Home / Featured / Εργασιακή γαλέρα για υποψήφιους εκπαιδευτές στα ΚΔΒΜ

Εργασιακή γαλέρα για υποψήφιους εκπαιδευτές στα ΚΔΒΜ

Δημοσιεύτηκε: 12:19 μμ Δεκέμβριος 4th, 2015  


anergiaxronos

To xenesglosses.eu μετά από οργισμένα email υποψήφιων εκπαιδευτών ΚΔΒΜ προσπαθεί να αναδείξει το θέμα των νέων ρυθμίσεων που πρακτικά αποκλείουν τους άνεργους εκπαιδευτικούς από την εργασία.

Εργασιακή γαλέρα για υποψήφιους εκπαιδευτές στα ΚΔΒΜ

Συνεχίζεται το  καθεστώς της «εργασιακής γαλέρας» για τους εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν να υπογράψουν σύμβαση για μερικές ώρες εργασίας στα ΚΔΒΜ. Όσοι δεν είναι δημόσιο υπάλληλοι ή δεν έχουν πλήρη ασφάλιση στο ΙΚΑ θα πρέπει να προχωρήσουν στην έναρξη επαγγέλματος ώστε να δουλεύουν με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

Το Τιμολόγιο, γνωστό και ως μπλοκάκι συνεπάγεται αυξημένη φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ που ξεπερνούν τα 200 ευρώ το μήνα και τέλος επιτηδεύματος. Το εν λόγω θέμα είχε έρθει και στη Βουλή το 2014 με ερώτηση της κα Μάρκου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των εκπαιδευτών ΚΔΜΒ έχει σημαντική χρονική καθυστέρηση από την έκδοση του παραστατικού. Στην πραγματικότητα οι εκπαιδευτές προκαταβάλουν τα παραπάνω ποσά αφού εισπράττουν τα δεδουλευμένα τους με καθυστέρηση έως και ένα έτος, ενώ επιβαρύνονται και με άλλα έξοδα πχ μετακίνησης.

120,00 ευρώ για πιστοποίηση και μετά … αλλάζουν τα κριτήρια πρόσληψης

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ζήτησε από τους εκπαιδευτές παράβολο 120,00 για να πιστοποιηθούν.

Πολλοί άνεργοι κατέβαλαν από το υστέρημα τους το παραπάνω ποσό για πιστοποίηση και τώρα με την αλλαγή κριτηρίων, οι υπεύθυνοι ΚΔΒΜ με βάση τις νέες εντολές τους απορρίπτουν.

Το παράλογο της υπόθεσης

Πέρα από τους δυσμενείς εργασιακούς όρους για τους υποψήφιους προς εργασία εκπαιδευτές παρατηρείται και το εξής παράλογο. Αν κάποιος θέλει να εργαστεί ως εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει πλήρη ασφάλιση στο ΙΚΑ ή να είναι δημόσιος υπάλληλος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει  να προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος στην εφορία με ότι σημαίνει αυτό.

Παραθέτουμε χωρίο από ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του ΚΔΒΜ Έδεσσας:

… Επίσης μας έγινε γνωστό ότι στην νέα εκπαιδευτική περίοδο το καθεστώς πληρωμής των εκπαιδευτών θα αλλάξει, σύμφωνα με το ΚΦΑΣ 2014 και τις διατάξεις τουΝ.4172/2013. Δηλαδή θα πληρώνονται με ΑΕΔ  μόνον οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και όσοι έχουν ασφάλιση ΙΚΑ πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών…

Σημειώνουμε ότι στην προκήρυξη του 2014 μοριοδοτούνταν η ανεργία:

Λογίζεται αποδεδειγμένος, με βεβαίωση του ΟΑΕΔ, χρόνος συνεχούς ανεργίας μεγαλύτερος των 4 μηνών. Μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα οι τέσσερις μήνες συνεχούς ανεργίας και με μία (1) μονάδα ανά μήνα συνεχούς ανεργίας, άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τις δεκαπέντε μονάδες

Καλούνται λοιπόν άνεργοι υποψήφιοι εκπαιδευτές για μερικά ευρώ να κάνουν έναρξη επαγγέλματος χάνοντας πολλαπλάσια από την αμοιβή τους.

Πρόβλημα και με τους Αντιδήμαρχους Παιδείας υπεύθυνους για τα προγράμματα ΚΔΒΜ

Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σερρών σε Μ.Μ.Ε. ( πηγή dikaiologitika.gr)

«Η όποια ευθύνη στην καθυστέρηση στην έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που θα υλοποιηθούν μέσω της Διαβαθμιδικής Συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας /Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και Δήμου Σερρών αφορά αποκλειστικά το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Εμείς ακολουθούμε εντολές και κάνουμε ό,τι μπορούμε, ο φετινός τρόπος επιλογής των επιμορφωτών αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ενδιαφερομένων και καθιστά από δύσκολη εως αδύνατη την λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Προβλήματα και για τους Υπεύθυνους ΚΔΒΜ

Σε πολλές περιοχές και ειδικότητες με λίγους εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε απώλεια τμημάτων και δυσαρέσκεια των εκπαιδευόμενων αφού οι εκπαιδευτές δεν μπορούν να μετακινηθούν μακριά από την έδρα τους, και οι μισοί τουλάχιστον δεν μπορούν να εκδώσουν παραστατικά οπότε δεν αναλαμβάνουν τα τμήματα.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...