Home / HEADER-NEWS / Ένταξη της Πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020

Ένταξη της Πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020

Δημοσιεύτηκε: 10:25 πμ Δεκέμβριος 27th, 2015  


SDE

Ένταξη της Πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» εντάχθηκε η Πράξη για τα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Ιωαννίδη.

Φυσικό αντικείμενο της δράσης είναι η συνέχιση και η διεύρυνση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, με στόχο την επανένταξη ενηλίκων με χαμηλά τυπικά προσόντα (απόφοιτοι Δημοτικού) στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Ν 2525/1997) απευθύνονται σε ενήλικες (άνω των 18 ετών), οδηγούν στην απόκτηση τίτλου ισότιμου με το Απολυτήριο και έχουν ως στόχο να καλύψουν τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά κενά και να αναπτύξουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (φυλακισμένοι – τσιγγάνοι – μετανάστες) συμβάλλοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) θα διαδραματίσουν και στην προγραμματική περίοδο που ακολουθεί σημαντικό ρόλο στην παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» για όσα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και βρίσκονται εκτός συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σκοπός των Σ.Δ.Ε. είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Ειδικότερα σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, οι ευκαιρίες μάθησης απευθύνονται όλο και περισσότερο προς τα άτομα με χαμηλότερα προσόντα με στόχο να τους προσφέρουν καλύτερες προοπτικές ένταξης τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας. Διαβάζοντας τους στόχους για τη Δια Βίου Μάθηση (Έκθεση 2012 για τη Δια Βίου Μάθηση) σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι:

Περιορισμός σε <15% του ποσοστού των ατόμων με χαμηλές επιδόσεις σε βασικές δεξιότητες ( από 20% που ήταν το 2009)

Μείωση <10% του ποσοστού των νέων ηλικίας 15-24 που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (από 14,1% που ήταν το 2010)

Αύξηση σε ποσοστό 15% των ενηλίκων 25-64 ετών που συμμετέχουν στη ΔΒΜ (από 9,1% που ήταν το 2010)

Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικός και επίκαιρος είναι ο θεσμός των ΣΔΕ στην Ελλάδα της κρίσης.

Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι:

α. Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω.

β. Η επανασύνδεση των εκπαιδευόμενων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

γ. Η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη.

δ. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευόμενων ε. Η συμβολή στην ένταξή τους στην αγορά ή στη βελτίωση της θέσης τους στον χώρο της εργασίας.

Στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι. Οι εμπειρίες τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο που αξιοποιείται στη μαθησιακή διαδικασία. Τα ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα – «μαθήματα» των ΣΔΕ στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, προσωπικών δεξιοτήτων (αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση κ.α.), κοινωνικών δεξιοτήτων (συνεργασία, επικοινωνία, κ.λπ.), αλλά και μεταγνωστικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω).

Η διαφοροποιημένη διδακτική προσέγγιση εστιάζει στις ατομικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των εκπαιδευόμενων. Η συμβουλευτική υποστήριξη (Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Σύμβουλος Ψυχολόγος), αποτελεί προϋπόθεση για την ολιστική προσέγγιση των εκπαιδευόμενων και τη στήριξή τους τόσο στην εκπαιδευτική τους πορεία, όσο και στους διαφορετικούς ρόλους που καλούνται να αναλάβουν ως ενήλικες.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που εγγράφεται στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 3.600.000 ευρώ.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΚΡΟΩΝ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΙΚΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (για ΕΚΤ, ΕΤΠΑ) ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
Τ4963 Άτομα (16-66+) που παρακολούθησαν προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ 2790
Τ4963 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ 1378
Τ4963 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ 981

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...