Home / HEADER-NEWS / Αναζητώντας ισοδύναμα για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Ενα σίριαλ χωρίς τέλος

Αναζητώντας ισοδύναμα για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Ενα σίριαλ χωρίς τέλος

Δημοσιεύτηκε: 1:47 μμ Οκτώβριος 6th, 2015  


frontistirio

ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ

Δεν έχει τέλος  το σίριαλ με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Επειδή όπως φαίνεται  καθυστερούν  να  εντοπιστούν ” δυό τρείς  υποθέσεις φοροδιαφυγής για να βρεθούν τα χρήματα”, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός παιδείας, Νίκος Φίλης,   ο πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας  ανέλαβε να δώσει λύση.  με την προσωρινή αναστολή του μέτρου χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει και πάλι το τοπίο.

Είχε  προηγηθεί ένα ατελείωτο αλαλούμ που έδειχνε την σύγχιση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.  Το απόγευμα της Κυριακής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγο αργότερα, νεώτερη ανακοίνωση ακύρωσε την προηγούμενη. Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι: «Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.»

Λίγο αργότερα, όμως, εκδόθηκε νεώτερη ανακοίνωση στην οποία δεν υπήρχε καν αναφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και όπως  αποδείχθηκε η πρώτη ανακοίνωση εστάλη από λάθος και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

 

Χθες το βράδυ, στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του από τη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας  ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα, ζητώντας παράλληλα προτάσεις από την αντιπολίτευση για την εξεύρεση ισοδύναμων. 

Η δήλωση του κ.Τσίπρα στη Βουλή: «Προχωράμε στην αναστολή του μέτρου, τουλάχιστον μέχρι τη ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε εάν έχουν ισοδύναμα να προτείνουν η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει τις προτάσεις.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδη: «Με ανακούφιση ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναμένοντας την πράξη με κάθε επιφύλαξη. Ο κλάδος παραμένει σε επαγρύπνηση ενώ αναμένουν να δουν με ποια βήματα θα λυθεί το θέμα, καθώς από τις 16 Οκτωβρίου τα ιδιωτικά σχολεία έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του ΦΠΑ 23%, οπότε πρέπει να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε τη δήλωση του πρωθυπουργού «ως πράξη με θετικό πρόσημο». Για να τονίσει: «ευτυχώς επικράτησε η λογική και διαφαίνεται ότι θα γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση όλων των κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης: “Δεν μπορεί παρά να γίνει πράξη τώρα η αναστολή του ΦΠΑ 23%, που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου που θα αποδεσμεύει τα φροντιστήρια από το καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης:  ” Παρατείνεται  η αγωνία με τις δηλώσεις για τον Νοέμβριο. Αυτή η αβεβαιότητα προβληματίζει τους γονείς και τους σπουδαστές.

Την κίνηση του πρωθυπουργού επικροτεί και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαίδευτικών (ΟΙΕΛΕ) η οποία επισημαίνει ότι η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, είναι μια απόφαση που αν εφαρμοζόταν, θα επικύρωνε τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις και του αγαθού της παιδείας σε εμπόρευμα.

«Η αποψινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον κλάδο», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

https://www.presspublica.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...