Home / HEADER-NEWS / Σύλλογος Υπαλλήλων ΜΤΠΥ: “Η περιουσία του ΜΤΠΥ ανήκει στους Δημοσίους Υπαλλήλους”

Σύλλογος Υπαλλήλων ΜΤΠΥ: “Η περιουσία του ΜΤΠΥ ανήκει στους Δημοσίους Υπαλλήλους”

Δημοσιεύτηκε: 7:25 πμ Νοέμβριος 4th, 2015  


mtpy

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είναι το αρχαιότερο Ταμείο της χώρας, ιδρύθηκε το 1867 με πρωτοβουλία των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, για την παροχή μερίσματος κατά τη συνταξιοδότηση, λειτουργεί ασταμάτητα σχεδόν δύο αιώνες, ως Ειδικό Ταμείο του Κράτους και αποτελεί σήμερα αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μέτοχοι είμαστε όλοι εμείς – 330.000 δημόσιοι υπάλληλοι – που συμμετέχουμε με τις κρατήσεις μας (4% επί του Βασικού μισθού)- χωρίς εργοδοτική εισφορά- με σκοπό να λάβουμε μέρισμα εμείς και οι οικογένειές μας δηλαδή την επιστροφή των συσσωρευμένων καταθέσεών μας, αυξημένες με τις προσόδους που αναλογούν στα έτη συμμετοχής μας, κατά τη συνταξιοδότηση μας.

Σήμερα λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους.

Σημαντικό έσοδο του ΜΤΠΥ ήταν ο πόρος 3% επί των δημοσίων δαπανών που καταργήθηκε από 1/1/15 ως «μνημονιακή υποχρέωση» με το οποίο στηριζόταν σημαντικά το ύψος του μερίσματος. Το έσοδο αυτό αποτελούσε το 10% των ετήσιων εσόδων του Ταμείου, ενώ την τελευταία διετία ξεπέρασε το 30%.

Οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που απαξίωναν για χρόνια το ΜΤΠΥ και αργότερα η οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια παθογένειες και στρεβλώσεις ετών και να κλονιστεί σημαντικά η βιωσιμότητά του.

Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, οι μειώσεις των αποδοχών, το κούρεμα του PSI, το πάγωμα των προσλήψεων, η καθυστέρηση στη νομοθέτηση σημαντικών διατάξεων επ’ ωφελεία του Ταμείου και τέλος η κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, οδήγησαν το ΜΤΠΥ σε πρωτόγνωρη δυσμενή οικονομική κατάσταση ώστε να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει ακόμα και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.

Οι εργαζόμενοι του ΜΤΠΥ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βρεθεί βιώσιμη λύση για το Ταμείο μας και να συνεχίσει να εξυπηρετεί το σκοπό του .

Στη συνάντηση της 21/10/15 με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο με εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το ΜΤΠΥ, αφέθηκε να εννοηθεί ως πιθανότητα η ενσωμάτωση του ΜΤΠΥ ως ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη, κάτι το οποίο θα σημάνει αυτομάτως τον μηδενισμό του μερίσματος ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου.

Οι Μέτοχοι & Οι Μερισματούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η περιουσία του ΜΤΠΥ τους ανήκει.

https://fresheducation.gr/?p=9768


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...