Home / HEADER-NEWS / Διάλογος πέντε μηνών για τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση

Διάλογος πέντε μηνών για τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 11:31 πμ Δεκέμβριος 1st, 2015  


filis

Διάλογος πέντε μηνών για τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση

Ξεκινά επισήμως σήμερα

Σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Νίκο Φίλη για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να οργανώσει Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Έχουμε λοιπόν και επισήμως την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου ο οποίος θα διενεργηθεί σε τρία επίπεδα. Το ένα εξ αυτών είναι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου πρόεδρος είναι ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου. Στην Επιτροπή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και μπορούν να υποδείξουν και εμπειρογνώμονες.

Ένα άλλο επίπεδο είναι η Εθνική Επιτροπή του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου υπό την προεδρεία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών εκφράσεων της πολιτείας.

Τρίτο. Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το οποίο ανασυστήνετε με Πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι.

Όπως προκύπτει και από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στόχος είναι σε πρώτη φάση μέχρι τις γιορτές να εντοπιστούν και να διατυπωθούν τα προβλήματα και οι προτεραιότητες και αμέσως μετά σε ομάδα συνεργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, να γίνει συζήτηση για τις αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε και ως ένα τέταρτο επίπεδο την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει το Υπουργείο Παιδείας και στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Αναγκαίο εγχείρημα ο Εθνικός Διάλογος

Συνέντευξη του κ. Λιάκου Στο Κόκκινο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΕΔΩ

Δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα χαρακτήρισε τον Εθνικό διάλογο, μιλώντας στο Κόκκινο, ο καθηγητής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση βαραίνει τον επικείμενο διάλογο, ο κ. Λιάκος τόνισε πως η Παιδεία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «μόνο ως όχημα που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από την κρίση, αλλά πως θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο ώστε η κοινωνία να μπορέσει να αντιμετωπίσει και ψυχικά την κρίση»

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή, στο διάλογο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τρεις παράγοντες: η εμπειρία γονέων και εκπαιδευτικών οι οποίοι γνωρίζουν το σύνολο της εκπαιδευτικής εμπειρίας, οι επιστημονικές προσεγγίσεις για την εκπαίδευση αλλά και ο διεθνής παράγοντας, ο οποίος έχει περιοριστεί στους γραφειοκράτες της Κομισιόν και της τεχνοκρατικής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Βασική προϋπόθεση στον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι ενεργή συμμετοχή σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου την οποία χαρακτήρισε πράξη αντίστασης απέναντι στην απαξίωση της εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια.

Σχετικά με την αξιολόγηση, χαρακτήρισε τιμωρητικό και γραφειοκρατικό το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο δεν εξυπηρετούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Τόνισε πως είναι απαραίτητη η αποτίμηση συνολικά του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής μονάδας με στόχο, όμως, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι με στόχο τις απολύσεις.  Επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στην περίπτωση της εκπαίδευσης «έχουμε να κάνουμε με έμψυχο δυναμικό» και ότι ένα απλό νομικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να ταιριάζει κάπου άλλου, δεν μπορεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην απόσυνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Λιάκος είπε πως το Λύκειο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μονόδρομος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντίθετα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μια αυτόνομης βαθμίδας που θα βοηθήσει στην διαμόρφωση του αυριανού πολίτη που θα πρέπει να έχει βάθος σκέψης και αντίληψης.

Αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες σφαίρες οι οποίες θα διέπουν το Λύκειο:

  1. Την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική
  2. Τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος
  3. Τη τέχνη και τον πολιτισμό

Τέλος προανήγγειλε τον ανασχεδιασμό του χάρτη των σχολών και των τμημάτων της Τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...