Home / HEADER-NEWS / Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα παραμείνει. Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα παραμείνει. Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: 12:13 πμ Οκτώβριος 1st, 2015  


frontistirio

Στην πρώτη αθέτηση προεκλογικής της δέσμευσης οδεύει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς όλα δείχνουν ότι ο ΦΠΑ στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν θα καταργηθεί. Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο μελετά σενάρια για να μειωθεί. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την οξύτατη αντίδραση γονέων, εκπαιδευτικών και σχολαρχών. Το μέτρο αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές και σπουδαστές. Ο ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης επεβλήθη –στο πλαίσιο της νέας δανειακής συμφωνίας– στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων από όλα τα κόμματα, «πάγωσε» η εφαρμογή του έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, χθες ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, αντί να κάνει λόγο για κατάργησή του ανέφερε ότι «είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική» και ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό επιτελείο, αντί της πλήρους κατάργησής του, εξετάζει τρία σενάρια:

• Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% μόνο στα δίδακτρα των φροντιστηρίων.

• Τη μείωση του ποσοστού από το 23% (είτε στο χαμηλό ποσοστό του 6% είτε σε κάποιο υψηλότερο).

• Την επιβολή ΦΠΑ 23% όχι στα δίδακτρα για το κύριο πρόγραμμα που ορίζεται από το υπ. Παιδείας, αλλά επί του κόστους των πρόσθετων δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία στους μαθητές.

«Επιμένουμε στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων έχει γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο», ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Ιωακείμ Καλλιβρούσης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων γονέων ιδιωτικών σχολείων, που οργανώνει για το θέμα αύριο στις 12.00 συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 239 ιδιωτικά σχολεία (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε Σέρρες, Αργος, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Χανιά, Κόρινθο, Ναύπακτο κ.α.). «Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι την προεκλογική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταργηθεί ο ΦΠΑ και δεν θέλω να πιστέψω ότι όλα αυτά ήταν ένα ψέμα για να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού», τόνισε από την πλευρά του χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης.

Τέλος, χθες, ο κ. Φίλης συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Στην ειδική εκπαίδευση υπάρχουν 3.000 κενά και ο κ. Φίλης δεσμεύθηκε ότι τα 850 θα καλυφθούν με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και 2.000 με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

2 Σχόλια

  1. Γράφετε διαρκώς ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει, ενώ αυτό δεν ισχύει. Αυτό που έχει παγώσει είναι η επιβολή προστίμου των 105 ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πάει στη ΔΟΥ τους για να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Όμως, το ΦΠΑ ισχύει κανονικά και τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται (ΑΠΥ) είναι ΜΕ ΦΠΑ για όσους από εμάς έχουμε υπαχθεί, γιατί έτσι ορίζει ο Νόμος. Όσες σχολές δεν έχουν υπαχθεί ακόμα, θα καταβάλλουν το ΦΠΑ αναδρομικά από την ημερομηνία εφαρμογής του Νόμου. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία, μπορείτε να καλέσετε στο Υπουργείο Οικονομικών στο τμήμα ΦΠΑ, για να σας το επιβεβαιώσει. Είμαι ιδιοκτήτρια ΚΞΓ και σας διαβεβαιώνω για την εγκυρότητα των όσων γράφω, καθώς έχω ρωτήσει η ίδια τους αρμόδιους φορείς.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...