Home / Featured / Θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο αναπληρωτών και διορισμών

Θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο αναπληρωτών και διορισμών

Δημοσιεύτηκε: 9:59 πμ Νοέμβριος 4th, 2015  


kathigitis

Θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο αναπληρωτών και διορισμών

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οδήγησαν σε παράταση της μεταβατικής περιόδου

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ θα εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις. Το παραπάνω αναφέρει στην κατακλείδα γραπτής του απάντησή ο υπουργός Παιδείας μετά από

του βουλευτή κ.Γρηγοράκου ο οποίος ζητούσε να μάθει αν προτίθεται ο υπουργός να αλλάξει το υφιστάμενο παράλογο και άδικο τρόπο μοριοδότησης της προϋπηρεσίας των υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και αν ναι ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας πραγματοποίησης αυτής της αλλαγής.

Ο υπουργός Παιδείας παραθέτει όλο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους αναπληρωτές και τους διορισμούς. Μεταξύ αυτών γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι η αρχική μεταβατική περίοδος των ετών 2010-12, που αφορούσε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως αυτή καθορίστηκε στην παρ.1 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010, παρατάθηκε διαδοχικά, υπό το πρίσμα των γενικότερων δημοσιονομικών περιορισμών, για τα σχολικά έτη 2012-13, 2013-14, 2014-15 αλλά και για το τρέχον σχολικό έτος 2015-16, με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με αποτέλεσμα την αναβολή της διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Κατά συνέπεια, οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών τελούσαν σε ισχύ κατά τα ως άνω σχολικά έτη και συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ και για το τρέχον σχολικό έτος.

Περαιτέρω στην αιτιολογική έκθεση του Ν.4283/2014, και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, αποτυπώθηκε η πρόθεση του νομοθέτη για τη θέσπιση κινήτρων προκειμένου για τη στελέχωση και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων ιδιαίτερα αυτών των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Έχει διαπιστωθεί δυσχέρεια στη στελέχωση με εκπαιδευτικούς των σχολείων που λειτουργούν σε δυσπρόσιτα μέρη των ορεινών όγκων και της νησιωτικής Ελλάδας εξαιτίας της απροθυμίας εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν σε αυτά λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.»

Με βάση τα ανωτέρω, κρίθηκε σκόπιμο, να αρθεί μερικώς ο ως άνω περιορισμός, επιτρέποντας, από το σχολικό έτος 2015-16 για την αποφυγή αιφνιδιασμού των υποψηφίων, την τροφοδοσία των ενιαίων πινάκων αναπληρωτών με στοιχεία προϋπηρεσίας η οποία προσφέρθηκε μετά την 1η-9-2012.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Παιδείας.

Καλόγηρος Βασίλειος

xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...