Home / Featured / Δανειστές – Εκπαιδευτικοί για 9 μήνες και γραμματείς στα δικαστήρια το υπόλοιπο διάστημα

Δανειστές – Εκπαιδευτικοί για 9 μήνες και γραμματείς στα δικαστήρια το υπόλοιπο διάστημα

Δημοσιεύτηκε: 10:04 πμ Νοέμβριος 14th, 2015  


DIMOSIOFAKELOI

Πρόταση σοκ για την αξιοποίηση των περίπου 135.000 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, των 2.500 που απασχολούνται σε θέσεις εκτός εκπαίδευσης, αλλά και των περίπου 17.000 αναπληρωτών κατά τους θερινούς μήνες στα ελληνικά δικαστήρια κατέθεσε η τρόικα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Γιάννη Καμπουράκη στην εφημερίδα «Αγορά» Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε την έλλειψη προσωπικού ως βασικό λόγο της εξαιρετικά αργής απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, πρόβλημα που για τους δανειστές αποτελεί πηγή πολλών δεινών. Το ΔΝΤ βρήκε αυτομάτως τη λύση, με την οποία συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των ελεγκτών. Ζήτησαν από τους έλληνες αξιωματούχους οι εκπαιδευτικοί να έχουν άδεια ένα μήνα συνολικά και το υπόλοιπο διάστημα να απασχολούνται ως γραμματείς στα ελληνικά δικαστήρια. Τεκμηρίωσαν δε την πρότασή τους με δύο βασικά επιχειρήματα.

Πρώτον, ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν το μορφωτικό επίπεδο να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της γραφικής εργασίας που απαιτούν τα δικαστήρια, άρα μπορούν να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που δεν προχωρούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δεύτερον, οι εκπαιδευτικοί κάνουν διακοπές το καλοκαίρι δύο με δυόμισι μήνες αντί για έναν, όπως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων. Άρα έχουν το χρόνο ώστε το υπόλοιπο διάστημα να απασχολούνται στα ελληνικά δικαστήρια χωρίς αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια αλλαγή προσκρούει σε συνταγματικούς περιορισμούς. Το προσωπικό που απασχολείται στα δικαστήρια πρέπει να ενταχθεί στον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων, για τον οποίο υπάρχουν συνταγματικά εχέγγυα άσκησης καθηκόντων. Ωστόσο, η κυβέρνησ προβληματίζεται σοβαρά για το ενδεχόμενο η τρόικα να επαναφέρει την πρότασή της, δεδομένου ότι η απονομή δικαιοσύνης είναι θέμα που έρχεται και επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΑΓΟΡΑ, 14/11/2015


 

10 Σχόλια

  1. Χρήσις Μπεζιρτζογλου

    Μια πολυ καλή πρόταση. Μακάρι να υλοποιηθεί.
    Σε μια χώρα που εχει προβλήματα, ολοι οφείλουν να βοηθούν στον ελεύθερο χρονο τους.

    • Χρήσις Μπεζιρτζογλου*

      Αν ποτέ σας δοθεί η ευκαιρία να αναλάβετε μια σχολική τάξη για μία ολόκληρη χρονιά, πιστεύω θα σχηματίσετε μια πιο σαφή εικόνα για το τι σημαίνει το καλοκαίρι για τους εκπαιδευτικούς και πόσο πρόκειται για »ελεύθερο χρόνο»

    • *Χρήσις Μπεζιρτζογλου

      Πιστεύω πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τις έννοιες «Ελεύθερος Χρόνος» και «Εκπαιδευτικός».
      Δεν ξέρω αν έχετε Ελεύθερο Χρόνο αλλά φαντάζομαι ότι Εκπαιδευτικός δε είστε, με κάθε έννοια !!!
      Παρακαλώ να βοηθήσουμε όλοι τη χώρα μας, ο καθένας με τον τρόπο του, και ένας χώρος που χρειάζεται βοήθεια είναι ΚΑΙ η Εκπαίδευση, κυρίως λόγω της επίθεσης που δέχεται από πολλούς φορείς της κοινωνίας μας.

  2. Λοιπόν, σκέφτομαι το σκηνικό: υπαλλήλους των δικαστηρίων (μιλάμε για τους λιγοστούς που υπάρχουν), να ενημερώνουν μες στο κατακαλόκαιρο τους εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν για ένα μήνα στα δικαστήρια. Αν η ενημέρωση αυτή κρατήσει για διάστημα μερικών εβδομάδων, διάστημα κατά το οποίο οι εν λόγω υπάλληλοι θα παραγκονίσουν την εργασία τους για να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς-γραμματείς, αντιλαμβάνεστε ότι πόσο πιο άμεση θα είναι η απονομή της δικαιοσύνης. Και επιπλέον, μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπαιδευτικών-γραμματέων, ξέρετε τί θα γίνει; Θα ανοίξουν τα σχολεία! Κοινώς….

  3. …Απίστευτο αλλά ΑΛΗΘΗΝΟ: Να και κάτι σωστό που πρότεινε η τρόικα!!! Μακάρι να υλοποιηθεί…!!! Αρκετά ποιά με τα ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ που επονομάζονται «εκπαιδευτικοί», διότι εξαιρετικά λίγοι είναι αυτοί που γίνονται δάσκαλοι η καθηγητές επειδή αγαπούν τα παιδιά και θέλουν να προσφέρουν γνώση. Στην πλειοψηφία τους, γίνονται εκπαιδευτικοί σκεπτόμενοι ως εξείς: «Τι να γίνω; Δε γίνομαι δάσκαλος/δασκάλα; Να δουλέυω 5 μέρες την εβδομάδα και 2 να κάθομαι;;; Να κάθομαι επίσεις και να τεμπελιάζω κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και όλλες τις υπόλοιπες σχολικές η μη αργίες; Και να κάθομαι επίσεις και 3 μήνες το καλοκαίρι; ΚΑΘΕ καλοκαίρι»!!!
    Και ας μη ζορίζονται τόσο πολύ οι εκπαιδευτικοί να μας πείσουν ότι έχουν να κάνουν με ψυχές, όπως μου είπε κάποτε μια (νηπιαγωγός) όταν της είπα αυτά για το πόσο καιρό κάθονται και τεμπελιάζουν. Στο κάτω-κάτω της γραφής, θέλατε και γίνατε εκπαιδευτικοί κύριοι, δεν σας βάλαμε να γίνετε με το ζόρι!!! Άν δε σας αρέσει, παραιτηθήτε και καθαρίστε σκάλες!!! Αλλά ΔΕΝ το κάνει κανένας απο εσάς. Ποιός τρελός θα κλωτσήσει τόσα προνόμια; Και κάτι τελευταίο: με ψυχές και γενικά με την ανθρώπινη ζωή έχει να κάνει κι ένας γιατρός και μια νοσηλέυτρια αλλά δεν έχω δεί κανέναν απο αυτούς να έχει τόσα πολλά προνόμια, ούτε να τεμπελιάζει τόσο καιρό όσο εσείς!!!

    • Τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία μου, γνωρίζουν ορθογραφία!
      Από τα επιχειρήματά σας και τον τρόπο σκέψης σας αντιλαμβάνομαι ότι έχετε άλυτα δικά σας προβλήματα.
      Αρκετά πια με το λαϊκισμό. Το ότι κάποιος μπορεί να έχει παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο δεν τον κάνει και ειδήμονα στα θέματα της εκπαίδευσης!

    • κ.Μαρία και μόνο που αποκαλείτε τεμπελόσκυλα τους εκπαιδευτικούς,αρκεί για να πάτε επειγόντως-καλοπροαίρετα το λέω-σε κάποιο ψυχίατρο ή κλινικό ψυχολόγο.Αυτοί είναι οι πλέον κατάληλληλοι να διαγνώσουν-με ειδικά τεστ-αν έχετε πρόβλημα διπολικής διαταραχής.Θα βοηθήσετε πολύ τον εαυτό σας και εμάς να δείξουμε την πρέπουσα κατανόηση.

    • Πολύ μίσος…κι αυτό σε κακό θα βγεί για όλους δηλ.ο ένας να τα βάζει με τον άλλο.Ο σοφός Σολομώντας έλεγε..διαίρει και βασίλευε…..αυτό κάνει η κυβέρνηση..Οι καθηγητές κάθονται…οι πυροσβέστες δουλεύουν 5 μήνες το χρονο..οι στρατιωτικοί παίρνουν σύνταξη στα 45..κλπΑυτό είναι το κόλπο των κυβερνώντων κάθε φορά.Οι τεμπέληδες πολιτικοί που δεν κάνουν τίποτε…φαίνεται απο το κατάντημα της χώρας,δικό τους επίευγμα,γιατί να παίρνουν 15000 το μήνα?
      Αυτό πρέπει να συζητάμε όλοι και να το φωνάζουμε ,κι όχι να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου..
      Ολοι ενάντια στους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ πολιτικούς που μας κατάντησαν έτσι..

    • Τεμπελόσκυλο

      Μαρία, έχεις όλη την κατανόησή μας για την ψυχολογική ταραχή και την οργή σου.Αλλωστε ως εκπαιδευτικοί εχουμε μάθει να κατανοούμε παιδιάστικες συμπεριφορές και νάζια…Όπως είπες εμείς διαλέξαμε να γίνουμε εκπαιδευτικοί. Ακριβώς.Και μαζί με τα υπόλοιπα της δουλειάς μας διαλέξαμε και τα προνόμια που θα απολαμβάνουμε.Αλήθεια, αφού είναι τόσο εύκολη η επιλογή, γιατί δεν την έκανες κι εσύ; Την ανορθογραφία σου την παραβλέπω…δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι – πλην των εκπαιδευτικών και κάποιων άλλων- να γνωρίζουμε καλή ορθογραφία.Αυτό που με θλίβει είναι το χαμηλό επίπεδο συμπεριφοράς και η αντίληψή σου » να ψοφήσει η γίδα του γείτονα»…Κρίμα, κοπέλα μου, έχεις και παιδί…Kαι αν σκέφτεσαι λίγο ρεαλιστικά, τους εκπαιδευτικούς να τους θέλεις ξεκούραστους και ήρεμους, γιατί έχουν να διαχειριστούν παιδιά που κουβαλούν στο σχολείο τα απωθημένα των γονιών τους…Συνεννοούμαστε πιστεύω…

  4. Και ο γιατρός και η νοσηλεύτρια το επέλεξαν να είναι γιατροί με ένα μήνα άδεια, όταν μπορούσαν να επιλέξουν να γίνουν εκπαιδευτικοί και να τεμπελιάζουν 2 μήνες το καλοκαίρι και τους υπόλοιπους μήνες να εργάζονται το πρωί στο σχολείο και το απόγευμα / βράδυ στο σπίτι τους διορθώνοντας τετράδια εργασιών και προετοιμάζοντας ύλη κι εργασίες (tests και διαγωνίσματα) για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων  σύνολο ωρών εργασίας σε μήνες με 5 οκτάωρα την εβδομάδα = 13 μήνες τον χρόνο!

    Βέβαια θα συμφωνήσω με εσένα αλλά με αυτό που κατά λάθος ξέχασες να αναφέρεις: Να αμοίβονται και οι εκπαιδευτικοί (ΠΕ) με τον μισθό του εφοριακού ή δικαστικού υπαλλήλου (ΠΕ), δηλαδή ισόνομα, ίσα ποσά στα ίδια κριτήρια (ΠΕ και χρόνια υπηρεσίας) και όχι με 859 ευρώ τον μήνα.

    Και ναι, ξέρω τι θα πεις: Να δώσει το κράτος παραπάνω μισθό στους εκπαιδευτικούς, αφού έτσι ορίζει η αρχή της ισονομίας στο Σύνταγμα! Αλλά από την άλλη δεν εργάζονται 12 μήνες τον χρόνο, αλλά 9 μήνες (σου βάζω και τις 2 εβδομάδες του Πάσχα και τις 2 εβδομάδες των Χριστουγέννων)! ΟΚ! Λοιπόν? Τι συμφέρει τελικά το Κράτος? Να δώσει αμοιβή σε έναν εκπαιδευτικό με 12 χρόνια υπηρεσίας 1250 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες και να τον απασχολεί 11 μήνες τον χρόνο ή να του δώσει αμοιβή 859 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες και να τον απασχολεί περίπου 2050 ώρες σε 9 μήνες? Και μη μου πεις ότι δεν το καταλαβαίνεις αυτό με τους αριθμούς, ε?

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...