Home / HEADER-NEWS / Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας για τα κενά και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 11.000 προσλήψεις έως 10/10

Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας για τα κενά και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 11.000 προσλήψεις έως 10/10

Δημοσιεύτηκε: 5:14 μμ Οκτώβριος 1st, 2015  


nikos-filissss

Μαρούσι, 1 Oκτωβρίου  2015

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

     ΘΕΜΑ: Δηλώσεις ΥΠΠΕΘ  Ν. Φίλη για εκπαιδευτικά κενά και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Το αργότερο 10 με 15 Οκτωβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων και κατά προτεραιότητα τα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης θα λειτουργούν είτε σε πλήρη ανάπτυξη είτε με ελάχιστα κενά. Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

Ο υπουργός τόνισε ότι «το υπουργείο δίνει τη μάχη στο θέμα της κάλυψης  των εκπαιδευτικών κενών, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα και  καταβάλλονται προσπάθειες ώστε  το ταχύτερο δυνατόν, αρχής γενομένης από τις  10 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία να είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης.»

«Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες, με 4000 προσλήψεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 3700 από το ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό», είπε ο υπουργός , προσθέτοντας ότι «ως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε φτάσει στις προσλήψεις περίπου 11000 εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση.  Δίνουμε μάχη με το χρόνο και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Για φέτος ειδικά που για πρώτη φορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένα, αφού οι περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου και Δυτ. Μακεδονίας εξαιρούνται»

Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων. Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το Υ.Π.Ε.Θ., είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής απόφασης. Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Μπορούμε π.χ. να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων  που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.»

……………………………………………………….

TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ακόμη και δικαστικά θα κινηθούν οι γονείς για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Τη φωνή τους κόντρα στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ένωσαν σήμερα γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποί τους μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από γονείς, ιδιοκτήτες σχολείων και εκπαιδευτικούς τόνισαν με έμφαση ότι οι 170.000 οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία είναι στην πλειοψηφία τους οικογένειες με μεσαία εισοδήματα και όχι προνομιούχες.

Πρόσθεσαν πως η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια από τη στιγμή που τα δημόσια σχολεία παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και απασχολούν ελάχιστες ώρες τους μαθητές.

Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των γονέων, δεν θα αφήσουν το τρένο κράτος να έρχεται κατά πάνω τους. Αναμένονται δηλώσεις για το θέμα και από τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη.

Αν ισχύσει το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα φύγουν 20.000 μαθητές

Για κύμα φυγής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση έκαναν λόγο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

«Εάν εφαρμοστεί το μέτρο του ΦΠΑ, τουλάχιστον 20.000 παιδιά θα φύγουν από την ιδιωτική εκπαίδευση», είπαν οι εκπρόσωποι των γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων. Αυτό, προσέθεσαν, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως λένε, απασχολούνται 30.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 10.000 είναι εκπαιδευτικοί.

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά», δήλωσε ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί 146 συλλόγους γονέων και κηδεμόνων απ’ όλη τη χώρα.

Τονίστηκε ακόμη ότι μερικά ακριβά ιδιωτικά σχολεία δεν εκπροσωπούν το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων της χώρας. Γονείς των μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δήλωσαν ότι δεν δέχονται ούτε τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% αλλά θέλουν την πλήρη κατάργηση του μέτρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι σχολάρχες στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ισχύσει τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιβληθεί μόνο στην Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, αλλά ακόμη κι εκεί είναι 7% και όχι 23%», ανέφερε.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα προσφύγουμε κι εμείς στην δικαιοσύνη, αλλά δεν θα δούμε το τρένο να έρχεται επάνω μας», δήλωσε από τον πλευρά του ο κ. Καλιβρούσης.

https://www.dikaiologitika.gr/https://www.dikaiologitika.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...