Home / HEADER-NEWS / Συνάντηση φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας

Συνάντηση φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 2:33 μμ Οκτώβριος 6th, 2015  


eidiki

ΣΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5-10-15

«Συνάντηση φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας»

Σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 εκπρόσωποι του ΣΑΤΕΑ παρευρέθηκαν σε συνάντηση με φορείς της Ειδικής Εκπαίδευσης στο ΕΕΕΕΚ του Αγίου Δημητρίου, έπειτα από πρόσκληση του διευθυντή, κου Κονταράκη, παρουσία του Υπουργού Παιδείας κου Φίλη.

Οι φορείς και εκπρόσωποι της συνάντησης (εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, γονείς, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης) εξέφρασαν ενώπιον του Υπουργού τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης. Η πλειονότητα των εκπροσώπων τόνισε την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς για την πλήρη στελέχωση των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη (ασφαλείς κτιριακές δομές). Διατυπώθηκε από διάφορους φορείς η πρόταση για νέο νομοσχέδιο γενικά για την εκπαίδευση, με την Ειδική Εκπαίδευση ως τμήμα της.

Ως ΣΑΤΕΑ επιβεβαιώσαμε τα κοινά προβλήματα που διατυπώθηκαν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους. Δώσαμε έμφαση στην ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του νομοθετικού πλαισίου της Ειδικής Εκπαίδευσης. Καλέσαμε τον κο Φίλη να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις όλων όσοι εργάζονται στην Ειδική Εκπαίδευση, με σκοπό τη συνολική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της Ειδικής Εκπαίδευσης.  Επίσης, αναφερθήκαμε στη μόνιμη στελέχωση των δομών με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και συμπληρώσαμε την ανάγκη για την επίλυση του ζητήματος των μετακινήσεων των μαθητών καθώς και τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος στα ειδικά σχολεία. Τέλος, κάναμε λόγο για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης. Ο κος Φίλης απάντησε ότι θα γίνει εκ νέου διάλογος για αυτό, καθώς και εθνικός διάλογος για την Παιδεία μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, συμπεριλαμβανομένης της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Ο κος Φίλης είπε πως «η ευθύνη που έχει η Κυβέρνηση είναι με βάση την πολύ σκληρή οικονομική πραγματικότητα που δύσκολα θα αλλάξει. Προσανατολιζόμαστε σε αλλαγές με κοινωνικό πρόσημο. Είναι προτεραιότητα να ενισχυθεί η Ειδική Εκπαίδευση, η οποία χρήζει οργάνωσης». Γενικά, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως οι πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα χορηγηθούν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 19.500 κενά που υπάρχουν σε όλη την Εκπαίδευση. Τα 11.500 κενά θα καλυφθούν μέχρι και την άλλη εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν σταδιακά. Ως προς την Ειδική Εκπαίδευση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής στο Υπουργείο Παιδείας για την Ειδική Εκπαίδευση με στόχο τις θεσμικές αλλαγές στο συγκεκριμένο τομέα μεσοπρόθεσμα. Ανέφερε πως οι πρώτες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν άμεσα (αύριο ή μεθαύριο), χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να καλυφθούν όλα τα κενά. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εύρεση κονδυλίων από νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε συνδυασμό με τον κρατικό προϋπολογισμό  το επόμενο δεκαπενθήμερο, με στόχο την κάλυψη των κενών στις τέσσερις περιφέρειες της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα). Στη συνέχεια σχολίασε πως είναι διαρθρωτικό θέμα η λειτουργία των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης με αναπληρωτές και μέσω ΕΣΠΑ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Συνάδελφοι, λόγω του ότι τα προβλήματα στην Ειδική Εκπαίδευση παραμένουν, απαιτείται διαρκής αγώνας και μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις!

Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ειδική Εκπαίδευση -και την Παιδεία γενικότερα- στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7-10-2015 στις 18:00 στο Σύνταγμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΣΑΤΕΑ

www.satea.gr

………………………………………………………

ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Στα πλαίσια των δράσεων που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για την αξιοπρεπή λειτουργία της Ειδικής Αγωγής, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έδωσε δυναμικό παρόν στις σημερινές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Σ. Καρπενησιώτης και ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων, Κ. Παπαευαγγέλου παρευρέθηκαν σήμερα Δευτέρα 5 Οκτώβρη στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου κατά την επίσκεψη σε αυτό του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη. Στη διάρκεια της παραμονής του υπουργού στο σχολείο, είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ σχετικά με τη λειτουργία των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης και τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υπήρξε η ενημέρωση ότι εντός των επομένων ημερών θα εξασφαλισθούν και νέες πιστώσεις για την ΕΑΕ.

Επίσης, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν στην κατάληψη του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, την οποία πραγματοποίησαν οι γονείς των μαθητών διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία λειτουργίας του σχολείου εξαιτίας της υποστελέχωσης. Έτσι, η γ. γραμματέας Ε. Τραγάκη, η ταμίας Χ. Αλμπάνη και ο Κ. Παπαευαγγέλου, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου και  να ζήσουν από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο στο ΕΕΕΕΚ αλλά και στα υπόλοιπα παρακείμενα ειδικά σχολεία. Παράλληλα, ενημερώσαμε για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 7-10-2015, στις 6:00 μμ., την οποία διοργανώνει το Συντονιστικό Φορέων Όλης της Ειδικής Αγωγής, με αίτημα την άμεση στελέχωση των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν την Ειδική Εκπαίδευση.

Επισημαίνουμε με την ευκαιρία ότι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να επιδιώκει συνεργασία με όλους τους φορείς, μέχρι να λειτουργήσουν με επάρκεια και αξιοπρέπεια όλα τα ειδικά σχολεία και ΚΕΔΔΥ της χώρας.

…………………………………………………………

ΕΝΕΛΕΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα 5/10/2015 στα πλαίσια της πανελλήνιας ημέρας του αθλητισμού ο υπουργός παιδείας κ.Φίλης Ν. επισκέφτηκε το ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου όπου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου και του 6ου Γ/σίου Αγ. Δημητρίου.
Παραυρέθηκε το συντονιστικό των φορέων της ειδικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα εκπρόσωποι των Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, του ΣΑΤΕΑ και της ΕΝΕΛΕΑ, ο σχολικός σύμβουλος ΕΑΕ 4ης περιφ. Αττικής κ.Μουταβελής και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, ενώ μετά τις εκδηλώσεις ακολούθησε συζήτηση παρόντος της Δημάρχου του Αγ. Δημητρίου που έχει αγκαλιάσει τίς δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Επίσης παραυρέθηκε κλιμάκιο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ν.Αθήνας.
Ο υπουργός άκουσε με προσοχή γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της ειδικής εκπαίδευσης στη συζήτηση και τοποθετήθηκε στο τέλος.
Γίνονται, όπως είπε, προσπάθειες να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα κενά στις δομές της ειδικής αγωγής και όταν είναι έτοιμοι οι πίνακες αναπληρωτών θα γίνουν άμεσα προσλήψεις, ενώ για άλλη μία φορά ακούγοντας το γενικό πλέον αίτημα δεσμεύτηκε να συγκροτήσει την επιτροπή που προβλέπει ο ν.1566/1985 και ουδέποτε έχει γίνει.

Εκ του Δ.Σ.
………………………………………………………..
https://seepea-stella.blogspot.gr/

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...