Home / HEADER-NEWS / Η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ για τα θέματα εκπαίδευσης του νομοσχεδίου (Τι δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών)

Η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ για τα θέματα εκπαίδευσης του νομοσχεδίου (Τι δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών)

Δημοσιεύτηκε: 11:44 πμ Νοέμβριος 3rd, 2015  


zografakh

Η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ για τα θέματα εκπαίδευσης του νομοσχεδίου

Τι δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών

Η Πρόεδρος της ΟΛΜΕ τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα που φέρνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση. To xenesglosses.eu παρουσιάζει τα όσα είπε στην Επιτροπή η κα Ζωγραφάκη:

Να σας χαιρετίσουμε εκ μέρους της ΟΛΜΕ. Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης δυστυχώς, ερχόμαστε σε αυτό το νομοθετικό έργο, ενώ τα μεγάλα ζητήματα της υπό χρηματοδότησης και το πρόβλημά που ταλαιπωρεί τη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται καμία συζήτηση όπως είναι το θέμα των διορισμών και των κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Ερχόμαστε να συζητήσουμε πολύ επιμέρους διατάξεις, γενικώς οι περισσότερες από αυτές θεωρούμε ότι έρχονται να λύσουν τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να ρυθμιστούν λόγω των αλλαγών που έχουν συντελεστεί και πέρυσι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης και κάποια πράγματα, τα οποία θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας όπως το να εξοφλούνται συνάδελφοι που έχουν πάρει μέρος ή σε πανελλαδικές εξετάσεις τα προηγούμενα χρόνια ή έχουν προσφέρει υπερωριακή απασχόληση σε διάφορους τομείς. Αυτά θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση και δε θα τα σχολιάσουμε.

Για τα ρυθμίσεις των πανελλαδικών

Θεωρούμε σαν θετικό τη ρύθμιση που γίνεται με τα ποσοστά στους παλιούς και νέους απόφοιτους, και μάλιστα το ποσοστό εισαγωγής για τους παλιούς απόφοιτους να καθορίζεται μετά τις αιτήσεις που θα έχουμε, ποιοι δύνανται να προσέλθουν με το καινούργιο σύστημα. Άρα, να καθοριστεί ένα ποσοστό με βάσει την αναλογία. Και ορίζεται και η αναλογία παλιών και νέων στο 60 και 40 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι και αλλιώς ξέρουμε ότι φέτος και σε εφαρμογή του ν.4183 που δεν άλλαξε με τον προηγούμενο νόμο, προηγείται το απολυτήριο, η απόκτηση απολυτηρίου για τους αποφοίτους των λυκείων και έπεται η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Άρα τα ποσοστά όπως είναι κατανεμημένα θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια δικαιοσύνη, άρα τα παιδιά επιλέγουν με βάση τι θεωρούν ότι είναι πιο σωστό για αυτούς, τι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις δικές τους ανάγκες και στη μαθησιακή προετοιμασία ούτως ώστε, να ανταποκριθούν στο βάρος των εξετάσεων.

Για την καθ’ υπέρβαση εγγραφή αποφοίτων λυκείου

Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα γιατί είναι τυπικές οι ρυθμίσεις που κάνει, για καθ’ υπέρβαση εγγραφή αποφοίτων λυκείου σε μαθητές που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες ή σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες. Μπαίνει όμως για πρώτη φορά μια προϋπόθεση, ότι για τη συμμετοχή αυτών των μαθητών πρέπει να επιτευχθεί μέσος όρος βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές, τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού που θεωρούμε ότι είναι μια θετική ρύθμιση.

Για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Και πάμε τώρα στα επίδικα τα τρία ζητήματα που θεωρούμε εμείς σοβαρά. Πρώτον, υπηρεσιακά συμβούλια και τρόπος που τα υπηρεσιακά ορίζονται. Να πούμε ότι η θέση της ΟΛΜΕ είναι η σταθερή θέση που έχει διατυπώσει τα τελευταία  χρόνια, να υπάρχει τρίτος αιρετός στα υπηρεσιακά συμβούλια, που να εκφράζουν τον κλάδο.

Άρα, μιλάμε για δύο μέλη που θα είναι ορισμένα, όπου εδώ έχουμε μια μεγάλη διαφοροποίηση, πρώτων δεν παίρνουν κάποια προσόντα ή κριτήρια, απλώς μπαίνει μόνο το κριτήριο της προϋπηρεσίας, που πρέπει να έχει δεκαπενταετή πραγματική εκπαιδευτική διδακτική υπηρεσία και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν και κάποια άλλα προσόντα για να γίνει η επιλογή από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Αλλά σας είπα, ότι το βασικό δικό μας αίτημα είναι το να υπάρχει τρίτος αιρετώς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και προφανώς πρόσκληση ενδιαφέροντος, το θεωρούμε αυτονόητο στο σημείο 6, του άρθρου 42, όπου λέει ότι θα καθορίζει τη διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια με Υπουργική Απόφαση, οπότε θεωρούμε ότι τέτοια θέματα θα ρυθμίζονται και ότι θα πρέπει να υπάρχουν έτσι και αλλιώς.

Για τις θέσεις των εκπαιδευτικών στον Οργανισμό του Παιδείας

Στο θέμα του Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας, θεωρούμε ότι θέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της δουλειάς, εάν θέλετε των εκπαιδευτικών, όπως είναι οι Διευθύνσεις Σπουδών Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας, εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι σε αυτές τις θέσεις πρέπει να είναι Εκπαιδευτικοί και όχι Διοικητικοί Υπάλληλοι και άρα συμφωνούμε με αυτή τη ρύθμιση και συμφωνούμε απόλυτα στη παράγραφο 14, του άρθρου 26 του νόμου 3879/2010 που καταργείται, γιατί θεωρούσαμε αδιανόητη τη διάταξη, διορισμένη από την κάθε Κυβέρνηση, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Οργανισμών, μετά τη λήξη της θητείας τους, που σημαίνει με την αλλαγή Κυβέρνησης, να κατέχουν τη θέση του Σχολικού Συμβούλου, άρα, συμφωνούμε με αυτή την πλήρη κατάργηση. Σας ευχαριστώ.

Βασίλειος Καλόγηρος

xenesglosses.eu/

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...