Home / Featured / Οι τρόποι επιλογής των εκπαιδευτικών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι τρόποι επιλογής των εκπαιδευτικών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημοσιεύτηκε: 9:23 πμ Νοέμβριος 29th, 2015  


europaikes

Οι τρόποι επιλογής των εκπαιδευτικών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη

Για ακόμη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία μετά από τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας τόνισε την αναγκαιότητα των μόνιμων διορισμών ενώ σημείωσε  ότι για την έγκαιρη και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο απαιτείται η πρόσληψη περίπου 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών ενώ γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς, επεξεργάζεται σύστημα προσλήψεων υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ.

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν για τους διορισμούς παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών σε άλλες χώρες όπως προκύπτει από έκθεση του 2013 του Δικτύου Ευρυδίκη και την αναφορά της σε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας της

του 2014 για αλλαγή στο σύστημα διορισμών.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση αν και πολλές χώρες προσφέρουν το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου στους εκπαιδευτικούς, το ειδικό καθεστώς της σταδιοδρομίας του δημόσιου υπαλλήλου, με δυνατότητα απασχόλησης διά βίου ως τη μόνη δυνατότητα εργοδότησης, εφαρμόζεται σε μια μειοψηφία χωρών (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρος).

Στην έκθεση αναφέρεται πως συνολικά, φαίνεται ότι όλο και περισσότερο οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται μέσω ανοικτής πρόσληψης απευθείας από τους εργοδότες τους, οι οποίοι είναι συχνά τα σχολεία ή οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αποκεντρωμένη αρμοδιότητα, όπου οι φορείς αυτοί δημοσιοποιούν τις κενές θέσεις, δέχονται τις αιτήσεις και επιλέγουν τους υποψήφιους.

Λίγες χώρες χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές εξετάσεις ως τη μόνη μέθοδο για τις προσλήψεις (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Μάλτα), ενώ μόνο στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο οι διορισμοί γίνονται μέσω καταλόγου. Στον πίνακα 5 που ακολουθεί παρουσιάζονται οι χώρες της Ε.Ε., με βάση τις διαδικασίες πρόσληψης των εκπαιδευτικών που υιοθετούν: (α) ανταγωνιστικές εξετάσεις, (β) ανοικτή πρόσληψη, (γ) κατάλογος υποψηφίων και (δ) συνδυασμό των πιο πάνω.

 

Ανταγωνιστικές εξετάσεις Ανοικτή πρόσληψη Κατάλογος υποψηφίων Συνδυασμός
Γαλλία, Ελλάδα Ισπανία, Μάλτα Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία Κύπρος, Λουξεμβούργο Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία

Σημειώνουμε ως xenesglosses.eu ότι και η Κύπρος μετά την αλλαγή του συστήματος διορισμών θα περάσει στην κατηγορία των χωρών που έχουν εξετάσεις για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Να προσθέσουμε ότι εξετάσεις για την επιλογή των εκπαιδευτικών έχουν και άλλες χώρες όπως είναι η Τουρκία και το Λιχτενστάιν.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...