Home / Featured / Υπουργός – Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ειδικότητες στα Δημοτικά και βασικές στη Δευτεροβάθμια

Υπουργός – Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ειδικότητες στα Δημοτικά και βασικές στη Δευτεροβάθμια

Δημοσιεύτηκε: 11:44 μμ Οκτώβριος 25th, 2015  


Ypepth

Στο πλαίσιο των προσλήψεων έχουμε κάνει μία ιεράρχηση. Θέλουμε να δώσουμε μία μεγαλύτερη έμφαση στην ειδική αγωγή, για λόγους που έχουμε αναφέρει διεξοδικά.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τα σχολεία τα καλλιτεχνικά και τα μουσικά, όπου αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλός ο αριθμός των προσλήψεων.

Θέλουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία, με όλες τις ειδικότητες. Επίσης, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι τρεις κλάδοι που θα χρειαστούν κάποια ενίσχυση περαιτέρω είναι οι τρεις βασικοί, δηλαδή φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας.

Τα παραπάνω είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,ύστερα από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος για να λάβει το λόγο προγήθηκαν έντονοι διάλογοι με δύο προεδρεύοντες της Βουλής.

Ειδικότερα στην παρέμαβσή του ο κ. Λοβέρδος είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον υπουργό Νίκο Φίλη:

– Οταν παραδώσαμε στον κ. Κουράκη, παραδώσαμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, φάκελο-φάκελο.

-Του είχαμε πει: «Δεν έχεις λεφτά. Έχεις τη δυνατότητα με την τρόικα, αν συνομιλήσεις και κλείσετε μία συμφωνία μαζί της» –την κλείσατε- «να σου δώσει δικαίωμα για δέκα χιλιάδες κατ’ εξαίρεσιν προσλήψεις με το ΑΣΕΠ».

– Μου είπε: «Δεν με ενδιαφέρει η τρόικα». Ήταν εκείνη η εποχή. Αυτό πήγε έξω. Έπρεπε να κλείσει η συμφωνία για να πάρετε δέκα χιλιάδες θέσεις μονίμων. Είχε ωριμάσει αυτό.

-Του έδωσα και τη μελέτη που είχαμε κάνει. Αναζητήστε την από τον κ. Κουράκη. Θα σας τη δώσει. Αν δεν σας τη δώσει, θα σας τη στείλουμε εμείς.

-Του είπα μετά ότι πρέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να κινητοποιηθεί. -Δεν το κατάλαβε. Του είπα ότι πρέπει να κινητοποιηθεί το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα, αλλά ειδική αγωγή, πράγματα, τα οποία δικαιολογούνται από το ΕΣΠΑ, όχι φιλολόγους. Δεν τα άκουγε αυτά.

-Του είπα ότι πρέπει να «τρέξει» τις μεταθέσεις γρήγορα και γενικά την κινητικότητα του προσωπικού. Δεν το έκανε. Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Δεν δημοσίευσε και μία εγκύκλιο.

-Πέρυσι τα κενά που καλύψαμε ήταν δεκαέξι χιλιάδες. Τα δέκα χιλιάδες από αυτά ήταν με το που άνοιξε το σχολικό έτος. Εάν υπολογίσουμε και τις παραπάνω συνταξιοδοτήσεις, αυτά τα κενά της επείγουσας ανάγκης κάτι παραπάνω θα αυξηθούν.

-Δώστε την εικόνα που έχετε εσείς τι καλύπτουμε με αυτά και τι άλλο θα χρειαστείτε. Ό,τι άλλο χρειαστείτε, θα σας το δώσουμε ως Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Όμως, θέλουμε να καταλάβουμε ότι έχετε επίγνωση του μεγέθους του προβλήματος και τι λύνεται με την παρούσα παρέμβαση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο υπουργός Παιδείας στην απάντησή του προς τον κ. Λοβέρδο τόνισε τα εξής:

-Θα επιδιώξουμε φέτος να διοριστούν στα σχολεία με κάθε τρόπο -εννοώ με το πρόγραμμα των αναπληρωτών είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- δεκαεννιάμισι χιλιάδες αναπληρωτές. Σ’ αυτούς είναι και οι ωρομίσθιοι και οι μειωμένου προσωπικού.

-Με την πρόταση που κάνουμε σήμερα μπορεί να αυξηθεί αυτός ο αριθμός ελπίζουμε κατά χίλιες έως δύο χιλιάδες. Το λέω αυτό διότι τα κενά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω του ΕΣΠΑ, ειδικά στις τρεις Περιφέρειες που ανέφερα και στην Αττική, βεβαίως, που είναι το μεγαλύτερο μερίδιο των κενών, θα αναγκαστούμε να τα καλύψουμε κατά προτεραιότητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε συνείδηση ότι στη διάρκεια της χρονιάς θα προκύψουν και άλλα κενά, όπως προκύπτουν. Είναι γνωστή αυτή η πραγματικότητα στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό κρατούμε και ένα απόθεμα και προβλέπουμε για προσλήψεις.

-Έχετε δίκιο, τουλάχιστον στη διαπίστωση, όπως και άλλοι ομιλητές και το ΚΚΕ που μίλησε νωρίτερα, ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης χρειάζεται μία αντιμετώπιση όχι ευκαιριακή αλλά με διορισμούς μονίμων. Η συζήτηση που θα κάνουμε και στο πλαίσιο του εθνικού κοινωνικού διαλόγου θα αφορά και αυτό το ζήτημα, δηλαδή πώς μπορούμε να καλύψουμε με μόνιμες προσλήψεις σταδιακά την επόμενη τετραετία, αρχής γενομένης με μία γενναία, αν μπορούμε, δόση προσλήψεων από την ερχόμενη χρονιά, αυτό το μεγάλο κενό, το οποίο έχει –το τονίσαμε και νωρίτερα- μια σοβαρή εκπαιδευτική επίπτωση.

-Στο πλαίσιο των προσλήψεων έχουμε κάνει μία ιεράρχηση. Θέλουμε να δώσουμε μία μεγαλύτερη έμφαση στην ειδική αγωγή, για λόγους που έχουμε αναφέρει διεξοδικά. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα σχολεία τα καλλιτεχνικά και τα μουσικά, όπου αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλός ο αριθμός των προσλήψεων. Θέλουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία, με όλες τις ειδικότητες. Επίσης, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι τρεις κλάδοι που θα χρειαστούν κάποια ενίσχυση περαιτέρω είναι οι τρεις βασικοί, δηλαδή φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας.

https://www.esos.gr/arthra/40509/ypoyrgos-tha-enishysoyme-ta-sholeia-me-filologoys-mathimatikoys-kai-fysikoys


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...