Home / HEADER-NEWS / Τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν το διδακτικό τους ωράριο από τις 8.30 και μετά (Δραμιτινός Δημήτρης)

Τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν το διδακτικό τους ωράριο από τις 8.30 και μετά (Δραμιτινός Δημήτρης)

Δημοσιεύτηκε: 9:45 πμ Σεπτέμβριος 4th, 2015  


679clock

Μια μελέτη που έκανε το Κέντρο Ασθενειών –  CDC- των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεκινούν πριν τουλάχιστον τις 8:30 το πρωί, κάτι που αποτελεί και σύσταση στις αρμόδιες Αρχές.

Σε ανάλογο συμπέρασμα για την ώρα έναρξης των γυμνασίων και λυκείων είχε καταλήξει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Οι γιατροί που ασχολήθηκαν με την έρευνα, θεωρούν αναγκαίο οι έφηβοι να κοιμούνται 8,5 έως 9,5 ώρες, πράγμα πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι συνήθως πέφτουν στο κρεβάτι αργά, είτε επειδή διαβάζουν, είτε επειδή… παίζουν!

«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ασφάλεια και τη σχολική επίδοση των παιδιών. Η πρόωρη έναρξη του σχολείου εμποδίζει πολλά παιδιά να κοιμηθούν όσο πρέπει» δήλωσε η επιδημιολόγος Αν Γουίτον, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» του CDC. Υπάρχει και άλλη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Sleep Medicine. και μας αποκαλύπτει , ότι ο επαρκής ύπνος των μαθητών συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά και στη γλώσσα, όπως και στη μελλοντική ακαδημαϊκή επιτυχία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Από σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για προϋπολογισμό και διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών στην παιδεία

Η έρευνα, του McGill University και του Douglas Mental Health University Institute, εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 75 υγιών παιδιών, 7 έως 11 ετών, για 5 νύχτες, με συσκευή που έμοιαζε με ρολόι στον καρπό και τις συσχέτισε με τους βαθμούς που πήραν τα παιδιά στους ελέγχους. Η έρευνα ανακάλυψε ότι με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον ύπνο τα παιδιά είχαν καλύτερη επίδοση στα μαθηματικά και τις γλώσσες αλλά οι βαθμοί στις φυσικές επιστήμες και στην τέχνη δεν επηρεάστηκαν. Ο ερευνητής Reut Gruber, δήλωσε ότι ο ελλιπής ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για φτωχή ακαδημαϊκή απόδοση που συχνά αγνοείται και αν ο παιδίατρος δεν ρωτά για αυτό οι γονείς δεν γνωρίζουν το θέμα. Ο Gruber πρόσθεσε ότι ο τακτικός έλεγχος για πιθανά προβλήματα ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους μαθητές που εμφανίζουν δυσκολίες στα μαθηματικά, τις γλώσσες ή το διάβασμα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σκέψεις για μείωση της ύλης της Γ' Λυκείου

Στις ΗΠΑ τα σχολεία ξεκινούν διαφορετικές ώρες, ανάλογα με την πολιτεία. Η μέση ώρα έναρξης είναι στις 8:03 το πρωί, καθώς υπάρχουν σχολεία όπως στη Λουιζιάνα όπου το κουδούνι κατά μέσο όρο χτυπάει στις 07:40, ενώ στην Αλάσκα στις 08:33. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διάφορα προβλήματα, όπως παχυσαρκία, κατάθλιψη, ελλιπή σωματική άσκηση, μέτριους βαθμούς στο σχολείο κ.α.

Οι ερευνητές του CDC ανέφεραν ότι, από άποψη δημόσιας υγείας, η αύξηση της ώρας ύπνου των εφήβων χάρη στην καθυστέρηση έναρξης του σχολείου θα έχει σημαντικά οφέλη. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης να κοιμούνται οι έφηβοι πιο νωρίς και να μην υπάρχουν οι ποικίλοι ηλεκτρονικοί «πειρασμοί» στο δωμάτιό τους (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιγνίδια κ.α.).

MSc Δραμιτινός Δημήτρης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Φυσικοθεραπευτής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σ. Ζαχαράκη: Θα υπάρξει επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών

Νεες προσλήψεις αναπληρωτών για την Παράλληλη Στήριξη προανήγγειλε στη Βουλή η υφυπουργός ...