Home / HEADER-NEWS / Η ΟΙΕΛΕ για την κατάργηση ελέγχου τίτλων ισότιμων σχολείων

Η ΟΙΕΛΕ για την κατάργηση ελέγχου τίτλων ισότιμων σχολείων

Δημοσιεύτηκε: 2:00 μμ Δεκέμβριος 4th, 2015  


sxolio

ΛΥΘΗΚΑΝ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ …ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!!! ΠΡΩΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΙΛΗ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Tο προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης τόσο στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ όσο και σε δηλώσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι μια από τις πρώτες νομοθετικές του ενέργειες θα ήταν η επαναφορά της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και η επιστροφή του ελέγχου της στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα ανομίας στο χώρο και να διασφαλιστούν η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών..

Φαίνεται όμως ότι τα σχέδια άλλαξαν και αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν πιο …επείγουσες ανάγκες (προφανώς ο κ. Υπουργός θεωρεί ότι πλέον όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης λύθηκαν ως δια μαγείας). Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα …βοσκοτόπια (κάποτε άλλοι τοποθετούσαν θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης σε νομοσχέδια για τα ταξί και τις λαϊκές αγορές και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τους έψεγε…) και ψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή καταργείται ο έλεγχος των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στους τίτλους σπουδών που εκδίδουν τα ισότιμα προς τα δημόσια ιδιωτικά σχολεία (Κολλέγια, Αρσάκεια). Βεβαίως τα σχολεία αυτά, ιδίως μετά τη νομοθετική απορρύθμιση Αρβανιτόπουλου, είναι ισότιμα μόνο κατ’ όνομα, καθώς η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει κατά καιρούς σοβαρές παραβιάσεις τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της εργατικής νομοθεσίας σ’ αυτά.

Την ώρα που το ζήτημα των πλατών/παράνομων τίτλων σπουδών στην Ελλάδα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και συζητείται και σε επίπεδο Ε.Ε. είναι τουλάχιστον παράξενο η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί, όχι υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου ελέγχου, αλλά υπέρ της περαιτέρω απόσυρσης της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης βρίσκονται στο απυρόβλητο με κάθε κυβέρνηση κα εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

……………………………………………………………………..

Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σειρά τροπολογιών, μία εκ των οποίων αφορά την απαλλαγή των ισότιμων ως προς τα δημόσια ιδιωτικών σχολείων από τον έλεγχο (θεώρηση) των τίτλων που αυτά εκδίδουν. Ο νομοθέτης εδώ είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα θεωρεί τα συγκεκριμένα σχολεία ως απολύτως ισότιμα, ξεχνώντας ωστόσο ότι στα σχολεία αυτά (όπως και στα υπόλοιπα ιδιωτικά) ισχύει πλέον η απορρύθμιση Αρβανιτόπουλου, με βάση την οποία αποσύρθηκε ουσιαστικά η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από την ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα της απορρύθμισης αυτής ήταν η όξυνση της ανομίας και στα σχολεία αυτά, όπως δημόσια έχουμε καταγγείλει σε αρκετές περιπτώσεις.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει δημόσια δεσμευτεί για την επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας. Αντ’ αυτού όμως καταθέτει μια τροπολογία που κινείται στο αντίθετο πνεύμα της απομάκρυνσης της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς αποσύρει το δικαίωμα του ελέγχου (θεώρησης) που είχαν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης στους τίτλους που τα ισότιμα σχολεία εκδίδουν. Επειδή το θέμα της νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδονται στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι φλέγον και συζητείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΟΙΕΛΕ ζήτησε με την παρακάτω επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας την απόσυρση της τροπολογίας και την άμεση υλοποίηση των δημόσιων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τα ιδιωτικά σχολεία.

Κύριε Υπουργέ,

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναφορικά με τη θεώρηση των απολυτήριων τίτλων των ισότιμων ως προς τα δημόσια ιδιωτικών σχολείων είναι εξόχως προβληματική και ενισχύει το ήδη οξύ ζήτημα της αμφισβήτησης της νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδονται στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Ο νομοθέτης θεωρεί ότι τα εν λόγω σχολεία είναι συνολικά ισότιμα ως προς τα δημόσια, είτε όμως από άγνοια είτε σκοπίμως παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ισοτιμία των σχολείων δεν υφίσταται σε ό, τι αφορά την εποπτεία των σχολείων και της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού τους. Υπενθυμίζουμε ότι και στα ισότιμα ιδιωτικά σχολεία (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα) ισχύουν ακόμη οι ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου (Ν. 4254/2014) που απέσυραν ουσιαστικά την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από την ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών είναι στα ισότιμα σχολεία (όπως και σε αρκετά άλλα ιδιωτικά) να σημειώνονται παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας που έχει δημόσια καταγγείλει η Ομοσπονδία μας.

Επειδή η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η νομιμότητα των τίτλων σπουδών που εκδίδουν πάροχοι ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι κομβικής σημασίας και συζητείται σε επίπεδο Ε.Ε., θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας, αντί να ενεργεί στη  κατεύθυνση της αποκατάστασης της διαφάνειας και της ισονομίας, να καταθέτει μια τροπολογία που ενισχύει την ήδη προβληματική κατάσταση ανομίας στο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την απόσυρσή της και την άμεση προώθηση της επίλυσης των κρίσιμων ζητημάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως άλλωστε έχετε δεσμευτεί δημόσια.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤ             ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...