Home / HEADER-NEWS / Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν

Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν

Δημοσιεύτηκε: 12:00 μμ Σεπτέμβριος 16th, 2015  


daskalos

Το γνωστό σκηνικό με τα χιλιάδες κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκάλυψε και φέτος το πρώτο κουδούνι. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της προώθησης της ελαστικής δουλειάς αντί για μόνιμους διορισμούς οδήγησε δημοτικά και νηπιαγωγεία να μείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 272 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν άνοιξαν στις 11 Σεπτέμβρη, επειδή δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί.

Από αυτά, 20 βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, 52 στις Κυκλάδες, 37 στο Ηράκλειο, 35 στην Εύβοια κ.ο.κ. Παράλληλα, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έχει ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ δε λειτουργούν σε πλήρες ωράριο και πολλά από τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Επιπλέον, προνήπια έμειναν εκτός νηπιαγωγείου, παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν πάνε σχολείο, ενώ η οδηγία είναι να φτιάχνονται τμήματα με 27 και 30 μαθητές. Η ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα προχτές ενδεικτικά κενά σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιοχή, με την Α’ Αθήνας να μετρά 918 λειτουργικά κενά, την περιοχή της Ανατολικής Αττικής 764, τον Πειραιά 642, την Αιτωλοακαρνανία 656, την Αχαΐα 395, τη Βοιωτία 288, τα Δωδεκάνησα 700, την Εύβοια 391, την Ηλεία 403, το Ηράκλειο 999, τις Κυκλάδες 444, τη Ροδόπη 169, τη Χαλκιδική 178, με τον κατάλογο να συνεχίζεται…

Με μηδενικούς ουσιαστικά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε 25.000 εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σήμερα οι ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων, όπως προκύπτει και από την εικόνα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε πως έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις από ΕΣΠΑ (που καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές και αφορά ολοήμερα νηπιαγωγεία, ολοήμερα δημοτικά, μέρος της Ειδικής Αγωγής, πρόσθετα μαθήματα γλώσσας κ.λπ. και με αυστηρούς περιορισμούς), 3.000 πιστώσεις από τον προϋπολογισμό και 4.000 από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, δηλώνει πως τα κενά προς πλήρωση παραμένουν περίπου 6.000, για τα οποία δεν έχουν εξασφαλιστεί πόροι. Θυμίζει δε πως η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με 3.000 κενά ακάλυπτα και άλλα που καλύφθηκαν μετά τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος υπήρξε καθυστέρηση και στη διαδικασία επιλογής των αναπληρωτών, καθώς η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε από το υπουργείο το καλοκαίρι χωρίς ΦΕΚ. Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν για δεύτερη φορά αίτηση για να προσληφθούν ως αναπληρωτές, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 11η Σεπτέμβρη, μέρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία. Οι αναπληρωτές, πάντως, θα αρχίσουν να φτάνουν στα σχολεία όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και τμηματικά.

Η υποστελέχωση των σχολείων και το σκηνικό των κενών που καλύπτονται – όσα καλύπτονται – καθώς προχωρά η σχολική χρονιά, είναι κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, όσο δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση. Ερχεται να συμπληρώσει το σκηνικό της υποβάθμισης, κοντά στα προβλήματα υποδομών και ασφάλειας των μαθητών, στον υποσιτισμό των παιδιών, στα προβλήματα με τις μεταφορές, στο γνωστό φτωχό και πίσω από τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες περιεχόμενο του σχολείου, στα βάρη που καλούνται να σηκώσουν όσες οικογένειες αντέχουν ακόμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και οι οποίες είναι αντιμέτωπες και με την αύξηση των διδάκτρων κατά 23% από τον Οκτώβρη.

rizospastis.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...