Home / Featured / Διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα

Διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα

Δημοσιεύτηκε: 10:56 πμ Δεκέμβριος 19th, 2015  


untitled (1)

Το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας διοργανώνει το εξ αποστάσεως Διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα We C.A.R.E. (2015-2016).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://www.connecting4caring.gr/node/596 ή να απευθύνονται στο τηλ. 210 7277590 και στο e-mail:administrator@connecting4caring.gr .

Περιγραφή

Eπιβιβαστείτε στο καράβι των σχολείων

του “WeC.A.R.E.” 2015-2016

1.   Τι είναι το πρόγραμμα “WeC.A.R.E.”;

2.    Γιατί να συμμετάσχω στο “WeC.A.R.E.”;

3.    Ποιός μπορεί να συμμετάσχει;

4.    Ποιά είναι η δομή του προγράμματος και ο απαιτούμενος χρόνος ενασχόλησης;

5.    Πώς λαμβάνω υποστήριξη;

6.    Πώς έχει καταφέρει τους στόχους του μέχρι τώρα το πρόγραμμα “WeC.A.R.E.”;

7.    Προϋποθέσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης

8.   Πώς κάνω αίτηση;

9. Πώς ενημερώνομαι ότι έγινε δεκτό το αίτημα μου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

1. Tι είναι το Διεθνές πρόγραμμα “WeC.A.R.E.”;

Το Διεθνές πρόγραμμα “WeC.A.R.E.” είναι ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρέμβασης στην τάξη που στοχεύει στην προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών και την ανάπτυξη διεθνούς δικτύου σχολείων με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, σχολικών ψυχολόγων και μαθητών (βλ. https://www.connecting4caring.gr/elearning/i18nlearning).

Το “WeC.A.R.E.” είναι μέρος του ευρύτερου πολυεπίπεδου προγράμματος πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και παρέμβασης «ΣΥΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ» (“Connecting for Caring” C4C – https://www.connecting4caring.gr/content/video-c4c) που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (Ε.Σ.Ο.Σ.Ε) www.esose.gr και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Ε.Ε.ΣΧΟ.ΨΥ) www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr.

Επιστημονική υπεύθυνη: Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κύριοι  στόχοι του Διεθνούς Προγράμματος “WeC.A.R.E.”

·         Η υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων στις δύσκολες οικονομικές περιόδους και σε στρεσογόνα γεγονότα.

·         Η δημιουργία πολιτισμικών γεφυρών που προάγουν την ουσιαστική διαπολιτισμική κατανόηση, συνεργασία και δράση

·         Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και η προαγωγή θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα.

·         Η ανάπτυξη διεθνούς δικτύου σχολείων ως κοινοτήτων που νοιάζονται και φροντίζουν σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας και ψυχολογικών συνδέσμων στην Ελλάδα, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

2. Γιατί να συμμετάσχω στο “WeC.A.R.E.”;

Τα παιδιά στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων οι οποίες έχουν καθοριστικές  επιπτώσεις τόσο στην ψυχοκοινωνική όσο και στη σχολική προσαρμογή τους. Τα προγράμματα παρέμβασης όπως το WeC.A.R.E. συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών από τους μαθητές.

Τα προγράμματα παρέμβασης μειώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα (παράγοντες επικινδυνότητας) και ενισχύουν τους προστατευτικούς παράγοντες στη ζωή των μαθητών προάγοντας τη σχολική επιτυχία και τις δεξιότητες εκείνες που τους προετοιμάζουν για την ενήλικη ζωή (Biglan, Flay, Embry, & Sandler, 2012; Hatzichristou,  2014; Zins, Weissberg, Wang, & Walberg, 2004, Χατζηχρήστου, 2013).

3. Ποιός μπορεί να συμμετάσχει;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από σχολεία χωρών του εξωτερικού που φοιτούν Έλληνες μαθητές ή διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Βασική προϋπόθεση για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα e-learning όπου υπάρχει διαθέσιμο το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος. Επίσης, χρειάζεται να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο σχολείο ώστε να έχουν πρόσβαση και οι μαθητές στο Online διαδραστικό παιχνίδι για τις δραστηριότητες στο τέλος κάθε ενότητας.

Το επιμορφωτικό υλικό και οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένα στο επίπεδο της κάθε τάξης και είναι διαθέσιμα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

4. Ποιά είναι η δομή του προγράμματος και ο απαιτούμενος χρόνος ενασχόλησης;

Το εξ αποστάσεως διεθνές  πρόγραμμα WeC.A.R.E.” περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες αποτελούνται από:

  • Eξ αποστάσεως Εξειδικευμένη κατάρτιση εκπαιδευτικών και προετοιμασία για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων στην τάξη
  • Παρέμβαση στη σχολική τάξη
  • Κοινά project μεταξύ τάξεων και διαδραστικές εφαρμογές μέσω του Online Διαδραστικού Παιχνιδιού Sailing4caring

Θεματικές ενότητες

Το πρόγραμμα “WeC.A.R.E.” αποτελείται από 5 θεματικές ενότητες (1 ενότητα/ μήνα):

Πίνακας 1. Εκπαιδευτικές θεματικές ενότητες στις οποίες επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί και επωφελούνται οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες που εφαρμόζονται στην τάξη τους

Εκπαιδευτικές θεματικές ενότητες – Οι σταθμοί του ταξιδιού

Α’ Ενότητα

«Επιβίβαση στο καράβι των σχολείων We CARE»

Εννοιολογικό πλαίσιο

Προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα

Β’ Ενότητα

«To νησί της Καλυψούς»

Αναγνώριση, έκφραση συναισθημάτων/ Διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων

Γ’ Ενότητα

«Το νησί του Πολύφημου»

Κατανόηση των γνωστικών και ψυχολογικών διεργασιών του άγχους

και προτάσεις για διαχείρισή του

Δ΄ Ενότητα

«Το νησί των Λωτοφάγων»

Διαφορετικότητα στη σχολική κοινότητα

Ε’ Ενότητα- Κλείσιμο προγράμματος

«Στην παραλία του νησιού των Λωτοφάγων»

Κοινό project

Αναρτήσεις κοινών project

Οι τάξεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χωρίζονται σε ομάδες των 3 ή 4 τάξεων από διαφορετικές χώρες και ταυτόχρονα όλες μαζί πραγματοποιούν ένα διαδικτυακό ταξίδι σε νησιά-σταθμούς εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα και τη Μυθολογία. Κάθε νησί-σταθμός αντιστοιχεί και σε μια διαφορετική θεματική ενότητα του προγράμματος.

Εξειδικευμένη κατάρτιση εκπαιδευτικών και η προετοιμασία για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων  στην τάξη για περιλαμβάνει (1 ενότητα /μήνα)

  1. Θεωρητικό μέρος (video, παρουσιάσεις)
  2. Εκπαιδευτικό υλικό (επιστημονικά άρθρα)
  3. Παρουσιάσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων στην τάξη (video, παρουσιάσεις)
  4. Οδηγίες για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων στην τάξη (εκτυπώσιμη μορφή για τρεις ηλικιακές ομάδες )
  5. Ερωτήσεις κατανόησης θεωρητικού μέρους ενότητας
  6. Ερωτηματολόγια αξιολόγησης
  • Οι επιμορφώσεις, το εκπαιδευτικό υλικό και οι οδηγίες για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων κάθε ενότητας αναρτώνται περίπου μία φορά κάθε μήνα στην ηλεκτρονική διαδραστική πλατφόρμα www.connecting4caring.gr
  • Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το θεωρητικό μέρος της επιμόρφωσης, μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμόζουν στην τάξη τους τις προτεινόμενες δραστηριότητες  στο πλαίσιο του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος κάθε ενότητας
  • Παρέχεται ψυχολογική εποπτεία από επιστημονικούς συνεργάτες-σχολικούς ψυχολόγους για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων στην τάξης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και συγχρονική Online ομαδική εποπτεία

Παρέμβαση στη σχολική τάξη-Εφαρμογή δραστηριοτήτων (2 -3 διδακτικές ώρες / μήνα)

Οι δραστηριότητες εφαρμόζονται στην τάξη σύμφωνα με τις αντίστοιχες οδηγίες σε κάθε ενότητας. Κάθε δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί να διαρκεί 1 διδακτική ώρα αλλά ο εκπαιδευτικός δύναται να αφιερώσει περισσότερο χρόνο αν το κρίνει απαραίτητο.

Διαδραστικές εφαρμογές και Κοινά project μεταξύ τάξεων – Το Online Διαδραστικό Παιχνίδι Sailing4caring (1 διδακτική ώρα/μήνα)

To προτεινόμενο Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης και παρέμβασης στην τάξη υλοποιείται μέσα από ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολικές τάξεις το οποίο διέπει όλο το κλίμα της κατάρτισης και της παρέμβασης στη τάξη.

Το ταξίδι παίρνει πνοή μέσα από το Online διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδια Sailing for Caring στο οποίο συμμετέχουν και συνεργάζονται τάξεις από σχολεία της Ελλάδας και σχολεία από χώρε του εξωτερικού όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Οι σχολικές τάξεις χωρίζονται σε καμπίνες όπου συνταξιδεύουν ανά τέσσερις  με το καράβι των σχολείων We CARE και συνεργάζονται σε όλη την πορεία του ταξιδιού μέσω του online Διαδραστικού παιχνιδιού Sailing4Caring (Δείτε σύντομο βίντεο από το περιβάλλον του παιχνιδιού https://www.youtube.com/watch?v=UQQhxkoxS2Q).

Το «online Διαδραστικό παιχνίδι Sailing4Caring» αποτελεί τη διαδραστική εφαρμογή που

α) απεικονίζει το ταξίδι με το καράβι των σχολειών WeC.A.R.E.

β) διευκολύνει στην αποτύπωση της πορείας του ταξιδιού με έργα και υλικό των μαθητών για κάθε θεματική ενότητα του προγράμματος/ νησί σταθμό του ταξιδιού (δείτε παραδείγματα από την εφαρμογή των δραστηριοτήτων στην τάξη/έργα συμμετεχόντων μαθητών 2014-2015 https://www.connecting4caring.gr/node/587)

γ) αποτελεί το διαδραστικό περιβάλλον όπου υλοποιούνται κοινά project μεταξύ των τάξεων –συνταξιδιωτών

5. Πώς λαμβάνω υποστήριξη;

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα WeC.A.R.E. συνδέονται σε μια ευρύτερη ομάδα εκπαιδευτικών με τους οποίους έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν μέσα από τη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος.

Μέσω της πλατφόρμας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταθέσουν απορίες ή σχόλια σχετικά με την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του προγράμματος και επιπλέον, λαμβάνουν επιστημονική υποστήριξη και ψυχολογική εποπτεία από την επιστημονική ομάδα των σχολικών ψυχολόγων – συντονιστών του Προγράμματος.

6. Πώς έχει καταφέρει μέχρι τώρα τους στόχους του το “WeC.A.R.E.”

Στο Διεθνές Πρόγραμμα WeC.A.R.E. (2012-2015, πιλοτική και κύρια φάση ) συμμετείχαν συνολικά  308 εκπαιδευτικοί και 7700 μαθητές από 229 σχολεία στην Ελλάδα (Αττική και Ελληνική περιφέρεια) και σε 12 χώρες του εξωτερικού (Κύπρος, Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Καναδά, Ολλανδία, Σουηδία, Αιθιοπία και Αυστραλία). Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή και αξιολόγηση του Προγράμματος τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις και να δημιουργούν στην τάξη τους ένα πλαίσιο κατανόησης και στήριξης.  Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι βελτιώθηκαν οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των μαθητών συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση την ψυχική τους ανθεκτικότητας και στην προαγωγή του θετικού κλίματος στη σχολική τάξη.  Όσον αφορά στους ίδιους τουςεκπαιδευτικούς τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλά ποσοστά αποδοχής και αναγνώρισης της αποτελεσματικότητας και της ωφελιμότητας του προγράμματος για τους μαθητές αλλά και για τους ίδιους σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο (βλ. αναλυτικά την αξιολόγηση στο https://www.connecting4caring.gr/flash/c4c_flipbook/ και βίντεο από συνεντεύξεις εκπαιδευτικών στο https://www.connecting4caring.gr/node/555)

7. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στον εκπαιδευτικό χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης και εφαρμογής διάρκειας 90 ωρών.

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος  είναι η παρακολούθηση όλων των ενοτήτων, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και η εφαρμογή όλων των προτεινόμενων δραστηριοτήτων στην τάξη. H τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής της ομάδας στο Πρόγραμμα.

8. Πώς κάνω αίτηση;

Αν είστε εκπαιδευτικός και  επιθυμείτε να συμμετέχετε στο Διεθνές Πρόγραμμα WeCARE παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση στο ακόλουθο link https://www.connecting4caring.gr/content/wecare-2015-2016-application-wec… μέχρι 29 Νοεμβρίου 2015.

Αν είστε περισσότεροι από ένας εκπαιδευτικούς από την ίδια σχολική μονάδα συμπληρώνετε κοινή αίτηση στο παραπάνω Link.

9. Πώς ενημερώνομαι ότι έγινε δεκτό το αίτημα μου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα συνεκτιμηθεί με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, κατόπιν αξιολόγησης της συμπληρωμένης αίτησης συμμετοχής.

Αφού υποβάλετε την αίτηση και αξιολογηθεί το αίτημά σας θα λάβετε ενημέρωση για τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, στο e-mail που δηλώσατε στην αίτηση συμμετοχής σας

Επικοινωνία

email: administrator@connecting4caring.gr

Τηλέφωνο: 210-7277590

Βρείτε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/connecting4caring

https://fresh-education.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...