Τελευταία Νέα

Παρασκευή, 06/08/2021, 00:21


Home / HEADER-NEWS / Μία εβδομάδα παράταση (τελικά) θα δώσει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Μία εβδομάδα παράταση (τελικά) θα δώσει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 12:46 μμ Οκτώβριος 27th, 2015  


frontistirio

Παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλ. Γεροβασίλη. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος (μιλώντας στον «Βήμα fm»), «σήμερα (σ.σ.: χθες)

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε» στην πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ 0% για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, 6% για τα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ και 13% για την ιδιωτική τυπική εκπαίδευση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε κοινοτική Οδηγία η οποία επιτρέπει να υπάρχει μειωμένο ΦΠΑ και «με βάση αυτό έχουμε πάρει και αυτή την απόφαση». Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε το παράδειγμα της ενέργειας, «η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα του χαμηλού ΦΠΑ, άρα στην Ελλάδα με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι 23%. Ωστόσο, στην Ελλάδα έχουμε απόφαση της Κομισιόν για 13%. Αυτό σημαίνει ότι με πολιτική απόφαση μπορεί κάποιος να προχωρήσει και βασισμένοι σε αυτό έχουμε κάνει τη δική μας πρόταση για 0%, 6% και 13%». Όπως δήλωσε η Όλ. Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβέρνηση θα πει όχι στο 23%. «Αν επιμείνουν οι εταίροι», διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θα πρέπει αυτομάτως και οι ίδιοι, όπως και εμείς βεβαίως, να αποδεχτούμε κάτι άλλο, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το συζητήσουμε γιατί θεωρούμε ότι το μέτρο και οριζόντια πλήττει και άδικο είναι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού».

«Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία. Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «η Κομισιόν προκάλεσε το θέμα με την αναζήτηση ισοδυνάμων τον Αύγουστο», ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Καλώς να ορίσουν στο Δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο». Τέλος, ο Ν. Φίλης επεσήμανε ότι «μέσα στην κρίση δεν έχασαν τα ιδιωτικά σχολεία», ενώ απαντώντας στους επικριτές του παρατήρησε ότι «υποδύονται τους αντιμνημονιακούς αυτοί που δημιούργησαν την κατάσταση που θέλουμε να ανατρέψουμε εμείς».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι αυτός ο φόρος δεν χρειάζεται, αρκεί να υπάρξει η διάθεση από τους κυβερνώντες να χτυπήσουν το πελατειακό κράτος και να κόψουν τις παθογένειες του παρελθόντος.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Παρασκευή 30/7 ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους μαθητές 12-15 ετών

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜ.ΑΡ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει αποσπασματικά και με επικοινωνιακούς όρους ένα απαράδεκτο μέτρο και προσθέτει ότι υπάρχει ουσιαστική αδυναμία εξεύρεσης σοβαρών αντιπροτάσεων, με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνονται αποδεκτά όλα τα ακραία και επώδυνα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

Στο μεταξύ, με νέες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χ. Κυραηλίδης ανέθεσε στον εαυτό του καθήκοντα συντονιστή του κυβερνητικού έργου, δηλώνοντας ότι με το θέμα αυτό δεν έπρεπε να ασχοληθεί ο υπουργός Παιδείας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Επιπλέον, επιτέθηκε στον Ν. Φίλη, κατηγορώντας τον ότι αρνείται τον διάλογο.

Την ίδια ώρα, δυναμική επανεμφάνιση έκανε ο Μάνος, ο οποίος χαρακτήρισε βλακεία τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρότεινε να γυρίσουμε στο 23% στο βόειο κρέας και δήλωσε ότι θα τουφέκιζε τον υπουργό Παιδείας, επειδή προσέλαβε πρόσθετους εκπαιδευτικούς, ενώ θα έπρεπε απλώς να αναδιατάξει τους εκπαιδευτικούς.

ΑΥΓΗ

ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ανένδοτοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εμμένοντας στο τελεσίγραφο ή καθόλου ΦΠΑ ή 23%. Αυτό ξεκαθάρισε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας στο αν μπορεί να εφαρμοστεί στην εκπαίδευση ο κλιμακωτός συντελεστής ΦΠΑ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και αποσαφηνίζει ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να επιβάλει συντελεστή 23% ή να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής, όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Σπυράκη.

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο για να αποφύγει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ 0%, 6% και 13%. Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση», είπε η κα Αναγνωστοπούλου. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, στα οποία πηγαίνουν πάρα πολλά παιδιά.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να μην επιβληθεί ούτε εκεί ΦΠΑ, ωστόσο όπως είπε «από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μη μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει».

Όσον αφορά στις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση περί ταξικής διάκρισης, η κα Αναγνωστοπούλου ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν και κύριο μέλημά της έχει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η δημόσια Παιδεία.

«Αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει το δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις», είπε.

Σχολιάζοντας τέλος τις αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους γονείς, η αναπληρώτρια υπουργός είπε: «Έχει ξεσηκωθεί τέτοιος σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, και δεν είδα κανέναν, ούτε γονιό ούτε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, να ξεσηκώσει σάλο πέρσι όταν οι καθηγητές των ιδιωτικών μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε καθαρά εμπορικό προϊόν και με τη σφραγίδα του νόμου…

Τώρα βλέπω να έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν, ενώ πλήττονται άλλες ομάδες του πληθυσμού πολύ πιο ευάλωτες. Τι να κάνουμε; Κάποιοι πλήττονται. Όλοι επηρεαζόμαστε σε αυτήν την κρίση. Μακάρι να μην πληγεί κανένας». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο Fm, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

Όπως είπε, η Παιδεία είναι μορφωτικό αγαθό που δεν πρέπει να φορολογείται και εκτίμησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια.

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί μια ευνοϊκή λύση. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να κλείσει το θέμα όπως όπως και κάνει μια προσπάθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα βάλουμε ένα χεράκι όλοι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε να αποφευχθεί αυτή η επιβολή.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», είπε.

https://www.star.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται ως μόνιμοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σε συνέχεια του από 2/8/2021 σχετικού δελτίου τύπου, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ...