Home / HEADER-NEWS / Διευκρίνιση για την Ενισχυτική Διδασκαλία. Τι ισχύει για τα τμήματα από 1-9 μαθητές

Διευκρίνιση για την Ενισχυτική Διδασκαλία. Τι ισχύει για τα τμήματα από 1-9 μαθητές

Δημοσιεύτηκε: 9:46 πμ Δεκέμβριος 24th, 2015  


enisxitiki

Διευκρινίσεις για την εγκύκλιο της Ενισχυτικής Διδασκαλίας απέστειλε με εξαιρετικά επείγον έγγραφο το Υπουργείο Παιδείας.

«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια της χώρας. Ήδη ολοκληρώθηκε η  υποβολή των αιτήσεων από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών ενώ στάλθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία σε εξαιρετικές περιπτώσεις των ολιγομελών τμημάτων. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

1. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για λειτουργία τμήματος μαθήματος με πέντε (5) έως και εννέα (9) μαθητές τότε απαιτείται τεκμηριωμένη εισήγηση της οικείας Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Ο.Δ.Α.Ε.) προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης για την τελική απόφαση.

2. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για λειτουργία τμήματος μαθήματος με τρεις (3) έως και τέσσερις (4) μαθητές απαιτείτε τεκμηριωμένη εισήγηση της Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Ο.Δ.Α.Ε.) προς την Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου και Συντονισμού της πράξης (Κ.Ε.Π.Ε.Σ.) και τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ.

3. Δεν προβλέπεται λειτουργία τμήματος μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας με έναν (1) ή δύο (2) μαθητές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : Διευκρίνιση επί της αριθμ. 207095/Δ2/17-12-2015 εγκυκλίου με θέμα: «Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στο πλαίσιο της Πράξης «Ενισχυτική Διδασκαλία στη Β/θμια Εκπαίδευση» στους ΑΠ 6, 8 & 9 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014- 2020».

Α) Στην παράγραφο 14 της υπ’ αριθμ. 201980/Δ2/10-12-2015 (ΦΕΚ 2737 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Οργάνωση και Λειτουργία ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ για το σχολικό έτος 2015-2016» προβλέπεται:

«Το ημερήσιο πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας καλύπτει 1-5 διδακτικές ώρες την ημέρα μετά την λήξη του κανονικού προγράμματος. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Τμήμα μαθήματος ορίζεται κάθε ομάδα μαθητών/τριών που παρακολουθούν το ίδιο μάθημα. Σε κάθε τμήμα μαθήματος ενισχυτικής διδασκαλίας συμμετέχουν 10 μαθητές/τριες το ελάχιστο και έως 15 μαθητές/τριες το μέγιστο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η λειτουργία τμήματος από πέντε (5) έως δέκα (10) μαθητές /τριες (π.χ. δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές, νησιά, κλπ.) ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση της Σ.Ο.Δ.Α.Ε. προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για την τελική απόφαση.

Σε περίπτωση αιτήματος για λειτουργία τμήματος με συμμετοχή μαθητών/τριών μικρότερη της προβλεπόμενης σε τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, (από 3 έως 5 μαθητές), απαιτείται εισήγηση της οικείας Σ.Ο.Δ.Α.Ε. προς Κ.Ε.Π.Ε.Σ. και τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Οι παραπάνω διαδικασίες διενεργούνται πριν την δημοσίευση της εγκυκλίου πρόσκλησης για τους διδάσκοντες. Ειδικότερα στην περίπτωση που ο αριθμός των μαθητών/τριών που υποβάλλουν αίτηση για τμήμα μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας είναι μεγαλύτερος από το μέγιστο αριθμό κατά τμήμα μαθήματος, αλλά και ταυτόχρονα μικρότερος του διπλάσιου από τον ελάχιστο επιτρεπτό μαθητών/τριών, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση του μέγιστου ορίου και επομένως η δημιουργία ενός τμήματος μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας»

Β) Όσον αφορά στη διαδικασία σχηματισμού, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, των ολιγομελών τμημάτων μαθημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας διευκρινίζονται τα εξής:

1. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για λειτουργία τμήματος μαθήματος με πέντε (5) έως και εννέα (9) μαθητές τότε απαιτείτε τεκμηριωμένη εισήγηση της οικείας Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Ο.Δ.Α.Ε.) προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης για την τελική απόφαση.

2. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για λειτουργία τμήματος μαθήματος με τρεις (3) έως και τέσσερις (4) μαθητές απαιτείτε τεκμηριωμένη εισήγηση της Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Ο.Δ.Α.Ε.) προς την Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, Ελέγχου και Συντονισμού της πράξης (Κ.Ε.Π.Ε.Σ.) και τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ.

3. Δεν προβλέπεται λειτουργία τμήματος μαθήματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας με έναν (1) ή δύο (2) μαθητές.

Ο ΠΡΟÏΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΦΥΛΑΤΟΣ

Εσωτερική Διανομή:

– Γραφείο Υπουργού

– Γραφείο Γενικού Γραμματέα

– Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. Τμήμα Α΄

– ΕΥΕ ΕΔ

Το έγγραφο 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...