Home / HEADER-NEWS / Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσιεύτηκε: 2:26 μμ Νοέμβριος 3rd, 2015  


kikinis

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Θετική η κατάργηση της παρ. 14 του άρθρου 26 του ν.3879

Εκτός από την Πρόεδρο της ΟΛΜΕ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κλήθηκε και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κικίνης. Ακολουθούν τα όσα δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

Καλησπέρα σε όλους και καλή επιτυχία στις εργασίες, εκ μέρους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έχουμε να πούμε, όπου δυστυχώς τα είχαμε πει και τον Μάιο, την προηγούμενη φορά που ήμασταν πάλι εδώ, ότι σε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν έναν κατεπείγοντα χαρακτήρα, για μας το πραγματικό επείγον ήταν η ρύθμιση των ζητημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση. Τα ανέφερε προηγουμένως και η συνάδελφός από την ΟΛΜΕ, δηλαδή, το θέμα της υπο-χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, τα θέματα των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών τα οποία είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία ότι θα τα προτάξει. Τα θέματα της ύφεσης θέσεων για τις ειδικότητες που εκκρεμεί από πέρυσι και είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τον κλάδο μας, τα θέματα εν γένει των διορισμών που χάθηκαν, παρότι προβλέπονταν στο φετινό προϋπολογισμό, ενώ λίγης, αυτό που ταλαιπώρησε συνολικά την εκπαίδευση και συνεχίζει να την ταλαιπωρεί είναι τα χιλιάδες κενά.

Επίσης, σημείο δεσμεύσεις και αυτό της πολιτικής ηγεσίας, το θέμα της κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης που μας είχε βρει σύμφωνους το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Για εμάς αυτά ήταν τα πραγματικά επείγοντα και αυτά περιμέναμε να δούμε πρώτα. Τώρα, όσον αφορά συγκεκριμένα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα συμφωνήσω με αυτά που είπε και η εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ ότι το κυρίαρχο για μας σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ήταν και αίτημα του κλάδου μας και ήταν η θεσμοθέτηση του τρίτου αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Ακριβώς γιατί έχουν να κάνουνε με θέματα των εργαζομένων και είναι πάρα πολύ σημαντική η ενίσχυση της παρουσίας. Ήταν ένα σημείο στο οποίο η σημερινή Κυβέρνηση, όταν ήταν στη θέση της Αντιπολίτευσης, συνηγορούσε και το υποστήριζε.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Από εκεί και πέρα για τη διαδικασία η οποία μπαίνει, οι σοβαρές ενστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν είναι με το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόσκληση και κάποια κριτήρια, δεν ξέρω εάν αυτό θα υπάρξει στην Υπουργική Απόφαση, αλλά καλό θα ήτανε να το ξέραμε από τώρα, δεν λέμε ότι ήταν αρκετά τα κριτήρια, της απλά διοικητικής εμπειρίας που έβαζε το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, όμως, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται στοιχεία ισονομίας και διαφάνειας και όχι μόνο οι δεκαπενταετής υπηρεσία. Από εκεί και πέρα επίσης θεωρούμε ελάττωμα το ότι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν μπορεί απ’ ό,τι φαίνεται να ορίζει τον Αναπληρωτή του, πράγμα το οποίο το κάνει για αυτόν ο Περιφερειακός Διευθυντής.

Δεν ξέρουμε εάν αυτό είναι στο πνεύμα ενός ελέγχου της πυραμίδας της εκπαίδευσης, κάτι το οποίο το είδαμε και με την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, οι οποίοι παρότι έγινε προκήρυξη και κατατέθηκαν βιογραφικά, ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη συνταγή από τα παλιά, την επιλογή, δηλαδή των ημετέρων. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι το ζήτημα της παράτασης της θητείας των Σχολικών Συμβουλίων είναι ένα επίσης προβληματικό σημείο, γιατί, να θυμίσω ότι στη διαδικασία της επιλογής των στελεχών είναι κάτι το οποίο να προτάσσεται, πριν ακόμη γίνουν οι Διευθυντές, κάτι που έγινε την περασμένη χρόνια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Είναι ένα πολύ προβληματικό σημείο, γιατί αφενός παρουσιάζει την απουσία μελέτης νομοθετικού πλαισίου, αλλά υπάρχει και ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τα πολλά κενά από αποχωρήσεις σχολικών συμβούλων με συνταξιοδότηση και την μη λειτουργία των συμβουλίων επιλογής, κάτι το οποίο τουλάχιστον αφού γίνεται η παράταση πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν έχουν σχολικό σύμβουλο και υπάρχει ταλαιπωρία για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους ίδιους τους σχολικούς συμβούλους.

Επίσης, θέλω να πούμε και τα θετικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν και είναι τα εξής. Η  κατάργηση της παρ. 14 του άρθρου 26 του ν.3879, όπου τοποθετημένοι από τις κυβερνήσεις σε θέσεις γενικών, ειδικών γραμματέων και περιφερειακών διευθυντών κ.λπ., αποκτούσαν άμα τη αποχωρήσει τους τη θέση του σχολικού συμβούλου, κάτι το οποίο η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει να αποσυρθεί. Επίσης, τα όσα ορίζονται στο άρθρο 43 του σχεδίου νόμου και επαναφέρουν τη δυνατότητα που υπήρχε στο παρελθόν, σε εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν καθήκοντα προϊσταμένων στα τμήματα και τις διευθύνσεις που υπάγονται στη γενική διεύθυνση σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι αυτονόητο, γιατί είναι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα ζητήματα και θα ελαχιστοποιήσουν τις τριβές και τις παρεξηγήσεις που υπάρχουν εξαιτίας αυτής της λειτουργίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι πρέπει να εισακούσει η πολιτική ηγεσία την πρότασή μας για τον τρίτο αιρετό και για την θέσπιση κριτηρίων για τους συμμετέχοντες και ορισμένως από την διοίκηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να προταχθούν τα πραγματικά κυρίαρχα ζητήματα της εκπαίδευσης, που ανέφερα προηγουμένως.

Καλόγηρος Βασίλειος

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...