές προς τα Πρότυπα Σχολεία στα οποία όπως ξέρετε υπάρχει η διαδικασία των εξετάσεων ώστε να μπει κάποιος και να φοιτήσει.

Είμαστε σε μια συζήτηση για την αναμόρφωση της τεχνικής εκπαίδευσης απομένει να δούμε πώς μπορεί και εκεί να λειτουργήσουν ως προς το χαρακτήρα, Πειραματικά Σχολεία.

Ο προτεινόμενος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Ψύλλος, ήδη Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, έχει όλα τα προσόντα που όπως προκύπτει από το βιογραφικό του αλλά και από την προϋπηρεσία στη Δ.Ε.Π.Π.Σ., για να αναλάβει Επικεφαλής. Ζητούμε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, να συναινέσει. Σας ευχαριστώ.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...