Τελευταία Νέα

Κυριακή, 01/08/2021, 13:20


Home / Featured / Κλείδωσαν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δείτε τους

Κλείδωσαν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δείτε τους

Δημοσιεύτηκε: 1:49 μμ Οκτώβριος 20th, 2015  


frontistirio

Κλείδωσε ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Οι νέοι συντελεστές

Κλείδωσαν πριν από λίγο οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ δεν θα υπάρξει ο συντελεστής 23% σε κανέναν κλάδο.

Για τα φροντιστήρια θα επιβληθεί συντελεστής 6%

Παράλληλα στα ιδιωτικά σχολεία θα επιβληθεί ΦΠΑ 13% και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) ενώ δεν θα υπάρξει ΦΠΑ σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειανθεί το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είχε αναφέρει το πρωί σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Πρόσθεσε πως ο φόρος δημιουργεί προβλήματα χωρίς να παρέχει σοβαρά δημόσια έσοδα.

Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν καταργεί το μέτρο καθώς έχει δεσμευθεί από τον Αύγουστο να το εφαρμόσει ενώ σημείωσε πως «όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά υπόκεινται στο 23%».

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό είπε πως τώρα εφαρμόζονται νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενοι.

Τέλος τόνισε πως εάν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της κατάστασης, δεν θα τα καταφέρει κανείς.

www.dikaiologitika.gr

………………………………

Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσχοβισί.

Ο κ. Μοσχοβισί απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι κατηγορηματικός: «Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση». Μάλιστα ο κ. Μοσχοβισί διευκρινίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσχοβισί έχει ως εξής:

Αγαπητή κ. Σπυράκη, αγαπητέ κ. Φορτσάκη

«Επιτρέψατε μου να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις ανησυχίες που εκφράσατε. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια.

Η αλλαγή στο ΦΠΑ που αφορά στα ιδιωτικά σχολεία προκύπτει από κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα νομοθετικά πακέτα που ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή στις 15 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου του 2015.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Οι νομοθετικές πράξεις αυτές – οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μέτρα σχετικά με το ΦΠΑ- είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βιώσιμη οικονομία και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου για το ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου.

Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση. Η Επιτροπή έλαβε ένα παράπονο (καταγγελία) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου από τα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, η οποία νομοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου της 14ης Αυγούστου.

Η Επιτροπή αξιολογεί την καταγγελία και θα εξετάσει σε λεπτομέρεια πως οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να εφαρμόσουν τις νέες δεσμεύσεις τους. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου». Με εκτίμηση Πιερ Μοσχοβισί Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων

www.dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Με 158 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Με 158 «ΝΑΙ» και 133 «ΟΧΙ», ψηφίστηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ...