Home / HEADER-NEWS / Κλειστά παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ ελλείψει κονδυλίων

Κλειστά παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ ελλείψει κονδυλίων

Δημοσιεύτηκε: 9:36 πμ Νοέμβριος 10th, 2015  


iek

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παιδιά που περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία παραμένουν κλειστά για πρώτη φορά εδώ και μία 20ετία, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Τα δημόσια ΙΕΚ, που θα έπρεπε να λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου δεν έχουν ανοίξει ακόμη, καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτές που πρέπει να διδάξουν τους μαθητές των ΙΕΚ, σύμφωνα με τοΈθνος.

Δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα 30.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα των ΙΕΚ, καθώς δεν έχουν πληρωθεί και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ζητώντας του να βάλει τέρμα στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και των ίδιων που περιμένουν να εργαστούν και του ζητούν να τους απαντήσει αν θα λειτουργήσουν φέτος τα Ινστιτούτα.

Newsroom ΔΟΛ

……………………..

Έγκριση τμημάτων ΔΙΕΚ / ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 

……………………….

Δεν άνοιξαν ακόμη τα δημόσια ΙΕΚ

Κλειστά παραμένουν τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) για πρώτη φορά εδώ και μία εικοσαετία, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες παιδιά τα οποία περιμένουν με αγωνία να αρχίσουν τα μαθήματα.

Τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης τα τελευταία δύο χρόνια γνώρισαν τεράστια άνθηση καθώς δεν απαιτούν δίδακτρα και οι νέοι στράφηκαν σε αυτά

Τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης τα τελευταία δύο χρόνια γνώρισαν τεράστια άνθηση καθώς δεν απαιτούν δίδακτρα και οι νέοι στράφηκαν σε αυτά

Μάλιστα πολλοί γονείς εξαναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ, βάζοντας όμως το χέρι στην τσέπη, αφού απαιτούνται δίδακτρα και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά υψηλά.

Ο λόγος που τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν κλειστά (σ.σ. ενώ έπρεπε να λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου), όπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των Ινστιτούτων, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προσληφθεί οι περίπου 7.000-8.000 εκπαιδευτές που πρέπει να διδάξουν τους μαθητές των ΙΕΚ, αφού δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα 30.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα των ΙΕΚ καθώς δεν έχουν πληρωθεί και τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Επιστολή
Σχετικά με το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας ζητώντας του να βάλει τέρμα στην αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και των ιδίων που περιμένουν επίσης να εργαστούν και του ζητούν να τους απαντήσει αν θα λειτουργήσουν φέτος τα Ινστιτούτα.

Τα δημόσια ΙΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια γνώρισαν τεράστια άνθηση καθώς δεν απαιτούν δίδακτρα και οι νέοι στράφηκαν σε αυτά αλλά και γιατί η ανεργία οδήγησε νέους πτυχιούχους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην αναζήτηση εξειδικευμένων γνώσεων προκειμένου να βρουν δουλειά. Ετσι χιλιάδες πτυχιούχοι των ΑΕΙ γράφτηκαν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης προκειμένου να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σε ειδικότητες που πιστεύουν ότι θα τους προσφέρουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η αύξηση στη ζήτηση πέρυσι ήταν εκρηκτική και οδήγησε στη δημιουργία νέων τμημάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας που λειτούργησαν το εαρινό εξάμηνο και που οργανώθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν στην αγορά για εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα ποσοστό κοντά στο 20% των υποψηφίων για κατάρτιση στα δημόσια ΙΕΚ είναι φοιτητές ή απόφοιτοι ΑΕΙ, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν θεαματική στροφή στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό προκειμένου να καταφέρουν να κατακτήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας σε ειδικότητες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχικές σπουδές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι εκπαιδευτικοί
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ, στην επιστολή που έστειλαν στον κ. Νίκο Φίλη, του υπογραμμίζουν ότι πρέπει να βάλει τέρμα και στην υποβάθμιση του θεσμού της Κατάρτισης, και να μην ιδρύει και λειτουργεί τμήματα και ειδικότητες χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί κατάρτισης, προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά περιγράμματα.

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν επίσης ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμη κλειστά. Σε ποια ευρωπαίκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ, και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά».

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...