Home / HEADER-NEWS / Μικρότερο νομοσχέδιο για την παιδεία – Μικρότερο μεν, αλλά στη γραμμή Μπαλτά

Μικρότερο νομοσχέδιο για την παιδεία – Μικρότερο μεν, αλλά στη γραμμή Μπαλτά

Δημοσιεύτηκε: 10:36 μμ Οκτώβριος 9th, 2015  


Vouli-Olomeleia-aithousa

Συντάκτης:

Ενα μίνι νομοσχέδιο που θα «επιλύει κρίσιμα και επείγοντα λειτουργικά ζητήματα» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μέρος των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που έμεινε στον αέρα και ξεκινά από το νέο σύστημα επιλογής σχολικών συμβούλων, για να φτάσει σε σηματοδοτικές παρεμβάσεις στα ΑΕΙ, όπως επαναφορά αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων (βλ. Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο), εκδημοκρατισμό διαδικασιών εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων (πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.α.), αλλά και μελών ΔΕΠ, επαναπροσδιορισμό του τμήματος ως βασικής μονάδας του Πανεπιστημίου και άλλες διατάξεις που συμβάλλουν στην επίλυση «σοβαρών δυσλειτουργιών» στα ΑΕΙ, όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του υπουργείου.

Ηδη η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, εξήγγειλε τις συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, προχθές, στη Βουλή.

Αναφερόμενη στην προώθηση ενός «μεταβατικού νομοθετικού πλαισίου», με το οποίο θα επιλυθούν προβλήματα που «έχουν δημιουργήσει αξεπέραστες δυσλειτουργίες και πρακτικές που υπονομεύουν τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα τους», παρέπεμψε ενδεικτικά στα συλλογικά όργανα, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων, καθώς και σε άλλες κρίσιμες διαδικασίες, όπως η εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές συνίστανται ουσιαστικά σε επαναφορά τωνδιοικητικών αρμοδιοτήτων Συγκλήτου και πρυτανικού συμβουλίου, κάλπη σε πρυτανικές, ενώ σε ό,τι αφορά την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ προβλέπεται ένα σύστημα που ανοίγει το κλειστό πλαίσιο με περισσότερα πρόσωπα και διαφανείς όρους συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων.

Εκδοση ΠΝΠ

Βέβαια, η κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου προϋποθέτει την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επαναρυθμίζεται η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων μέσω της κατάργησης της παρεμβατικής αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) [προεπιλογή τριών και αποκλεισμός των υπολοίπων], τηςεπαναφοράς της κάλπης κ.ά. Πρόκειται για συγκοινωνούσες ρυθμίσεις που πρέπει να έχουν μια σειρά προτεραιότητας.

Το κλίμα πάντως αρχίζει να ηλεκτρίζεται. Πέραν των αναμενόμενων πολιτικών αντιδράσεων από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ (ως υποστηρικτών του νόμου Διαμαντοπούλου, ορόσημο του οποίου είναι ο θεσμός των Σ.Ι.), ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, τόσο από τα ίδια τα Συμβούλια όσο και από μέλη της κοινότητας.

Οι απόψεις συγκρουόμενες. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την «αυτοακύρωση» των Σ.Ι. και την απόφασή του για την έκδοση της ΠΝΠ -που τα αποδυναμώνει περαιτέρω-, παραιτήθηκε προσβεβλημένος ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Τσαμάκης, εκ των τριών (προεπιλεγέντων από το Σ.Ι.) υποψηφίων του ΕΜΠ, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών στο Ιδρυμα, αλλά και της ΠΝΠ, ζητεί αναθεώρηση στάσης από το Συμβούλιο.

Αν και συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Τσαμάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο μέτρο της προεπιλογής και προτείνει «μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ αναθεώρηση της αρχικής απόφασης του Σ.Ι., προκειμένου να προκριθούν όλοι οι υποψήφιοι».

Κατά προτεραιότητα

Πάντως, οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας θα είναι άλλες. Μόλις ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες σε σχέση με το Μνημόνιο, θα προωθηθούν με σειρά προτεραιότητας το νομοσχέδιο για την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας και το νέο νομικό πλαίσιο για την ειδική αγωγή.

Αμφότερα προγραμματίζονται για τις αρχές Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει το μίνι σχέδιο νόμου για όλες τις βαθμίδες.

Εν τω μεταξύ, δρομολογούνται άμεσα οι αλλαγές στη συγκρότηση βασικών οργάνων, όπως του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρόταση για τον νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου.

https://www.efsyn.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...