Home / HEADER-NEWS / Και οι τρεις δρόμοι που έχει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα της δημιουργήσουν νέα προβλήματα

Και οι τρεις δρόμοι που έχει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα της δημιουργήσουν νέα προβλήματα

Δημοσιεύτηκε: 11:33 πμ Οκτώβριος 26th, 2015  


frontistirio

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Σύγχυση έχει προκληθεί για μία ακόμα φορά από τις πράξεις – ή την απραξία στη συγκεκριμένη περίπτωση – της κυβέρνησης. Ο λόγος για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών (μέσω απλού Δελτίου Τύπου) για τη μη εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράτασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον συντελεστή 23%, αλλά να επιβληθεί ο μειωμένος 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπερμειωμένος 6% σε φροντιστήρια και μηδενικός στα νηπιαγωγεία.

Ωστόσο, η πρόθεση αυτή δεν έχει ακόμα μεταφερθεί και σε νόμο του κράτους, με αποτέλεσμα να ισχύει η εφαρμογή συντελεστή 23% σε ολόκληρη την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την παροχή νέας παράτασης για τη μη εφαρμογή του μέτρου έως τουλάχιστον την 1η Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα.

Παρόλα αυτά, η παρατήρηση των δανειστών ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα πρέπει είτε να επιβληθεί ο κανονικός συντελεστής 23%, είτε κανένας συντελεστής, έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και αναμένεται να φανεί σήμερα ή τις επόμενες ημέρες κατά πόσο έχει παίξει ρόλο στη μη έκδοση της νέας παράτασης υλοποίησης του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής έχει τρεις δρόμους να ακολουθήσει:

1. Να ζητήσει από την Κομισιόν ειδική εξαίρεση από την κοινοτική οδηγία και να μπορέσει να επιβάλει τους μειωμένους συντελεστές 0-6-13%, όπως αποφάσισε προσφάτως. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει εξαιρετικά ελάχιστες πιθανότητες, καθώς ακόμα κι αν το αιτηθεί η Αθήνα, δύσκολα θα το δεχτεί η Κομισιόν.

2. Να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρει περί τα 300 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στα έσοδα (νέους φόρους) ή στις δαπάνες (περικοπές) ή συνδυαστικά και από τους δύο τομείς. Κάτι το οποίο δείχνει να είναι πολύ δύσκολο, αφού αν μπορούσε να συμβεί, θα είχε γίνει από τον Αύγουστο έως τώρα.

3. Να προχωρήσει στην εφαρμογή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και να προσπαθήσει να το αντικαταστήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αν και η επιλογή αυτή θα φέρει τις περισσότερες αντιδράσεις, στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, αφού η εξεύρεση ισοδύναμου μέτρου για την αποφυγή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας για να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

kathimerini.gr

«Εντός της ημέρας λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση»

Μέσα στην ημέρα «θα λυθεί το θέμα» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τυπικά από σήμερα ισχύει το 23% καθώς έληξε την Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν για το θέμα, δηλώνει και ο Ν. Φίλης.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κ. Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ».

Ωστόσο, αυτή η οδηγία, όπως είπε, σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. «Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πολιτική η απόφαση».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, θα επιμείνει στη θέση της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση -0%, 6%, 13%. καθώς «είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη και από πλευράς ισοδυνάμων».

«Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε σε μια λύση του 0% θα πρέπει να δούμε σοβαρότερα τα θέματα των πόρων που θα χρειαστεί για να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε.

Αν τεθεί από τους δανειστές το δίλημμα 0% ή 23% η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, θα συζητήσει το 0%.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί ότι αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον οι γονείς είναι «πενταροδεκάρες» απάντησε πως ούτε εκείνη συμφωνεί αλλά ούτε και αυτό είναι έτσι όπως διατυπώνεται. «Δεν υπάρχουν πενταροδεκάρες και ούτε αυτό εννοούσε ο υπουργός μας. Είναι μια φράση η οποία αποτυπώθηκε και δυστυχώς με άσχημο τρόπο χρησιμοποιήθηκ», υποστήριξε.

Φίλης: Σύντομα θα υπάρξει συνεννόηση 

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για το θέμα έκανε εξάλλου και ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης μιλώντας στον ρ/σ Alpha. «Έχουμε ανακοινώσει τη δική μας πρόθεση, συντόμως θα υπάρξει συνεννόηση με την πλευρά της Κομισιόν και την πλευρά των πιστωτών, η Κομισιόν προφανώς θα μας πει τη δική της άποψη το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι σημαντικό γιατί αφορά κάποιες χιλιάδες πολίτες», είπε ο κ. Φίλης.

Πρόσθεσε όμως ότι «είναι αντιστροφή των ιεραρχήσεων να συζητούμε τόσο καιρό αυτό το θέμα και όχι το μείζον που είναι η ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, πρέπει να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο».

«Όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και δικαίωμά του καμία αντίρρηση προφανώς το πηγαίνει για πολλούς λόγους», είπε και πρόσθεσε ότι «αναλαμβάνει και το κόστος αυτής της επιλογής».

Συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την εποπτεί του Δημοσίου στο ιδιωτικό σχολείο.
Προς νέα παράταση της προθεσμίας 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους (ρεπορτάζ Μιχ. Νιβολιανίτης) παράταση για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς ΦΠΑ των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα στους υπόχρεους, καθώς την Παρασκευή έληξε η πρόθεσμία για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς.

Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης.

Το ζήτημα αυτό πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των πρώτων προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές.

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...