Home / HEADER-NEWS / Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για Myschool και ΕΥΖΗΝ

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για Myschool και ΕΥΖΗΝ

Δημοσιεύτηκε: 11:49 μμ Δεκέμβριος 12th, 2015  


appd2

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για Myschool και ΕΥΖΗΝ

Δημοσιεύτηκε η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το έτος 2014. Ανάμεσα στα όσα εμπεριέχονται υπάρχει αναφορά στο Myschool και στο ΕΥΖΗΝ.

Myschool

Σε άλλη υπόθεση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το Νέο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Μονάδων «MySchool» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια. Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα αποτελεί μηχανογραφικό εργαλείο καθημερινής διοικητικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων της επικράτειας και των υψηλότερων διοικητικά εκπαιδευτικών δομών (διευθύνσεις εκπαίδευσης, περιφερειακές διευθύνσεις, Κεντρική Υπηρεσία). Στόχος του είναι να ολοκληρώσει, να επεκτείνει και να βελτιώσει υφιστάμενες μηχανογρα− φικές εφαρμογές (όπως e−school, e−datacenter, survey) που αξιοποιούνται από την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μια λειτουργικά ενιαία υπολογιστική πλατφόρμα. Η Αρχή εξέτασε τόσο το είδος και την ποσότητα των δεδομένων που το εν λόγω σύστημα επεξεργάζεται, όσο και τα μέτρα ασφάλειας που τηρούνται και κατέληξε σε έξι συστάσεις:

α) να συλλέγονται τα δεδομένα των μαθητών όπως προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις,

β) να διαγραφούν τυχόν επιπλέον συλλεχθέντα δεδομένα μαθητών,

γ) να διαγραφούν δεδομένα που αφορούν στο ατομικό δελτίο υγείας μαθητή,

δ) να ορισθεί ανώτατο χρονικό όριο τήρησης των δεδομένων,

ε) να εφαρμοσθούν συγκεκριμένα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας, και

στ) να ενημερωθεί σχετικά η Αρχή (απόφαση 139/2014).

ΕΥΖΗΝ

Για ένα ακόμα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας η Αρχή δέχθηκε αρκετά ερωτήματα και προχώρησε στην εξέταση της νομιμότητας της σχετικής επεξεργασίας. Πρόκειται για το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων).

Το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολογήσεις της σωματικής διάπλασης και της φυσικής κατάστασης των μαθητών από τους καθηγητές φυσικής αγωγής, καθώς και αξιολογήσεις των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων. Το σύνολο των αξιολογήσεων (ανθρωπομετρία, φυσική κατάσταση και ερωτηματολόγιο) εισάγεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα για το εν λόγω Πρόγραμμα.

Η Αρχή, εξετάζοντας τη νομιμότητα της σχετικής επεξεργασίας, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το εν λόγω Πρόγραμμα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις νομιμότητας. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε σειρά συστάσεων ζητώντας από το Υπουργείο α) να μεριμνήσει για την ανωνυμοποίηση των μέχρι τότε συλλεγέντων προσωπικών δεδομένων των μαθητών και την εφεξής συλλογή των δεδομένων τους μόνο κατόπιν ρητής συγκατάθεσης των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών, αλλά και την ανωνυμοποιημένη καταχώρισή τους στην εν λόγω βάση και β) να ενημερώσει σχετικά την Αρχή (απόφαση 138/2014).

ΔΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...