Home / Featured / Ο υπουργός Παιδείας για την αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» σε σχολικό βιβλίο

Ο υπουργός Παιδείας για την αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» σε σχολικό βιβλίο

Δημοσιεύτηκε: 1:01 μμ Νοέμβριος 14th, 2015  


446536

Ο υπουργός Παιδείας για την αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» σε σχολικό βιβλίο

Τι απάντησε σε ερώτηση στη Βουλή

Ο χάρτης του σχολικού βιβλίου «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ τάξης του ΓΕΛ και της Δ τάξης του Εσπερινού (σελ. 130), στον οποίο αναφέρεται η ερώτηση, απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β. Π.Π. Είναι προφανές, όπως αναγράφεται στη σχετική λεζάντα, ότι στον χάρτη αναπαρίσταται η κατεχόμενη Ευρώπη με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της  Μακεδονίας είχε «παραχωρηθεί» κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της «επαρχίας» της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όσον αφορά το μέγεθος της γραμματοσειράς, με τον οποίο γίνεται και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών, όπως η Βεσσαραβία και η Βουκοβίνα (δηλαδή με μικρότερη γραμματοσειρά σε σχέση με εκείνη του ονόματος της χώρας στην οποία «ανήκε» η επαρχία). Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο ο όρος «Μακεδονία» δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος, το οποίο άλλωστε δεν υφίστατο κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται ο ιστορικός χάρτης του σχολικού εγχειριδίου. Επομένως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής και λανθασμένος.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ των άλλων ο υπουργός Παιδείας σε

του απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή κ Καράογλου με θέμα αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» σε σχολικό εγχειρίδιο.

Επιπρόσθετα, συμπληρώνει ο υπουργός, οι επιστημονικοί ιστορικοί χάρτες στηρίζονται στα πορίσματα της ιστορικής επιστήμης, η οποία αποφαίνεται για την εγκυρότητά τους βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια. Οι εν λόγω χάρτες αφορούν συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και απεικονίζουν μια συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία του παρελθόντος, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, εθνική ή διεθνή.

Επίσης ο υπουργός γνωστοποιεί, ότι το ανωτέρω σχολικό βιβλίο στο οποίο περιέχεται ο εν λόγω χάρτης έχει γραφεί και αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς με αυξημένα προσόντα και με μακρόχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική παρουσία και προσφορά, κάνοντας αναφορά στα ονόματά τους. Ως εκ τούτου, όλα τα παραπάνω εγγυώνται την επιστημονική εγκυρότητά του αλλά και την παιδαγωγική και διδακτική του καταλληλότητα. Σημειωτέον ότι το εν λόγω σχολικό εγχειρίδιο εκδόθηκε το 2007.

Η απάντηση κλείνει με το ακόλουθο:

Τέλος, όλες οι απόψεις πάνω στα εκπαιδευτικά ζητήματα προσφέρουν χρήσιμο υλικό προκειμένου το ΥΠΠΕΘ να παρακολουθεί τις αντιδράσεις της κοινωνίας και είναι σεβαστές.

xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...