Home / Featured / Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

Δημοσιεύτηκε: 10:08 πμ Δεκέμβριος 10th, 2015  


evaluations

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού περιλαμβάνονταν σε μια πρώτη ατζέντα θεμάτων που δόθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στα πλαίσια της συζήτησης για τον εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση. Ο κ. Γαβρόγλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ανέφερε πως το κείμενο που μοιράστηκε είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με συναδέλφους από άλλα κόμματα. Δεν είναι ένα θέσφατο που δε μπορούμε να αλλάξουμε πολλά από αυτά. Και προσωπικά και νομίζω ως επιτροπή, πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε μια όσο μεγαλύτερη ευελιξία γίνεται. Αλλά μια ευελιξία, που δε θα οδηγήσει σε παραλυσία. Μια ευελιξία, που όμως θα έχει σαν στόχο τη σύνθεση των απόψεων και όχι τη παραλυσία, τις γενικολογίες και το να μη καταλήξουμε μέχρι το τέλος της Άνοιξης ή αρχές του Καλοκαιριού σε τίποτα το συγκεκριμένο.

Για το θέμα της αξιολόγησης τοποθετήθηκαν πολλοί βουλευτές ο κ. Μιχελής ανέφερε ότι άλλο ένα θέμα που  μπορεί να προκαλέσει τριβή κυρίως με τις ομοσπονδίες, λόγω προτέρου μη «έντιμου βίου», είναι το ζήτημα της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση έπαψε να υπάρχει το 1982 και έκτοτε βαδίζουμε χωρίς αξιολόγηση. Σήμερα όταν συζητάμε για αξιολόγηση, θα πρέπει να δούμε τα εξής: Την συνολική αξιολόγηση της όλης δομής του εκπαιδευτικού συστήματος, των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, την αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού της διοίκησης και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Ας αποφύγουμε τον όρο «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού», διότι είναι κάτι για το οποίο θα βρούμε απέναντί μας τις ομοσπονδίες.

Η κα Κεφαλίδου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην τοποθέτησή της δήλωσε:

Επίσης, ακούω τον συνάδελφο, τον κ. Μιχελή, μιλώντας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να λέει ότι είναι ένα θέμα στο οποίο χρειάζεται μια προσοχή και ότι θα βρούμε μπροστά μας τις ομοσπονδίες. Είναι συντεχνιακό το θέμα; Είναι δυνατόν να μην προχωρήσει εν έτει 2015, η αξιολόγηση σε όλους τους χώρους και στο χώρο της εκπαίδευσης και στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων; Πώς θέλουμε να προάγουμε την παιδεία χωρίς αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, δεν νομίζω να είπε αυτό ο κ. Μιχελής.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ: Κυρία συνάδελφε, είπα ότι η τακτική μας θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να συμφωνήσουν και οι ομοσπονδίες. Θα τις βρούμε μπροστά μας και υπάρχει τέτοια εμπειρία. Συμφωνώ με την αξιολόγηση και έδωσα και μια λίστα προτάσεων.

Η κα Κεφαλίδου δήλωσε επίσης πως «σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, την τροπολογία η οποία ήρθε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες , δεν είναι καθόλου ακίνδυνη, είναι μάλλον «εκ του πονηρού». Για αυτό έχει δημιουργήσει και τέτοια τεράστια θέματα, γιατί όταν πάμε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο να δημιουργήσουμε ένα τετελεσμένο, στους Διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, μέσω συνέντευξής και μέσω μιας Επιτροπής, που κάποια μέλη τα βάζει ο Υπουργός, κάποιοι άλλοι είναι Διευθυντές Εκπαίδευσης, που πάλι έχει διορίσει ο Υπουργός, κάποιοι άλλοι είναι συνδικαλιστικοί φορείς, αιρετοί ναι , αλλά η πλειοψηφία ελέγχεται, και αυτό το κάνουμε τη μεγάλη βιασύνη, ενώ ξεκινά ο εθνικός διάλογος, δεν σηματοδοτεί και ό,τι καλύτερο.

Και για αυτό νομίζω, ότι στα θέματα, τουλάχιστον της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει να υπάρχει και αξιολόγηση και ανοιχτές διαδικασίες και να μην είναι οι «κομματικά εκλεκτοί», αυτοί οι οποίοι τοποθετούνται , μπαίνουν πάρα πολύ μεγάλα θέματα. Κάποια πρώτα είναι αυτά, και φυσικά δεσμεύομαι ως προς την ατζέντα, σε συνεννόηση με τους άλλους συναδέλφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να έρθουμε για να εμπλουτίσουμε και να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις. Τα ερωτήματά μου παραμένουν ανοιχτά και περιμένω κάποια ερμηνεία, ίσως από εσάς. Ευχαριστώ πολύ».

Για την αξιολόγηση μίλησε και η κα Βάκη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας, στο τέλος της ομιλίας της  ότι «προφανώς και δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης. Το θέμα δεν είναι η αξιολόγηση αλλά ποια αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται αλλά είναι αδιανόητο η αξιολόγηση να είναι ένας προσχηματικός τρόπος απολύσεων ή να χρησιμοποιείται ως φόβητρο ή μέσω επιτήρησης και τιμωρίας. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο. Δυστυχώς είχαμε κάποια κακά δείγματα γραφής».

Άλλοι δυο βουλευτές που μεταξύ των άλλων θεμάτων αναφέρθηκαν και στην αξιολόγηση ήταν οι κα Τζούφη και ο κ. Θηβαίος.

Η κα Τζούφη ανέφερε σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης πως η αξιολόγηση βεβαίως είναι μία αυταξία και πρέπει να γίνεται και να υπάρχει. Θα σας καταθέσω την εμπειρία μου. Μέσα στο πανεπιστήμιο, ξέρουμε όλοι όσοι το υπηρετούμε, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι μία διαδικασία στην οποία πρέπει να μπαίνουνε όλοι. Να γίνεται με τα σωστά εργαλεία. Υπάρχουν ειδικά τμήματα όπου βάζουμε τους φοιτητές μας, να μας αξιολογούν. Αυτό γίνεται σε όλον τον κόσμο. Όχι μόνο να αξιολογούν τους εκπαιδευτές, να αξιολογούν το διδακτικό υλικό και να αξιολογούν τη ζωή τους μέσα στα πανεπιστήμια και κατά πόσο αυτή τους βοηθάει, να προχωρήσουν παραπέρα. Αυτά είχα να καταθέσω συμπληρωματικά».

Ο κ. Θηβαίος με τη σειρά του ανέφερε:

Έρχομαι στην αξιολόγηση και επειδή η Αριστερά έχει από την πλευρά της Αντιπολίτευσης τη ρετσινιά ότι δεν ήθελε την αξιολόγηση, στο διάλογο αυτό θα σας αποδείξουμε πραγματικά πώς η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ήθελαν την αξιολόγηση μέσα στα σχολεία και προσχηματικά έβαζαν μπροστά την ΟΛΜΕ. Στην πράξη δεν την ήθελαν.

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...