Home / HEADER-NEWS / Πλάτωνας, «ψηφιακός» και στη γειτονιά του

Πλάτωνας, «ψηφιακός» και στη γειτονιά του

Δημοσιεύτηκε: 1:08 μμ Νοέμβριος 28th, 2015  


filosofia1

Ένα μουσείο για τη φιλοσοφία.

Ένα ίδρυμα που θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη σκέψη του Πλάτωνα, ενός από τα πιο εκλεκτά τέκνα που έβγαλε ποτέ αυτή η πόλη. Η Αθήνα, άλλωστε, έχει τους «ήρωές» της, κι αυτοί πολλές φορές δεν είναι γνωστοί για τα πολεμικά τους κατορθώματα αλλά για τις πνευματικές τους επιδόσεις. Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, χρηματοδοτημένο από το ΕΣΠΑ και δημιουργημένο από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε χθες από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, και πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προφανώς το βλέπουν και ως «οιωνό» αναβάθμισης, γέμισαν τις αίθουσές του.

Το εξ ολοκλήρου ξύλινο εσωτερικό του Ψηφιακού Μουσείου, περιέχει ψηφιακά αλλά και κάποια φυσικά εκθέματα.

Το νέο μουσείο, τοποθετημένο στη γειτονιά του Πλάτωνα, στον τόπο δηλαδή όπου ο σπουδαίος φιλόσοφος δίδασκε και έκανε τους περιπάτους του, είναι μικρό, διακριτικό και κατά το δυνατόν ενταγμένο στο περιβάλλον του πάρκου. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διαφορετικές εφαρμογές της τεχνολογίας για να ξεναγηθεί τόσο στο έργο του Πλάτωνα όσο και στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής του. Διαδραστικοί πίνακες με μετρημένη πληροφορία, ώστε να μην κουράζουν, παιχνίδια, κουίζ αλλά και εντυπωσιακή ψηφιακή ανασύνθεση της αρχαίας Αθήνας είναι μερικά από τα «καλούδια» που μας υποδέχονται στο μουσείο. Για τη συνέχεια τα πιο… δύσκολα, αφού επί της ουσίας καλούμαστε να «φιλοσοφήσουμε» και να διαπιστώσουμε τελικά κατά πόσο η πλατωνική σκέψη μας αφορά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Για ποιους φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Η εμπειρία της επίσκεψης εμπλουτίζεται ακόμα με δύο ξεχωριστές βιντεοπροβολές που «τρέχουν» σε διπλανές αίθουσες. Η πρώτη μας διηγείται την περίφημη αλληγορία του σπηλαίου, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει, γραφικά, κομμάτια από το «Συμπόσιο» και άλλα κείμενα του φιλοσόφου. Στην τελευταία αίθουσα βλέπουμε τους τρόπους με τους οποίους η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξίδεψαν μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από τους άμεσους συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας στο σήμερα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγγραφές νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια

Η σύνδεση της ιστορικής ξενάγησης του επισκέπτη με τις δυνατότητες της τεχνολογίας δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτη, αλλά μάλλον ζητούμενο στη σημερινή εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΜΕ συνοδεύει το νέο μουσείο με τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά «Πλοηγός Φιλοσοφίας». Αυτή περιέχει 10 προτεινόμενες διαδρομές στην Αθήνα, με αφετηρία την Ακαδημία Πλάτωνος, και ενδιαφέρον σχετικό με αυτές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα και αναμένεται να αποσταλεί ...