Home / HEADER-NEWS / ΟΛΤΕΕ – Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς οικοδομείτε βιώσιμες κοινωνίες!

ΟΛΤΕΕ – Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς οικοδομείτε βιώσιμες κοινωνίες!

Δημοσιεύτηκε: 8:54 μμ Οκτώβριος 5th, 2015  


ΔΤ ΟΛΤΕΕ-039_Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς οικοδομείτε βιώσιμες κοινωνίες

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5-10-2015

Αριθμ. Δ.Τ.: 039

Ενδυναμώνοντας τους εκπαιδευτικούς οικοδομείτε βιώσιμες κοινωνίες !

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών της UNESCO, σήμερα 5 Οκτωβρίου 2015.

«Empowering teachers building sustainable societies !»

(βλ.:https://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-teachersday-2015#.VglgPvmqpBc)

Η Διακήρυξη Incheon στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση (WEF) το Μάιο 2015 αναγνώρισε σαφώς τη σημασία της ενδυνάμωσης. Στο φόρουμ 1600 συμμετέχοντες από 160 χώρες δεσμεύτηκαν να «εξασφαλισθεί ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που ενδυναμώνονται, προσλαμβάνονται επαρκώς, είναι καλά εκπαιδευμένοι, κατέχουν τα επαγγελματικά προσόντα, με παροχή κινήτρων και υποστήριξης, καλά εξοπλισμένοι, είναι αποτελεσματικοί και αποδοτικοί για τα κυβερνητικά συστήματα».

Η Σύνοδος Κορυφής του Όσλο, «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Οι προτεινόμενοι να υιοθετηθούν Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015, περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο στόχο στο πλαίσιο Στόχος 4 έως το 2030 «να αυξηθεί σημαντικά η προσφορά ειδικευμένων καθηγητών, μεταξύ άλλων και μέσω της διεθνούς συνεργασίας για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών».

«Αναγνωρίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνο ένα μέσο για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης, είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα και την εθνική ικανότητα για την επίτευξη της μάθησης και τη δημιουργία κοινωνιών που βασίζονται στη γνώση, τις αξίες και την ηθική. Ωστόσο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που επιφέρει η έλλειψη προσωπικού, η ανεπαρκής κατάρτιση και η χαμηλή κοινωνική θέση

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στις 5 Οκτωβρίου υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενδυναμωθούν ως ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τις βιώσιμες κοινωνίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO και σήμερα πλέον γιορτάζεται επίσημα σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον Κόσμο.

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία λόγω της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού !

Η νέα Κυβέρνηση, της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αφού διαχώρισε σε επίπεδο Υπουργείων την Παιδεία από τον Πολιτισμό, που η προηγούμενη (;) τον Ιανουάριο είχε συνενώσει, προχώρησε στην ονομασία (5 αλλαγές συνολικά τα τελευταία 6 χρόνια) «Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων». Στην επόμενη αλλαγή θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί νέα ονομασία λόγω εξαντλήσεως των διατιθεμένων !

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να σκύψει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια πάνω στα προβλήματα για να εξεύρει λύσεις.

Μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας προανήγγειλε μεγάλες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανοίγουν συντεταγμένα, στον χρόνο τους και μετά από σοβαρή πολιτική διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση.

Ο Υπουργός Παιδείας στην τελετή παραλαβής του Υπουργείου (23-9-2015) δήλωνε: «(…) έχουμε συνείδηση ότι η εκπαίδευση αποτελεί εθνική και κοινωνική προτεραιότητα. Η διακονία αυτού του σκοπού προϋποθέτει την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεταρρυθμιστικό όραμα και το σχολείο να αποκτήσει και πάλι την κεντρική θέση του στο δημόσιο βίο, να μετατραπεί σε κύτταρο για την ανάταξη της χώρας και σε φορέα δημοκρατικών αξιών. Κι ακόμη, έχουμε συνείδηση ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η σταθερή πορεία προς ένα δημοκρατικό σχολείο, σε ένα σχολείο που δεν θα συνθλίβει τα παιδιά μέσα σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού και θα διαφυλάσσει τον μορφωτικό του ρόλο, προϋποθέτει την αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου των εκπαιδευτικών. Ο εκπαιδευτικός, αυτός ο αφανής κοινωνικός εργάτης, συχνά απαξιώνεται όχι μόνον εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά μέσα στο γενικότερο κλίμα της κρίσης αξιών. (…) παράλληλα με τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας του σχολείου, θα οργανώσουμε έναν εθνικό-κοινωνικό διάλογο προκειμένου να αναδειχθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες, οι δρόμοι για την επίλυσή τους. (…) Με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Θα επιδιώξουμε την καθημερινή συνεργασία μέσα στο σχολείο, Αλλά και με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων τους καθώς και την τοπική Αυτοδιοίκηση. (…)».

Εμείς σε αναμονή, καλούμε σήμερα τους εκπαιδευτικούς να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, εκτυπώνοντας και αναρτώντας στο σχολείο την αφίσα της UNESCO (βλ.: https://www.oltee.gr/?p=4576), διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις την τρέχουσα εβδομάδα, αναθέτοντας στους μαθητές εργασίες, καλλιτεχνικό έργο ή εκθέσεις ιδεών σχετικές με το φετινό θέμα. Χρόνια πολλά σε όλους !

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα

τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798

e-mail: oltee.oltee@gmail.com & mail@oltee.att.sch.gr

ηλεκτρον. σελ.: https://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

πληροφορίες: Σταμάτης Σταματιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6945-752224


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...