Home / HEADER-NEWS / Η επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Η επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 11:13 πμ Δεκέμβριος 21st, 2015  


aioniosfititis

Την επαναφορά των «αιώνιων» φοιτητών, ακόμη και αν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των σχολών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ, το οποίο εντός των ημερών θα τεθεί προς διαβούλευση προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, σημαντικό ρόλο στην εκλογή των οργάνων των ΑΕΙ θα έχουν και πάλι οι φοιτητές, ενώ επανέρχονται και οι «αιώνιοι».

Το Σάββατο οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους, ενημέρωσαν για τα ζητήματα που απασχολούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας τον υπουργό Παιδείας, ενώ ο κ. Φίλης τους παρέδωσε και το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το σχέδιο νόμου, επί της ουσίας επαναφέρει πάρα πολλές ρυθμίσεις οι οποίες είχαν καταργηθεί και ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και τη γενικότερη λειτουργία των ΑΕΙ. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα Συμβούλια των ιδρυμάτων (στα οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί διεθνούς κύρους) δεν θα έχουν ισχυρή θέση μέσα στα ιδρύματα και θα λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ρυθμίσεις που αφορούν τους φοιτητές και οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής:

 • Η ιδιότητα του φοιτητή διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής μπορεί να πάρει το πτυχίο του όποτε θέλει. Μέχρι τώρα προβλεπόταν χρονικό όριο για την απόκτηση του τίτλου σπουδών, κάτι που τώρα καταργείται.
 • Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου τμήματος προσαυξανόμενο κατά δύο έτη, δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους και μετεγγραφής.

Το εξάμηνο

 • Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
 • Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων, η δυνατότητα παράτασης του εξαμήνου και οι λεπτομέρειες σε περίπτωση παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος και μέχρι την έκδοσή του δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από προηγούμενη γνώμη της Κοσμητείας ή σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.
 • Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία του οικείου τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν.
 • Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους.
 • Η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα (λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές), με βάση τον νόμο 4009/11, πραγματοποιείται με έγγραφη αίτησή τους στο τμήμα ή στη μονοτμηματική Σχολή.

newsbeast.gr

…………………..

TI ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Χθες παρέδωσαν ο υπουργός Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου στους πρυτάνεις, σύμφωνα με το οποίο ξηλώνεται σχεδόν στο σύνολό του ο προηγούμενος νόμος – πλαίσιο (4009/2011) που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και επανέρχονται πλήθος διατάξεων που ίσχυαν πριν από αυτόν, με βασικότερο στοιχείο την ενίσχυση της φοιτητικής παρέμβασης.

Τι περιλαμβάνει:

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

 • Ολική επαναφορά των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Όσοι εξ αυτών είχαν διαγραφεί βάσει του προηγούμενου νόμου μπορούν να επανεγγραφών στις σχολές τους με απλή αίτηση. Συνολικά περισσότεροι από 150.000 «συνταξιούχοι» φοιτητές θα συνεχίσουν να λιμνάζουν στα ιδρύματα.
 • Η ιδιότητα του φοιτητή θα διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών. Καταργείται έτσι το ανώτατο χρονικό όριο για τις σπουδές που ήταν 2 χρόνια πάνω από τα κανονικά έτη.
 • Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησής προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν θα δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις και μετεγγραφής.
 • Οι φοιτητές θα έχουν επίσης δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές του με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν. Απλώς δεν θα έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής.
 • Επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών Αρχών. Που είχε επίσης καταργηθεί. Η ψήφους τους θα προσμετράτε με συντελεστή 0,2 (δηλαδή 20% σε σχέση ε τα μέλη ΔΕΠ όπου μετράει κατά 100%) και θα συναρτάται με το ποσοστό προσέλευσής τους. Δηλαδή όσο περισσότεροι ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ψήφος τους.
 • Εντύπωση προκαλεί ακόμα ότι στο εξής υποψηφιότητα για πρύτανη θα μπορεί να θέσει μόνο καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ίδιου ιδρύματος, δηλαδή καταργείται η δυνατότητα για διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του πρύτανη ή να δηλώσει υποψήφιος καθηγητής από άλλο ίδρυμα.
 • Μέσα σε 50 ημέρες από την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να γίνουν ξανά πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ιδρύματα εκτός από όσα έκαναν εκλογές με βάση τις τροπολογίες που είχε πρόσφατα ψηφίσει η κυβέρνηση.
 • Οι εκλογές θα γίνουν ξανά με κάλπες και θα επαναληφθούν 2 ακόμη φορές  σε περίπτωση που κλαπούν η καταστραφούν και την Τρίτη θα γίνει  ηλεκτρονική ή επιστολική ψηφοφορία.
 • Οι φοιτητές θα συμμετέχουν επίσης με εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης, δηλαδή σύγκλητο, σχολή, τμήμα κ.λπ.
 • Επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από την κατάργησή του από τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Επίσης σύμφωνα με την νέα πρόταση τα Συμβούλιά Ιδρυμάτων υποβαθμίζονται σε απλά γνωμοδοτικά όργανα. Τονίζεται ότι ήδη έχουν παραιτηθεί αρκετοί πρόεδροι και στελέχη τους από την προηγούμενη υποβάθμιση όταν τους αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα να προεπιλέγουν έως τρεις υποψήφιους πρυτάνεις, οπότε αναμένεται νέα αλυσίδα παραιτήσεων. Προβλέπεται επίσης σειρά ρυθμίσεων για τον τρόπο εκλογής πανεπιστημιακών σε επόμενες βαθμίδες, για τους λέκτορες και τους καθηγητές εφαρμογών, την εξωτερική εργασία, τη δυνατότητα συνταξιούχων (ομότιμων) να εργάζονται σε μεταπτυχιακά, ρυθμίζεται το θέμα με τις σπουδές Νομικής σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και αναλαμβάνει πάλι ο ΔΟΑΤΑΠ να εξετάζει τα πτυχία τους, καταργείται η παρακράτηση φόρου για αποζημίωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε συνέδρια των πανεπιστημιακών, κ.α.

Δηλαδή πρόκειται για ένα κανονικό νέο νομο-πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων παραμονές του εθνικού διαλόγου για την παιδεία.

ΤΑ ΝΕΑ

………………………………….

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Τι αλλάζει στις πρυτανικές εκλογές με τη συμμετοχή και φοιτητών – διοικητικού προσωπικού

Το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι διατάξεις του που αφορούν τα θέματα πρυτανικών εκλογών στα ΑΕΙ, αλλά και λειτουργίας των ανωτάτων ιδρυμάτων παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα».

Το σχέδιο συζητήθηκε και στη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο, σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ τη Δευτέρα αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας για διαβούλευση.

Όπως είχε ήδη αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 13 Δεκεμβρίου, με το νομοσχέδιο «επιστρέφουν» όλες οι διατάξεις που αφορούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα οποία ωθούνται σε χρηματοδότηση σχεδόν αποκλειστικά μέσω των Ειδικών Λογαριασμών τους (κοινοτικά κονδύλια), ενώ οι φοιτητές επανέρχονται στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή των διοικήσεων ΑΕΙ και μάλιστα σε ισχυρότερη θέση. Συγκεκριμένα με ποσοστό 20% επί του αριθμού των μελών ΔΕΠ το οποίο όμως μειώνεται αν η συμμετοχή τους είναι μειωμένη.

Παράλληλα, εντός 50 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου διενεργούνται εκλογές για την ανάδειξη αντιπρυτάνεων σε όλα τα ιδρύματα. Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος αναπληρωτές πρύτανη δύνανται να συμμετάσχουν στην κατά τα παραπάνω εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, το κράτος «ξεφορτώνεται» τα ΑΕΙ και τη χρηματοδότησή τους και οι περίφημοι ΕΛΚΕ θα μπορούν να αναλάβουν «κάθε είδους έργο και δαπάνη για την εύρυθμη λειτουργία του οικείου AEI με δέσμευση του αντίστοιχου ποσού από τα αποθεματικά τους, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισής τους».

Με το ίδιο νομοσχέδιο υποβαθμίζονται τα Συμβούλια των ΑΕΙ που πλέον θα εκφράζουν απλή γνώμη, χωρίς καμία διοικητική ή ελεγκτική ισχύ.

Πρυτανικές εκλογές: Επιστροφή φοιτητών συσχετιζόμενη με τη συμμετοχή

Για τις εκλογές της διοίκησης των ΑΕΙ, στο κείμενο αναφέρεται ότι ο πρύτανης εκλέγεται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία για τετραετή θητεία από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, των προπτυχιακών φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών του ιδρύματος και των υποψηφίων διδακτόρων, του επιστημονικού, διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού ειδικών κατηγοριών (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) και του διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος:

«Ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνει ο κάθε υποψήφιος είναι το άθροισμα των παρακάτω επί μέρους συνόλων : [ i ] των μελών του ΔΕΠ που ψήφισαν το συγκεκριμένο υποψήφιο, [ ii ] του συνολικού αριθμού των μελών ΔΕΠ πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό των προπτυχιακών φοιτητών που ψήφισαν, πολλαπλασιαζόμενου επί 0,2 και διαιρούμενου με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών, [iii] του συνολικού αριθμού των μελών ΔΕΠ πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών που ψήφισαν, πολλαπλασιαζόμενου επί 0,2 και διαιρούμενου με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών φοιτητών, [iv] του συνολικού αριθμού των μελών ΔΕΠ πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό των υποψηφίων διδακτόρων που ψήφισαν, πολλαπλασιαζόμενου επί 0,05 και διαιρούμενου με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων υποψηφίων διδακτόρων, [v] του συνολικού αριθμού των μελών ΔΕΠ πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό του επιστημονικού, διδακτικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού ειδικών κατηγοριών (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) που ψήφισε πολλαπλασιαζόμενου με 0,05 και διαιρούμενου με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων μελών της ως άνω κατηγορίας προσωπικού και [vi] του συνολικού αριθμού των μελών ΔΕΠ πολλαπλασιαζόμενου με τον αριθμό του διοικητικού προσωπικού που ψήφισε πολλαπλασιαζόμενου με 0,05 και διαιρούμενου με το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων μελών της ως άνω κατηγορίας προσωπικού. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από το παραπάνω άθροισμα των έγκυρων ψήφων προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην περίπτωση που είναι κάτω από το μισό (0,5) στην προηγούμενη μονάδα ενώ στην περίπτωση που είναι 0,5 και άνω στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα».

Σε περίπτωση δύο διαδοχικών άγονων εκλογικών διαδικασιών με τη διαδικασία της κάλπης, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου το αργότερο εντός επτά ημερών από την τελευταία ψηφοφορία.

Για την υποβοήθηση του έργου του πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ εκλέγονται καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές ως αντιπρυτάνεις. Η εκλογή τους διενεργείται με ενιαίο και χωριστό από τους υποψηφίους πρυτάνεις ψηφοδέλτιο. Κάθε εκλέκτορας μπορεί να επιλέξει έναν εκ των υποψηφίων αντιπρυτάνεων, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις ανά ίδρυμα.

Η σύνθεση της Συγκλήτου αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, τους κοσμήτορες, τους προέδρους των τμημάτων, έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών από κάθε σχολή και έναν εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών ή των υποψηφίων διδακτόρων του ιδρύματος, οι οποίοι θα οριστούν με τους αναπληρωματικούς τους έπειτα από καθολική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί με ευθύνη των οικείων συλλογικών οργάνων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Στη Σύγκλητο θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος από κάθε κατηγορία του επιστημονικού, διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού ειδικών κατηγοριών (ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) και ένας εκπρόσωπος του διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωματικούς τους από τα συλλογικά όργανα της κάθε κατηγορίας προσωπικού με θητεία δύο ετών.

Με τον νόμο ρυθμίζονται επίσης για μία ακόμη φορά τα θέματα σύνταξης οργανισμών των ιδρυμάτων που δεν έχουν ως σήμερα προχωρήσει.

Ψήφισμα Συνόδου Πρυτάνεων

Τη δεινή οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων τονίζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνήλθε το Σάββατο. Στο ψήφισμά της αναφέρεται:

«H Σύνοδος των Πρυτάνεων στη σημερινή της (σ.σ. Σάββατο) συνεδρίαση εξέτασε τα προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων από τη συνεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, καθώς και τις δυσλειτουργίες του θεσμικού πλαισίου των Ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα, σε σχέση με τους τακτικούς προϋπολογισμούς των ΑΕΙ για το 2016 η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει το τεράστιο πρόβλημα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 20% περίπου, η οποία οδηγεί σε μια συνολική μείωση της τάξεως του 70% σε επίπεδο πενταετίας. Σημειώνεται ότι η μείωση για το 2016 του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας είναι 1,8% .

Με δεδομένο ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης των προηγουμένων ετών έχουν εξανεμίσει τις όποιες ταμειακές δυνατότητες των Πανεπιστημίων, τα ΑΕΙ με την νέα μείωση του 2016 οδηγούνται σε αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειώδων υποχρεώσεών τους στο επόμενο έτος.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί υποχρέωση της να αναδείξει το τεράστιο αυτό πρόβλημα επιβίωσης των Ιδρυμάτων. Για τον σκοπό αυτό αποφασίζει:

* Να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει για το 2016 –με την 1η Τροποποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού– επιχορήγηση τουλάχιστον ίση με εκείνη του 2014.

* Να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο να ορίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ημερομηνία δημοσιοποίησης του προβλήματος κατά την οποία όλα τα πανεπιστήμια θα οργανώσουν συνεντεύξεις Τύπου ανά πόλη για την τεκμηριωμένη ανάδειξη της οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας των ΑΕΙ για το 2016.

https://www.tovima.gr

ΤΟ ΒΗΜΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...