Home / Featured / Δελτίο Τύπου σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση πρόσληψης αναπληρωτών το 2015-16

Δελτίο Τύπου σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση πρόσληψης αναπληρωτών το 2015-16

Δημοσιεύτηκε: 5:53 μμ Οκτώβριος 8th, 2015  


ste

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ /ΗΛΙΑ ΚΟΛΛΥΡΗ-ΝΟΜΙΚΟΥ

Συζητήθηκε σήμερα 8/10/2015 ενώπιων της 7μελούς σύνθεσης του ΣτΕ η προσφυγή ομάδας εκπαιδευτικών επιτυχόντων στο παρελθόν στο ΑΣΕΠ, με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών για το έτος 2015-2016 κατά το μέρος που δίνεται δικαίωμα σε εκπαιδευτικούς χωρίς επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ να κατατάσσονται στους οικείους πίνακες.

Οι αιτούντες επιχειρηματολόγησαν ότι η προϋπηρεσία εκτός ΑΣΕΠ δεν αποτελεί αξιοκρατικό κριτήριο, ούτε καν για κατάληψη θέσης αναπληρωτή.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Επιχείρησαν δε ανεπιτυχώς να απαξιώσουν πλήρως την προϋπηρεσία.

Στη δίκη παρενέβησαν υπέρ διατήρησης της ισχύος της ως άνω Υ.Α. 181 αναπληρωτές οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον Δικηγόρο Δρ. Ηλία Κολλύρη, που προέβαλε αναλυτικά και ψύχραιμα νομικά επιχειρήματα.

Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους κα Δεδούση, η οποία υπερασπίσθηκε δεόντως την υπόθεση.

Η δίκη επικεντρώθηκε στο κατά πόσον το Σύνταγμα επιβάλλει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 527/2015 που αναφέρεται στους μονίμους διορισμούς (και κρίνει εν ολίγοις ότι πρέπει οι μόνιμοι διορισμοί και στο Υπουργείο Παιδείας να διέρχονται από διαδικασία ΑΣΕΠ) να επεκταθεί και στους αναπληρωτές.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Η εγκύκλιος για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Η απάντηση στο ως άνω ερώτημα βρίσκεται στο Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει διαφορετικές διατάξεις μία για τους μονίμους και μία για τους αναπληρωτές (103 παρ. 7 και 8).

Το Δικαστήριο άκουσε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και επιφυλάχθηκε. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο παραπομπής της υπόθεσης στην Ολομέλεια.

Τονίζουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και αμφίρροπη δικαστική μάχη λόγω της πανταχόθεν κοινωνικής πίεσης και των σοβαρών νομικών επιχειρημάτων που προβάλλονται εκατέρωθεν.

https://seepea-stella.blogspot.gr/


 

2 Σχόλια

 1. Δεν είναι μείζον το ζήτημα που προκύπτει περί της απαξίωσης ή μη της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε εκτός ελέγχου ΑΣΕΠ. Είναι ψευδές το δίλημμα, εφόσον η προϋπηρεσία αποτελεί πραγματικό προσόν που αναγνωρίζεται και άνευ αξιολόγησης του εργαζόμενου. Αλλού είναι το πρόβλημα αλλού η παρανομία. Έγκειται στην απαξίωση των επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων όσων δεν μπόρεσαν ποτέ λόγω επετηρίδας να απασχοληθούν στην Εκπαίδευση στη βάση του μη αξιολογικού κριτηρίου της ημεροχρονολογίας κτήσης πτυχίου. Απέκτησαν κάποιοι προϋπηρεσία κατά τύχη και όχι με αντικειμενική βάσει προσόντων αξιολόγηση της υποψηφιότητάς τους. Πόσο ακόμα θα αυξάνει αυτή η προϋπηρεσία του τυχαίου? Για αυτούς που μένουν εκτός προσλήψεων, ανυπαίτια και αναιτιολόγητα, δεν πρέπει κάποιος να μεριμνήσει? Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα? Δεν σας απασχολούν, κύριοι συνδικαλιστές και κάτοχοι προϋπηρεσίας, τα δικαιώματα των μη προνομιούχων αποκλεισμένων λόγω επετηρίδας συναδέλφων σας. Ο ΑΣΕΠ πρέπει να ελέγχει για λόγους τήρησης της νομιμότητας και συνταγματικότητας όλες τις διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο για να μπορούν όλοι ισάξια να συμμετέχουν σε διαδικασίες προσλήψεων.

  • Το ότι πριν 10 χρόνια κάποιος πέτυχε στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, είναι άσχετο με τη προϋπηρεσία του οποιουδήποτε ως αναπληρωτή.
   Ο επιτυχών του ΑΣΕΠ θα έπρεπε να απαιτήσει τον διορισμό του, όχι να ζητάει να ακυρωθεί η πρόσληψη συναδέλφων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Υπάρχει ζωή και μετά τον ΑΣΕΠ ξέρετε κυριοι. Κανεις αναπληρωτής δεν φέρει ευθύνη αν το κράτος δεν προκυρήσει άλλον ΑΣΕΠ ή επειδή δε προσλαμβάνονται ως μόνιμοι οι παλαιοί επιτυχόντες.
   Ειναι τουλάχιστον μη αποδεκτό και βέβαια αντισυναδελφικό να ζητάνε την ακύρωση προσλήψεων ανθρώπων που γυρνάνε όλη την Ελλάδα.
   Ο ΑΣΕΠ κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να μοριοδοτείται ως μεταπτυχιακό και μέχρι εκει. Και αυτό επειδή ΕΤΥΧΕ κάποιοι να έχουν τη τυχη να μπορέσουν να δώσουν αυτές τις εξετάσεις, ευκαιρία που δε την είχαν χιλιάδες άλλοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...