Home / HEADER-NEWS / Τ.Ε. καθηγητών Γερμανικής Αχαΐας – Ανύπαρκτη η διδασκαλία των Γερμανικών στα Δημοτικά σχολεία του νομού Αχαΐας

Τ.Ε. καθηγητών Γερμανικής Αχαΐας – Ανύπαρκτη η διδασκαλία των Γερμανικών στα Δημοτικά σχολεία του νομού Αχαΐας

Δημοσιεύτηκε: 7:24 μμ Οκτώβριος 4th, 2015  


german

Πάτρα, 04-10-2015
Αρ. Πρωτ.: 25

ΠΡΟΣ:

τον κ. Ν. Φίλη,

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

την κ. Σ. Αναγνωστοπούλου,

Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ.:

κ. Γιαννόπουλο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

τη Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

Ομοσπονδία Γονέων νομού Αχαΐας

Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

ΔΟΕ

ΜΜΕ

Μέλη Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

ΘΕΜΑ: Ανύπαρκτη η διδασκαλία των Γερμανικών στα Δημοτικά σχολεία του νομού Αχαΐας

Με μεγάλη  λύπη διαπιστώνουμε για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά τις ελλείψεις καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αχαΐας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταφέρει και δεν φαίνεται να καταφέρνει να καλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κενά των Γερμανικών. Μετά την αποτυχία του περασμένου διδακτικού έτους, όπου μόνο τα 2/5 των μαθητών που επέλεξαν την Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα , την διδάχθηκαν εντέλει, και με σημαντική καθυστέρηση, ήτοι από τις 15.12.2014, η ηγεσία του Υπουργείου αντί να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, τα επαναλαμβάνει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί τοποθετήθηκαν μόλις πριν από 10 μέρες και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων πριν από 4 μέρες, ενώ ολόκληρες σχολικές μονάδες παρέμεναν κλειστές. Και ενώ ο αριθμός των προσλήψεων έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλος, δεδομένου του ότι δεν έγιναν προσλήψεις για έναν ολόκληρο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο προχωρά σε αυτές με το σταγονόμετρο. Για την ειδικότητα των Γερμανικών, η οποία δεν χρηματοδοτείται πλέον από το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και καμία αναφορά στα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν διατρέχουμε τον κίνδυνο οι μαθητές μας, αντί να διδάσκονται τη γλώσσα επιλογής τους, να παραμένουν στο προαύλιο αδίδακτοι και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να πρέπει να απασχολούν τα παιδιά, αφού δεν έχει τοποθετηθεί καθηγητής Γερμανικών. Οι γονείς από την πλευρά τους  αναγκάζονται να πληρώσουν για να διδαχθούν τα παιδιά τους Γερμανικά σε κάποιο φροντιστήριο, ενώ θα έπρεπε να προσφέρεται από το Δημόσιο σχολείο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουμε ξανά την παράνομη τακτική αλλαγής γλώσσας προτίμησης από τμήματα Γερμανικών σε τμήματα Γαλλικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα λόγω επαρκούς αριθμού διορισμένων συναδέλφων, διδάσκονται την β΄ ξένη γλώσσα κατά βάση από την αρχή της χρονιάς εδώ και 3 συνεχόμενα έτη.

Ζητάμε από το Υπουργείο να λάβει υπόψιν τον νομό μας, καθώς και τους άλλους νομούς της Νότιας Ελλάδας, όπου παρατηρείται κυρίως το πρόβλημα έλλειψης συναδέλφων Γερμανικών και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις, έτσι ώστε το πρόγραμμα της β΄ ξένης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να είναι συνεχές και αποτελεσματικό. Ζητάμε από το Υπουργείο να σταματήσει την κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, που επέλεξαν τα Γερμανικά ως β΄ ξένη γλώσσα. Ζητάμε να μην υπάρξουν σχολεία όπου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δεν θα λειτουργήσουν τμήματα Γερμανικών.

Με εκτίμηση

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

Τοπική Επιτροπή Αχαΐας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...