Home / HEADER-NEWS / Χιλιάδες ακόμα τα κενά και οι χαμένες διδακτικές ώρες. Οι γονείς αγωνιούν. Κίνδυνος πολλοί αναπληρωτές να χάσουν το ταμείο ανεργίας.

Χιλιάδες ακόμα τα κενά και οι χαμένες διδακτικές ώρες. Οι γονείς αγωνιούν. Κίνδυνος πολλοί αναπληρωτές να χάσουν το ταμείο ανεργίας.

Δημοσιεύτηκε: 1:33 μμ Νοέμβριος 23rd, 2015  


kleisto-sxoleio-5701
Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών υπάρχουν ακόμη σε πολλά σχολεία της χώρας, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψή τους και παρά το ότι είμαστε πλέον ένα μήνα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αυτό καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος που μίλησαν στο «Βήμα», αναφέροντας ότι λόγω των κενών αυτών, σε πολλές περιοχές έχει υποβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ λόγω της μετακίνησης εκπαιδευτικών στο πρωινό πρόγραμμα της σχολείων, υπολειτουργεί περίπου το 70% των ολοήμερων σχολείων της χώρας.
Σε πολλές περιοχές το πρόβλημα προκαλεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων. Στην Ανατολική Αττική ειδικά, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πολλά σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν το πρωινό τους πρόγραμμα.
Μάλιστα, τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κατέλαβε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Ένωση Γονέων Δήμου Σαρωνικού.
Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, στις προσλήψεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή συμπεριλήφθηκαν μόνο 25 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα σχολεία της Ανατ. Αττικής για κενά 171 ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών στην περιοχή έχουν καταγραφεί:
– Στα Αγγλικά 23 κενά και προσελήφθησαν 3 εκπαιδευτικοί
– Στα Εικαστικά 23 κενά και δεν προσελήφθη κανένας
– Γυμναστών για 47 κενά προσελήφθησαν 10 εκπαιδευτικοί
– Μουσικών για 26 κενά προσελήφθησαν 4 εκπαιδευτικοί
– Θεατρολογίας για 23 κενά και Πληροφορικής για 17 κενά δεν προσελήφθη κανένας
– Γερμανικών για 12 κενά προσέλαβε 8 εκπαιδευτικοί
Παράλληλα όπως καταγγέλλουν υπάρχουν 54 κενά δασκάλων (δύο πρωινά τμήματα που προέκυψαν και δάσκαλοι για ολοήμερο), 19 κενά νηπιαγωγών (1 κλασσικό τμήμα είναι κλειστό και 18 ολοήμερα λειτουργούν μόνο το πρωί), 26 κενά στην ειδική αγωγή για τμήματα ένταξης και 67 κενά δασκάλων για παράλληλη στήριξη.
ΤΟ ΒΗΜΑ
……………….
Την Τετάρτη 18/11/15 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ η τρίτη γενική συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών – Αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Για ακόμη μία φορά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και οι άνεργοι συνάδελφοί μας αναφερθήκαμε σε όλα τα ζητήματα που έχουν εξαρχής τεθεί: τα κενά στα σχολεία που παραμένουν, την ανεργία για χιλιάδες συναδέλφους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που δημιουργούν όχι μόνο εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα σχολεία, αλλά έχουν και ως άμεσο αποτέλεσμα τα πετσοκομμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Κοντεύουμε πλέον στα τέλη του Νοέμβρη και χιλιάδες συνάδελφοι κινδυνεύουν, ακόμα και αν προσληφθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα, να απολέσουν την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας μετά την απόλυσή τους.
Πολλοί είναι, βέβαια, και οι απλήρωτοι συνάδελφοι, για τους οποίους ακόμα και η μετακίνηση προς

το χώρο εργασίας τους καθίσταται πλέον αδύνατη.

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ συνεχίζει τον εμπαιγμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, υποβαθμίζοντας τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την έκδηλη ανεπάρκειά της.
Παλεύουμε για:
– Άμεση κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Άμεση καταβολή των μισθών των αναπληρωτών όλων των φάσεων. Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε 1η του επόμενου μήνα.
– Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5.
– Σύσταση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.
– Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
– Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων και προϋπηρεσίας σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.
– Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης –με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ– των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για μεταφορά των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης.
– Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και για όλους τους ανέργους. Επιδότηση ενοικίου, θέρμανσης, σίτισης, δωρεάν μετακίνησης.
– Προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας για τα χρόνια εργασίας. Κατάργηση του ορίου της επταετίας στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και της μισθολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών.
– Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Να μπορούν να εκπροσωπούν τον κλάδο ως αιρετά μέλη των Δ.Σ., των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ, καθώς επίσης και των ομοσπονδιών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ζητάμε την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, ενσήμων και την πλήρη καταβολή του μισθού τους κατά τη διάρκεια χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας.
– Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών. Όχι στο «Νέο» Λύκειο της κατάρτισης, της μαθητείας και της εξεταστικής απόρριψης.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, γι’ αυτό και τονίζεται η ανάγκη να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις
μας. Στο πλαίσιο αυτό, και απευθυνόμενοι σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μαθητές και γονείς, αποφασίσαμε:
1. Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΕΘ τη Δευτέρα, 23/11/15, στις 12:30.Καλούμε όλους τους συλλόγους και την Ομοσπονδία να προκηρύξουν διευκολυντική στάση εργασίας.
2. Την άμεση σύσταση «παρατηρητήριου» για τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, που θα έχει ως στόχο την άμεση παρέμβαση και τη συνδρομή προς συναδέλφους που έρχονται αντιμέτωποι με αυθαιρεσίες της διοίκησης ή άλλου είδους περιστατικά, όπως εργατικά ατυχήματα, καθυστέρηση στις πληρωμές, κατάχρηση εξουσίας διευθυντών σχολικών μονάδων ή διευθυντών διευθύνσεων εκπαίδευσης.
3. Τον ορισμό της 10ης Δεκεμβρίου ως πανελλαδικής ημέρας δράσης και διεκδίκησης του συνόλου των εργασιακών-μισθολογικών-ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για την οποία ο ακριβής συντονισμός θα προκύψει κατά την επόμενη συνέλευση (της οποίας η ημερομηνία θα ανακοινωθεί άμεσα).

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...