Home / Featured / Μισθολόγιο πρόκλησης και για την εκπαίδευση με δηλητηριώδεις ουρές πάλι

Μισθολόγιο πρόκλησης και για την εκπαίδευση με δηλητηριώδεις ουρές πάλι

Δημοσιεύτηκε: 8:16 μμ Δεκέμβριος 17th, 2015  


Bourdalas-Pan_2014

23 δομικές παρατηρήσεις  στο μισθολογικό ν/σχ πρόκλησης και για την εκπαίδευση

Βελτιωμένο και επαυξημένο

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

Ι. Εισαγωγικά

Το μισθολόγιο που κατατέθηκε χθες Σάββατο στη Βουλή και στη δημοσιότητα για να ψηφιστεί σε διαβούλευση 2 μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μόνο με τους γραφειοκρατικούς «θεσμούς» και καθόλου με τους πραγματικούς θεσμούς του λαού, αφού σε ελάχιστες μέρες πάει στη Βουλή για ψήφιση.

Στο κείμενο αυτό θα κάνω μερικές ποιοτικές παρατηρήσεις, ώστε να κατανοήσουμε πληρέστερα τα νέα ποιοτικά στοιχεία που φέρνει. Γενικά είναι μέσα στην κατεύθυνση του Μνημονίου ΙΙΙ και των παραδοτέων του που κρύβεται στο εξής:
«…Μεταρρύθμιση ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού. Έως το 2018 μεταρρύθμιση με σκοπό βελτιωμένη δομή με περιγραφές καθηκόντων που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο…

Μεταρρύθμιση ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού. Έως το 2018 μεταρρύθμιση με σκοπό βελτιωμένη δομή με περιγραφές καθηκόντων που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο. Καθορισμός ανώτατων ορίων μισθολογικών δαπανών και επιπέδων απασχόλησης στο δημόσιο (εντός της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ΜΔΣτρ) που να συνάδουν με επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για δημόσιες δαπάνες σχετικά με ΑΕΠ (από 2016 – 2019)…»

Αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχει μια κάποια μετακίνηση στα «μισθολογικά βήματα» που είχαν διαρρεύσει από το «ΕΘΝΟΣ» και φαίνεται ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν πάνω από ένα «εναλλακτικά σχέδια». Έτσι η πρόκριση έγινε πάνω στο νέο θεσμό της «Προωθημένης Μισθολογικής Εξέλιξης» που εισάγεται σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με την έννοια του «χρονοεπιδόματος». Γνωρίζουμε επί πλέον κάποιες από τις πιέσεις των 4 θεσμών. Αναφέρουμε δύο, μια αμιγώς ελληνική και μια «ευρωπαϊκή», με βάση τις οποίες έχουμε το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μισθολόγιο της 1/1/2016:

i) Η αμιγώς ελληνική: «… Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν απορρίψει και το σχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επειδή δεν μειώνει του εισαγωγικούς μισθούς και δεν συνδέονται οι αυξήσεις με την παραγωγικότητα…». ΠΗΓΗ: 04-12-2015, https://news.in.gr.
ii) Η «ευρωπαϊκή»: «…Τις επιπτώσεις της μείωσης μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση εξετάζει έρευνα αξιωματούχων του ΔΝΤ. Η έρευνα αφορά στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία». ΠΗΓΗ: 19-11-2015, https://www.euro2day.gr.
ΙΙ. Μια βασική αρχική υπογράμμιση

Οφείλουμε πάντως ευθύς εξαρχής να δηλώσουμε ότι στα ΜΜΕ και από μια σειρά πολιτικών διαστρεβλώνεται μάλλον συνειδητά η αλήθεια κυρίως σε δύο βασικούς άξονες για το μισθολόγιο αυτό (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-2016).

Πρώτον οι ωριμάνσεις δεν αποτελούν αυξήσεις των μισθών στα ίδια χρόνια εργασίας, είτε στους βασικούς, είτε με επιδόματα. Αποτελούν ένα κατακτημένο εργασιακό κίνητρο για χρονική προσδοκία αύξησης του μισθού και λόγω της εμπειρίας και λόγω των αυξανόμενων γενικότερων οικογενειακών αναγκών που βαίνουν συνήθως παράλληλα με το χρόνο (μια μορφή χρονοεπιδόματος).

Δεύτερον έγιναν σ” αυτό το ν/σχ πολλαπλές εσωτερικές μισθολογικές ανακατατάξεις και σε πολλά επίπεδα, όπου η βασική τους κατεύθυνση είναι κλοπή μισθού από τους πολλούς, τους από κάτω, τους προερχόμενους από φτωχές οικογένειες ή δεν είχαν ειδικές πελατειακές σχέσεις, με ταυτόχρονη μεταφορά στους λίγους, στους από πάνω ή στους δίπλα που προέρχονται συνήθως από πλούσιες οικογένειες, με υπερβολική χρήση των προσόντων (μέχρι και 12 έτη πλασματικής εργασίας). Αναλύονται με λεπτομέρεια στα επόμενα.

Το ν/σχ ακολουθεί επομένως τη στρατηγική συνέχισης της λιτότητας με μεγαλύτερη βεβαίως εσωτερική όξυνση. Στο μνημόνιο ΙΙΙ εξάλλου, υπενθυμίζουμε, αναφέρεται ρητά: «…3) Δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση μισθολογίου…».

ΙΙΙ. Οι 23 παρατηρήσεις

α) Αποσυνδέει το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο, χωρίς όμως να γνωρίζουμε περισσότερα, ούτε καν από την «αιτιολογική έκθεση», πόσοι θα είναι, πως θα χωρηγούνται και τι θα απορρέουν από βαθμούς του μισθολογίου Αλ. Τσίπρα. Μπορούμε όμως να εικάσουμε, αλλά δεν είναι του παρόντος.

β) Αναφέρεται ρητά ότι ΔΕΝ υπόκειται σε Συλλογικές Διαπραγματευσεις (δηλ. ούτε από την ΑΔΕΔΥ)! Αφήνει μόνο ένα παράθυρο ότι μπορεί να γίνει καμμιά τροπολογία κάπου, κάπως, κάποτε…

γ) Διαχωρίζει πλήρως μισθολογικά τους αποφοίτους Α.Ε.Ι. και Α.ΤΕ.Ι. Κατ’ αρχήν σε όλο το δημόσιο. Στην β/βάθμια εκπαίδευση φαίνεται να υποβιβάζει επομένως όλους του αποφοίτους των ΑΤΕΙ από Π.Ε. σε Τ.Ε.. Έτσι φαίνεται ότι οι συνάδελφοι ΠΕ17, ΠΕ18 και ΠΕ20 γίνονται Τ.Ε.. (Άρθρο 9, περ. 2).

Πάλι τα ίδια δηλ. με το πρηγούμενο Μισθολόγιο. Τότε με τα πολλά ο Παπαθεοδώρου μέσα στην Βουλή είχε αποδεχθεί τελικά πως ο παιδαγωγικός τίτλος είναι το κριτήριο διορισμού και η κατάταξη με βάση αυτό γίνεται σε αντίστοιχους κλάδους όπως είχαν καθοριστεί αρχικά από τον Ν. 1566/1985. Οφείλει πάλι και το συνδικαλιστικό κίνημα στην εκπαίδευση να επανέλθει και ο νέος Υπ. Παιδείας να πράξει τα ίδια.

Επίσης φαίνεται ότι οι σημερινοί Τ.Ε. και Τ.Ε.1 με διετείς μεταλειακές σπουδές έως τετραετείς (ΣΕΛΕΤΕ), όπως και όλοι οι ωδειακοί ΠΕ16 υποβιβάζονται σε Δ.Ε.! Τα επί πλέον αδιαβάθμητα πλέον τυπικά τους προσόντα του δίνουν ένα εισαγωγικό Μ.Κ. επί πλέον και χρυσώνεται το χάπι!

Η επαναφορά αυτή του υποβιβασμού στην εκπαίδευση, αν δεν σταματήσει πάλι στην πηγή ή στις ερμηνευτικές εγκυκλίους, θα έχουν δηλητηριώδεις εργασιακές και εκπαιδευτικές ουρές, τις οποίες θα δούμε σε επόμενη φάση. Θα έχουν ίσως και συνδικαλιστικές και πολιτικές…

δ) Διαχωρίζει τα χρονικά βήματα αλλαγής Μ.Κ. των Υ.Ε. και των Δ.Ε. με τριετίες (και των υποβιβασμένων) από τα αντίστοιχα των νέων Τ.Ε. (πτυχ. ΑΤΕΙ) και Π.Ε. (πτυχ. Α.Ε.Ι.) με διετίες. Αυτή η διάκριση και εσωτερική όξυνση εντός του όλου μισθολογίου σε επίπεδο κατηγοριών δεν υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα μισθολόγια. Επιβεβαιώνονται έτσι δηλ. οι διαρροές της εφημ. «ΕΘΝΟΣ» του Οκτωβρίου, αλλά οξύνεται περισσότερο η αντίθεση. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι ο εισαγωγικός ακαθάριστος βασικός δεν θα είναι το Μ.Κ.0 (όπως στο απερχόμενο μισθολόγιο εντός τους βαθμού), αλλά το Μ.Κ.1. Αυτό σημαίνει ότι ο καταληκτικός για όλες τις κατηγορίες θα είναι στα 36 έτη (2χ18=36 και 3χ13=36).

ε) Εισάγεται με ένταση η λογική της «Προωθημένης Μισθολογικής Εξέλιξης» συνδεδεμένη με την «αξιολόγηση των υπαλλήλων». Οξύνει δηλ. παραπέρα στα έγκατα των μισθολογικών κλιμακίων (Μ.Κ.), και προς τα πάνω και προς τα κάτω, τη σχέση χρόνου εργασίας και είδος εργασίας από τη μιά, με τα τυπικά προσόντα και την «ατομική» και «εργασιακή» αξιολόγηση από την άλλη με μια εκ των προτέρων «ολική αξιολόγηση». Στην εκπαίδευση, και ειδικά στη δευτεροβάθμια, αυτό θα αποτελεί για μας και νέα αιτία μακροχρόνιου ταξικού και εκπαιδευτικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, αφού έχει αποδομηθεί το «χρονοεπίδομα» ως ιδεολογικό στοιχείο από το μισθολόγιο του Κ. Σημίτη (1997), έχουν εισαχθεί ιδεολογικά τα πλασματικά Μ.Κ. των συναφών μεταπτυχιακών (2 έτη) και διδακτορικών (6 έτη) εντός του βαθμού στο προηγούμενο μισθολόγιο του Γ. Α. Παπανδρέου (2011), τώρα εκτοξεύονται στα 4 και 12 έτη αντίστοιχα. Δίνονται δηλ. ανεξαρτήτως θέσης 2 πλασματικά Μ.Κ. (2χ2=4) στους κατόχους συναφών μεταπτυχιακών και 6 πλασματικά Μ.Κ. (2χ6=12) στους κατόχους συναφών διδακτορικών.

Δίνονται επίσης 5 πλασματικά Μ.Κ. στους αποφοίτους της «Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης» και 6 άν αποφοίτησαν με άριστα!

Αντίθετα, για άλλη μία φορά, οι εκπαιδευτικοί με 2η ειδικότητα –στη β/βάθμια πρέπει να κυμαίνονται κοντά στο 10%- με την οποία λύνουν εκπαιδευτικά προβλήματα, δεν έχουν καμμία πλασματική αύξηση Μ.Κ. διότι τα προσόντα τους δεν είναι κάθετα στην πειραμίδα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά …οριζόντια!

ς) Εισάγεται και η «προσφορά» ενός πλασματικού Μ.Κ. με την κάθετη ατομική αξιολόγηση υπό όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα αν σε τρεις συνεχόμενες ετήσιες ατομικές αξιολόγήσεις ένα υπάλληλος πάρει κατά μ.ό. «άριστα» γίνεται υποψηφιος για ένα ..Μ.Κ.. Το ποσοστό που θα το πάρει θα κυμαίνεται μεταξύ 5% έως 15% των δημ. Υπαλλήλων …«λαμβανομένης υπόψη της εκάστοτε δημοσιονομικής συγκυρίας». Επομένως η κυρίως αξιολόγηση γίνεται εκ των προτέρων με βάση τα τυπικά προσόντα, ενώ σχεδιάζεται για να ισχύσει για παραπέρα εσωτερική όξυνση στο επόμενο μισθολόγιο που δεν θα αργήσει (όπως αυτό)…

ζ) Εκτοξεύει το μισθό των 13 Περιφερειακών Διευθυντών, όπως και πολλών άλλων στελεχών των Υπουργείων σε δυσθεώρητα ύψη. Παίρνουν για όσο καιρό είναι στη θέση τους αυτόματα το ΜΚ19 (τελευταίο) συν 20% αύξηση του βασικού μισθού ακόμα , συν το επίδομα των 900€!!!

η) Οι Προϊστάμενοι (Διευθυντές) Εκπαίδευσης πέραν των επιδομάτων θέσης παίρνουν μόνο τα πλασματικά Μ.Κ. από τα κάθετα προσόντα τους, με σημαντική διαφοροποίηση από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπ/σης. Είναι θέμα μελέτης να δούμε εάν όντως υπάρχει μείωση κατά μ.ό. Τα ίδια ισχύουν και για τους Διευθυντές, Υποδιευθυντές, τομεάρχες Ε.Κ., προϊσταμένων δημοτικών ή νηπιαγωγείων, κλπ, των σχολείων.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι (που δεν θεωρούνται μέρος της διοικητικής πυραμίδας), χάνουν στο ν/σχ το επίδομα των 400€ για τις επόμενες θητείες τους, ενώ θα το διατηρήσουν ως προσωπική διαφορά μέχρι τη λήξη αυτής της θητείας. Εάν αυτό οριστικοποιηθεί θα σημαίνει δυό πράγματα: Πρώτον ότι επεκτείνεται αφαίρεση των επιδομάτων από το προηγούμενο μισθολόγιο που είχε υπάρξει από 1/11/2011 και στους υπεύθυνους ΕΚΦΕ, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών θεμάτων, Σ.Σ.Ν., κλπ. Δεύτερον ότι ετοιμάζεται άλλος ρόλος για όσο διάστημα θα υπάρχουν ως θεσμός.

θ) Η αρνητική αξιολόγηση (ανεπάρκεια ή ακαταλληλότητα) συνδέεται κατ’ αρχήν με την διερεύνηση για «δυνατότητα εφοδιασμού με επί πλέον κίνητρα εφοδιασμού διαρκούς επιμόρφωσης και άλλων δράσεων». Το αν οι άλλες δράσεις είναι η υποχρεωτική κινητικότητα, μετάταξη ή απόλυση θα το δούμε στον καινούριο (;) δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, όταν και εάν έλθει.

ι) Το μισθολογικό βήμα για την επανακατάταξη στις 31/12/2015 βγαίνει ποσοστιαία αρχικά και μετά είναι σταθερό για τα ΜΚ2 έως τα καταληκτικά. Βάση του μισθολογίου είναι τα 780€ του εισαγωγικού ΜΚ1 στους Υ.Ε.

Το μισθολογικό βήμα στους Υ.Ε. είναι 780χ0,0551=43€. Το σταθερό αυτό μισθολογικό βήμα θα δίνεται ανά τριετία. Το αρχικό ΜΚ1 στους Δ.Ε. είναι 780χ1,1=858€. Το μισθολογικό βήμα στους Δ.Ε. είναι 858χ0,0669=57€. Το σταθερό αυτό μισθολογικό βήμα θα δίνεται ανά τριετία. Το αρχικό ΜΚ1 στους Τ.Ε. είναι 780χ1,33=1037€. Το μισθολογικό βήμα στους Τ.Ε. είναι 1037χ0,0530=55€. Το σταθερό αυτό μισθολογικό βήμα θα δίνεται ανά διετία. Το αρχικό ΜΚ1 στους Π.Ε. είναι 780χ1,40=1092€. Το μισθολογικό βήμα στους Τ.Ε. είναι 1092χ0,0540=59€. Το σταθερό αυτό μισθολογικό βήμα θα δίνεται ανά διετία.

Πάντως η εισαγωγή μη ποσοστιαίου μισθολογικού βήματος μακροπρόθεσμα θα επιφέρεις στους νεότερους παρόμοια αποτελέσματα που επέφερε η παλιά επιδοματική πολιτική. Έτσι από τη μια για τις συντάξεις οι βασικοί είχαν πέσει στις αρχές του 2000 στην σχέση 1:6 περίπου, ενώ τα επιδόματα εξαφανίστηκα από το μνημόνια Ι, οπότε ποσοστιαία την πλήρωσαν οι νεότεροι με τις περικοπές!

ια) Το πρωτοφανές παράδοξο του μη συνυπολογισμού της διετίας 2016-2017 σε καμμία φάση ωρίμανσης του μισθολογίου (άρθρο 26). Έτσι εξηγείται με μια πρώτη ματιά γιατί αυξήθηκαν τα μισθολογικά βήματα σε σχέση με το σενάριο που αποκλείστηκε (ΕΘΝΟΣ) μαζί με τον πολλαπλό υποβιβασμό ενός μεγάλου αριθμού Δ.Υ., ώστε να κρατηθεί το συνολικό κόστος σταθερό.

Πάντως το πάγωμα από την 1/1/2016 έως 31/12/2016 και το «πέταγμα στα σκουπίδια» της διετίας 2016-2017 δείχνουν ότι το μισθολόγιο αυτό δεν αποτελεί ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και μαζί με το νέο θεσμό της «Προωθημένης Μισθολογικής Εξέλιξης» είναι ευθέως αντίθετη με όλες τις αποφάσεις του κλάδου (συνέδριο 2013, 2015, σύνοδοι προέδρων, κλπ).

ιβ) Βασικός πυλώνας είναι η διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. Εισάγεται βεβαίως λόγω της συνταγματικής υποχρέωσης περί μισθολογικής εξέλιξης και μη υποβιβασμού «…χωρίς απόφαση Υ.Σ…» (άρθρο 103, παρ.4). Η περίπτωση αυτή είναι βέβαιη σε όσους υποβιβαστούν κατηγορία, αλλά και σχεδόν στους μισούς που επανακαταγόμαστε, ανάλογα τον πρώην βαθμό που είχαμε και το πότε καταταχτήκαμε στο αντίστοιχο ΜΚ που είχαμε σ’ αυτόν. Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως «προσωπική διαφορά».

Πάντως από τη μιά δεν γνωρίζουμε τη σχέση της με τις συντάξεις και τις αντίστοιχες κρατήσεις, ενώ εάν κάποιες παραμείνουν για μια πενταετία έχουν κίνδυνο να «ροκανιστούν» από ένα νέο τότε επερχόμενο μισθολόγιο.

ιγ) Οι όποιες τυχόν στιγμιαίες (31/12/2015) ακαθάριστες αυξήσεις προκύψουν δεν δίνονται, αλλά μοιράζονται σε 4 έτη. Επομένως από τη μιά έτσι νοθεύεται η «ακώλυτη» μισθολογική εξέλιξη και επομένως εξοικονομούνται ποσά υπέρ των τοκογλύφων.

Από την άλλη το 2018, που υποτίθεται ότι θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις (για 2η φορά), ακόμη και αν δοθούν από 1/1/2016 τα τέταρτα των σχετικών ωριμάνσεων που δίνει το ν/σχ, τίθεται το ζήτημα εάν θα πάρουν, όσοι εμπίπτουν στο ξεπάγωμα, την νέα ωρίμανση που θα προκύψει τη στιγμή που θα έχουν να λάβουν τα υπόλοιπα 2/4 από το μισθολόγιο 2016, λόγω … δόσεων σε βάθος τετραετίας…

ιδ) Η σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό είναι μειωμένη κατά τι ποσοτικά σε σχέση με το μισθολόγιο του 2011, αλλά και σε βάθος χρόνου (από τα 33 έτη ο καταληκτικός πάει τελικά στα 36 έτη υπηρεσίας σε όσους δεν παίρνουν πλασματικά) σε κάθε κατηγορία. Σε σχέση με την διαρροή του «ΕΘΝΟΥΣ» βεβαίως φαίνεται αυξημένη, λόγω αύξησης του μισθολογικού βήματος.

Συγκεκριμένα: Στους Υ.Ε. η σχέση καταληκτικού Μ.Κ. προς εισαγωγικό γίνεται 1:1,7–. Στους Δ.Ε. γίνεται 1:1,8–. Στους Τ.Ε. γίνεται 1:1,95. Στους Π.Ε. γίνεται 1:1,97+.

ιε) Τα καθαρά σχετίζονται με όλα τα όλα τα είδη των κρατήσεων και επομένως πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον το νέο ασαφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πιθανότατα προμηνύει αύξηση των κρατήσεων, όπως τουλάχιστον επιδιώκει η κυβέρνηση Α. Τσίπρα.

ις) Καμμιά επιστροφή δεν προβλέπεται από τις τεράστιες περικοπές από την 1/1/2010 και το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, έτσι όπως έχουν καταγραφεί ειδκά για τους εκαπιδευτικούς στην μελέτη το 2012 του ΚΕΜΕΤΕ https://kemete.sch.gr/?page_id=606

ιζ) Ελαστικά εργαζόμενοι (προϋπηρεσία και προσωπική διαφορά): Η πρόκληση προς τους ελαστικά εργαζόμενους (αναπληρωτές, εποχικούς, κλπ).

1) Ερευνώντας το σχέδιο νόμου δεν βρίσκουμε καμία ρητή κατάργηση της παρ. 6, του άρθρου 6 του Ν. 4024/2011, που αφορά την μέγιστη αναγνώριση 7 ετών πραγματικής (και πλασματικής) προϋπηρεσίας. Πρόκειται την είσοδο της «διαγραφής πραγματικού εργασιακού χρόνου», η οποία επεκτάθηκε για όλους για τα εργασιακά έτη 2016 και 2017. Το ζήτημα είναι μέγιστο γιατί δείχνει την κατεύθυνση συνεχών διαγραφών πραγματικών εργασιακών χρόνων υπέρ της εισόδου «πλασματικών» εργασιακών χρόνων, στη λογικής της Προωθημένης Μισθολογικής Εξέλιξης».

2) Η όποια «προσωπική διαφορά» ήθελε προκύψει στους ελαστικά εργαζόμενους παραμένει προσωρινά μέχρι τη λήξη του «ορισμένου χρόνου» και μετά εξαφανίζεται οριστικά!!! Πρόκειται για προοίμιο εξαφάνισης προσωπικών διαφορών σε όλους σε επόμενη φάση.

ιθ) Λοιπά επιδόματα (οικογενειακά, παραμεθoρίων και προβληματικών περιοχών, ειδικής αγωγής, κλπ). Τα οικογενειακά μένουν ως είχαν (χωρίς επίδομα γάμου) ποιοτικά και ποσοτικά. Όπως και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγειινής εργασίας. Μένει το επίδομα παραμεθόριας εργασίας -πλην Μακεδονίας- μόνο στα 20 km απόσταση από τα σύνορα, αλλά κόβονται σε όλες τις προβληματικές περιοχές (Κυκλάδες, Ευρυτανία, κλπ). Αυτό είναι στην παραπέρα συνέχιση μιας λογικής που είναι ακόμα αντίθετη και στην ίδια στην αναδιαρθρωτική λογική των «περιφερειών» της Ε.Ε. για χάριν της δημοσιονομικής και λιτότητας λογικής. Το επίδομα στην ειδική αγωγή δεν επαναφέρεται. Τα επιδόματα διοικητικής θέσης μένουν ως έχουν.

κ) Αργίες και διαθεσιμότητες: Καταργείται μέρος του πραγματικού εργασιακού χρόνου συναδέλφων που τέθηκαν σε αργίες, που δόθηκαν με αναδρομική ισχύ, ενώ εργαζόντουσαν στο σχολείο ή αλλού. Δεν δίνεται στη λογική του «πλασματικού χρόνου», που δίνεται αφειδώς σε άλλες περιπτώσεις, για όσους τέθηκαν σε διαθεσιμότητες ή τέθηκαν σε αργίες και αθωώθηκαν ή τέθηκαν σε αργίες και δέχτηκαν μικρότερης διάρκειας από το χρόνο της αργίας, ούτε καν σε ποσοστό του μισθού που έπαιρναν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα! (άρθρο 25, παρ.5).

κα) Προβλέπονται νέες ειδικές ρυθμίσεις για ειδική «αξιολόγηση των καθηκόντων και ρόλων θέσεων ευθύνης», άρθρο 17, «Αμοιβή συνδεόμενη με την περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας». Επομένως από τη μια δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις για νέους ρόλους σκληρών αναδιαρθρώσεων και από την άλλη δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι δημιουργείται και μια νέου τύπου «πελατειακών σχέσεων» για στήριξης της «αριστερής» διακυβέρνησης προσώπων, κλάδων καητηγοριών, κλπ σε όλο το φάσμα του δημοσίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «δύναται να χορηγείται αμοιβή η οποία συνδέεται με την περιγραφή και αξιολόγηση της θέσης εργασίας …με προϋπόθεση την αναλυτική περιγραφή, βαθμολόγηση και αξιολόγηση των θέσεων εργασίας κάθε φορά που θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα».

κβ) Ειδική μεταχείριση προβλέπεται, στα επιδόματα των στελεχών, σε όλη την πυραμίδα εντός της διοίκησης των Υπουργείων (200 ευρώ αύξηση το επίδομα του Γενικού Διευθυντή, κ.ο.κ.), που σε συνδυασμό με την κινητικότητα, αξιολόγηση, σκληρά μέτρα δημιουργεί μια συμπαγή ελίτ, «η οποία θα έχει και υλικό συμφέρον» είτε να υποτάσσεται στην κυβερνητική πολιτική, είτε να εισηγείται σκληρότερες προτάσεις εάν πολιτική ηγεσία προσπαθεί να συμβιβάσεις μέρος των αιτημάτων των «από κάτω».

κγ) Κρατήσεις απεργίας, το ίδιο έργο: Η συνέχιση της διάταξης του, Ν.4024/2011 (άρθρο 23) και για τον τρόπο υπολογισμού της απεργίας απλά αποτελεί και επίσημο τρόπο του ρόλου που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον τρόπο που θα χειριστεί το σύνολο των ζητημάτων για τον 3ο πυλώνα της αστικής Δημοκρατίας (Συνδικάτα- Συνδικαλισμός).

Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ ο μισθός υπολογίζεται μηνιαία σε σύνολο κατά μ.ό. 30 ημερών για τις κρατήσεις σε σύνολο 25 ημερών. Αντίστοιχα για τα καθαρά δεν υπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, για την κράτηση των ημερών απεργίας (και στάσεων αναλογικά) υπολογίζονται και οι εργοδοτικές εισφορές! Δηλαδή αυξάνει τον αριθμητή και μειώνει τον παρονομαστεί με τρόπο να αυξάνεται η κράτηση περίπου κατά 20%!

IV. Απαραίτητη διευκρίνηση

Οι βελτιώσεις και οι προσθήκες έγιναν είτε λόγω παραβλέψεων από τον ελάχιστο χρόνο μελέτης του ν/σχ, είτε μετά από αρκετές συζητήσεις, είτε από την αποκομιδή κέρδους βαθύτερης κατανόησης μετά την ειδική εκδήλωση (και για το ζήτημα αυτό) που απρόσμενα πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα στις 14-12-2015 και συνέπεσε μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 ημερών που βγήκε στη δημοσιότητα!

Τώρα είναι η ώρα για πιο συγκροτημένη συλλογική εργασία.

* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ./Ο.Λ.Μ.Ε.

Αρχική δημοσίευση: 13-12-2015.

Βελτίωση και επαύξηση: 15-12-2015

https://www.tomtb.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...