Home / HEADER-NEWS / Τα προβλήματα στην παιδεία έχουν αίτια με ονόματα και επίθετα

Τα προβλήματα στην παιδεία έχουν αίτια με ονόματα και επίθετα

Δημοσιεύτηκε: 6:45 πμ Σεπτέμβριος 30th, 2015  


KATHIGITIS

Θέμα : «Τα προβλήματα στην παιδεία έχουν αίτια με ονόματα και επίθετα είναι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου και η σιωπή των ευνοημένων ειδικοτήτων»

Η παιδεία ενός λαού συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον του! Μετά από 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών η ελληνική οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα ζήτημα μείζονος σημασίας εκτός από τον καθημερινό βιοπορισμό – εκείνο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το κράτος, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων έχει δημιουργήσει ένα δημόσιο μηχανισμό με εποπτική αρχή το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ και με πολιτική εποπτική αρχή τον Υπουργό και τα πολιτικά στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Τα τελευταία χρόνια του μνημονίου, παρατηρούμε ότι το κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία και κατηγορείται για την πολιτική που ασκεί στον τομέα της παιδείας, δηλαδή το πάγωμα των διορισμών και η μείωση προσλήψεων αναπληρωτών. Πράγματι το Υπουργείο παιδείας μείωσε τα έξοδα αλλά αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και καταλήγει να κρατά όμηρους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες τους με πρακτικές και αποφάσεις που είναι συντεχνιακές.

Συγκεκριμένα για ακόμα μια σχολική χρονιά φθάσαμε να έχουν ανοίξει τα σχολεία και να μην γνωρίζουμε τα πραγματικά κενά. Εκτιμήσεις ακούγονταν από συνδικαλιστές , διοικητικούς και πολιτικούς και είχαν ένα εύρος από 17.000 έως 25.000 ανάλογα με τα συμφέροντα τους αλλά κανένας δε λαμβάνει υπ’ όψη του το πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι το μόνο αξιόπιστο καθώς εμπεριέχει τους αριθμούς μαθητών (προσοχή κανένας δεν αναφέρεται σε αυτό τον αριθμό), τμημάτων, εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα, τους αριθμούς ωρών του κάθε μαθήματος και όλους τους αλγόριθμους για τον προσδιορισμό των πραγματικών κενών. Αντί αυτού η πρώην υπηρεσιακή Υπουργός δήλωσε ότι τα πληροφορικά συστήματα του Υπουργείου δεν είναι πλήρως φερέγγυα, πέφτοντας πιθανόν θύμα της διοικητικής Υπαλλήλου η οποία κάθεται δίπλα της στην συνέντευξη. (Το βίντεο της συνέντευξης https://www.youtube.com/watch?v=Uch-zAUAXqQ).

Πού βασίζονται όταν ισχυρίζονταιι ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος είναι αναξιόπιστα; Έχουν άλλα στοιχεία με τα οποία μπορεί να τα συγκρίνουν και δεν συμπίπτουν; Ποια είναι η πηγή αυτών των στοιχείων και γιατί να είναι πιο αξιόπιστη; Γιατί δεν τα ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας, για να δούμε όλοι που βρίσκεται η απόκλιση και ποια εξήγηση μπορεί να μας δώσει για την ύπαρξη της; Και τέλος γιατί όλες αυτές οι διαδικασίες είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να αποτελούν τυπικό παράδειγμα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πάντοτε αποκλίσεις υπέρ κάποιων ειδικοτήτων και κατά άλλων.

Αν πράγματι το πληροφοριακό σύστημα είναι ανεπαρκές τότε κάποιοι έχουν ευθύνη ή οι υπεύθυνοι προσωπικού ή ο υπεύθυνος του πληροφοριακού συστήματος, καθώς πιθανόν προκύπτει οικονομική ζημία του δημοσίου και μάλιστα για δεύτερη τουλάχιστον συνεχή χρονιά.

Για ακόμη μια σχολική χρονιά η υπουργός δήλωσε με δελτίο τύπου ότι στις  προσλήψεις αναπληρωτών θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους αναπληρωτές «βασικών» ειδικοτήτων. Οι απόψεις αυτές ακουστήκαν και από τον πρώην Υπουργό την περσινή χρονιά,  κ. Αντρέα Λοβέρδο. Υπάρχουν τόσο μεγάλα κενά σε αυτές τις ειδικότητες και έχουν γίνει σημαία από τον έκαστο  Υπουργό την ίδια εποχή κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια;

Τι λένε τα στοιχεία;

Με μια προσεκτική μελέτη των στοιχείων του My school προκύπτει ότι οι  «βασικές» ειδικότητες  ευνοούνται εις βάρος των υπολοίπων ειδικοτήτων και δυστυχώς εις βάρος των μαθητών και της κοινωνίας καθώς το γεγονός αυτό υποβαθμίζει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από κέντρο πνευματικής ανύψωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού σε ένα απλό εξεταστικό κέντρο καθώς η δυναμική των «βασικών» ειδικοτήτων είναι υπερτιμημένη με ευθύνη της Υπεύθυνης Προσωπικού  και όχι της πολιτικής ηγεσίας που δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί κατάλληλα για τα διαπλεκόμενα του Υπουργείου τους.

Επίσης τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος δείχνουν το ‘’καπέλωμα’’ των βασικών ειδικοτήτων εις βάρους όλης της κοινωνίας καθώς έως και την τελευταία στιγμή προσπαθούν να κρύψουν τα πλεονάσματα τους και να εξυπηρετήσουν φίλους και γνωστούς και όχι φυσικά τους μαθητές και τους γονείς τους που απαιτούν κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το μάθημα του.   

Η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης κονδυλίων θα μπορούσε να γίνει κατανοητή και σεβαστή μόνο που η εικόνα, της προτεραιότητας κάποιων «βασικών» ειδικοτήτων, υπάρχει χρόνια τώρα πριν το πρώτο μνημόνιο. Γιατί άραγε, δεν ανακοινώνονται ποτέ δημόσια τα κενά ανά διεύθυνση και ανά ειδικότητα; Ποτέ καμία ηγεσία του υπουργείου δεν έκανε το λογικό, το αυτονόητο και το οικονομικό, έναν απλό υπολογισμό που γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, “πόσους εκπαιδευτικούς έχουμε, πόσους χρειαζόμαστε, ανά ειδικότητα τώρα (αναπληρωτές) και στο μέλλον (διορισμοί)”.

Ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία να αντισταθεί στις συντεχνιακές – καθεστωτικές νοοτροπίες και να επιτρέψει:

  1. Την ελεύθερη πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος που δεν θίγουν προσωπικά δεδομένα και προάγει την διαφάνεια στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
  1. Την Δημόσια Ανάρτηση από κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας των λειτουργικών κενών γενικής και ειδικής αγωγής ανά κλάδο και ειδικότητα, πριν την ανακοίνωση κάθε φάσης προσλήψεων αναπληρωτών. Σε κάθε περίπτωση η περιγραφή των κενών να γίνεται αναλυτικά ανά ώρες ειδικότητας
  1. Οι αποφάσεις των διευθυντών και των διευθύνσεων εκπαίδευσης καθώς και οι πίνακες Α των σχολείων, Β των ομάδων και Γ των περιοχών μετάθεσης να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
  1. Μεγάλες δίκαιες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών και όχι μικρές χειριστικές φάσεις προσλήψεων. Έχει βουήξει ο τόπος για μεθοδεύσεις, εξυπηρετήσεις, προσωπικές και συντεχνιακές, που γίνονται από αυτούς που κάνουν μια αχρείαστη κατανομή. Αυτό που χρειάζεται είναι απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη δηλαδή προσλήψεις και τοποθετήσεις ανάλογα της ειδικότητας που ζητείτε από το myschool (πληροφοριακό σύστημα ΥΠΘ), απαίτηση μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών.
  1. Διορισμούς με βάση την Α ανάθεση και τα λειτουργικά κενά, βέβαια έχοντας υπόψη Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δεδομένα, στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία κ.α. σε βάση ενός σχεδίου για την Ελληνική παιδεία.

από αναγνώστη του www.xenesglosses.eu

Mέλος της Ομάδας Αναπληρωτών Γεωλόγων

geogroupedu@gmail.com

ΟΜΑΔΑ facebook


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...