Home / HEADER-NEWS / Υπήρξαν και κάποια λυπηρά σημάδια εσωστρέφειας από ευτυχώς ελάχιστους

Υπήρξαν και κάποια λυπηρά σημάδια εσωστρέφειας από ευτυχώς ελάχιστους

Δημοσιεύτηκε: 8:45 πμ Νοέμβριος 30th, 2015  


iep

Υπήρξαν και κάποια λυπηρά σημάδια εσωστρέφειας από ευτυχώς ελάχιστους

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου και του ΔΣ του ΙΕΠ

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

O Πρόεδρος και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε από βάθους καρδιάς έναν-έναν ξεχωριστά για την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρατε (εσείς αλλά και άλλοι συνεργάτες που εν τω μεταξύ αποχώρησαν) όχι μόνο να στηθεί, τα τρία τελευταία χρόνια, (κυριολεκτικά εκ του μηδενός) το Ι.Ε.Π., ο σημαντικότερος φορέας για την εκπαιδευτική λειτουργία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και να σηκώσει το βάρος μιας άτακτης εν πολλοίς και λανθασμένης κατά την άποψή μας συγχώνευσης τεσσάρων δυναμικών παλαιότερων εκπαιδευτικών φορέων. Κρατούσα τότε κατάσταση: παραιτημένη, μετά τον θάνατο του αειμνήστου Αλέξη Δημαρά και μη ενεργούσα Διοίκηση για πάνω από οκτώ μήνες, με οφειλές των μισθών του υπηρετούντος προσωπικού με σχέση αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) και των συμβασιούχων, χωρίς πόρους και χωρίς επαρκείς χώρους και γραφεία, χωρίς μόνιμο διοικητικό προσωπικό, χωρίς Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, χωρίς Επιστημονική Υπηρεσία, χωρίς οικονομική υπηρεσία και οργανωμένο λογιστήριο, με δεκάδες σημαντικά αλλά για πολύ καιρό «λιμνάζοντα» Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, ως «βαριά κληρονομιά» από τους φορείς που καταργήθηκαν και χιλιάδες «αγανακτισμένους» δικαιούχους και αναδόχους που έβλεπαν να καθυστερούν ή και να κινδυνεύουν να μην αμειφθούν για το έργο που προσέφεραν.

Σε κάποιους από εσάς «έπεσε ο κλήρος» να διαχειριστείτε Έργα με ιδιαίτερες δυσκολίες και μάλιστα προσπαθώντας να κατευνάσετε την οργή των διαμαρτυρομένων, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσετε, χωρίς φειδώ κόπου και με ανύπαρκτο σχεδόν προσωπικό χρόνο, τις απαιτήσεις και να βρείτε τις λύσεις που απαιτούνταν, ώστε και τα Έργα να συνεχιστούν ή να ολοκληρωθούν και οι δικαιούχοι, ως επί το πλείστον συνάδελφοι, να αποζημιωθούν. Στο πλάι σας ή στο Λογιστήριο και οι συμβασιούχοι των έργων, τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε. Φυσικά και δεν ξεχνάμε τη Νομική Υπηρεσία που μας βοηθούσε σε καθημερινή βάση να λύνουμε νομικά προβλήματα προς όφελος της Υπηρεσίας και του πολίτη και κυρίως να τεκμηριώνουμε τις αποφάσεις μας.

Φυσικά υπήρξαν και κάποια λυπηρά σημάδια εσωστρέφειας από ευτυχώς ελάχιστους που προσπάθησαν να πλήξουν, χωρίς αποτέλεσμα, το κύρος του Φορέα. Και σε αυτούς, ωστόσο, ευχόμαστε κάθε καλό.

Το Ι.Ε.Π. πέρασε στην αντεπίθεση με εξωστρέφεια: έστησε ένα απόλυτα λειτουργικό διοικητικό και οικονομικό σύστημα, προχώρησε στην υλοποίηση των παλαιών Έργων και ανέλαβε και νέα. Κυρίως απέκτησε άρτια και λειτουργική Επιστημονική Υπηρεσία στην οποία συνέβαλαν και συμβάλλουν καθημερινά, τα μέγιστα, συνάδελφοι Σύμβουλοι του πρώην Π.Ι. που προθυμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα ευχαριστούμε. Το Ι.Ε.Π. στελέχωσε τα Επιστημονικά Γραφεία και με νέους συναδέλφους με αυξημένα προσόντα μέσα από διαφανείς και απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, προχώρησε σε εκατοντάδες κύριες εισηγήσεις για ποικίλα επιστημονικά θέματα στο Υπουργείο, σε διοργάνωση συνεδρίων που άφησαν εποχή, αλλά και σε σεμινάρια, ημερίδες, επιμορφώσεις, συναντήσεις, ομάδες εργασίας, επιτροπές, προτάσεις, συνεργασίες. Επίσης, διακρίθηκε σε προγράμματα ΑΜΕΑ, ενώ κατάφερε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο ετών, δηλαδή, η ψηφιοποίηση των παλαιών αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών βιβλίων.

Αφανείς και εμφανείς εργάτες της επιστήμης και της έρευνας δουλεύουν καθημερινά για το καλύτερο, αλλά και άλλοι προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε επιτροπές και στη Διοίκηση. Μικρή γεύση αυτών μπορεί να πάρει κάποιος απλώς φυλλομετρώντας τις εκατοντάδες σελίδες του Απολογισμού του Φορέα του 2013 και του 2014 που είναι ανηρτημένοι στον ιστότοπο του Ι.Ε.Π. και πληρέστερη εικόνα μελετώντας τις χιλιάδες σελίδες των Πρακτικών των 183 συνεδριάσεων του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σήμερα πολλοί φορείς θα ήθελαν να έχουν οργανωθεί, όπως το Ι.Ε.Π. και να έχουν κάνει πραγματικότητα την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», όπως γι’ αυτήν φρόντισαν μια δράκα πανάξιων τεχνικών-συναδέλφων που υπηρετούν στον φορέα, οι οποίοι με προτάσεις και εθελοντική εργασία και κάποτε με θετικό πείσμα μετέτρεψαν τη γραφειοκρατία σε λειτουργία δυναμική. Ιδιαίτερα, όμως, για τις συνεργάτιδές μας στη Γραμματεία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου και στη Γραμματεία του Δ.Σ. ένα μεγάλο Ευχαριστώ είναι, δυστυχώς, πολύ μικρό για να αποδώσει τα όσα μάς προσέφεραν.

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα και λάθη που παρά τις προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε ή να αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης ή κακού σχεδιασμού από τους κληρονομηθέντες φορείς του παρελθόντος. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο νέος Πρόεδρος κ. Γεράσιμος Κουζέλης και το νέο Δ.Σ., που θα οριστεί, με τη δυναμική που έχει κάθε τι νέο, θα προχωρήσουν τον Φορέα σε καλύτερες μέρες και φυσικά δεν θα επιτρέψουν την υπαγωγή ή υπονόμευσή του από άλλους φορείς που εδώ και καιρό καιροφυλακτούν.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο και στο Δ.Σ. για το καλό της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού μας. Γι΄αυτό το αγαθό συνταχθήκαμε και παλέψαμε όλοι μας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Σας ευχόμαστε σε κάθε επίπεδο: υγεία, οικογένεια, εργασία, τα καλύτερα.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...