Home / HEADER-NEWS / Στην επόμενη κυβέρνηση η «καυτή πατάτα» του ΦΠΑ μετά τη στροφή 180 μοιρών από το ΣΥΡΙΖΑ

Στην επόμενη κυβέρνηση η «καυτή πατάτα» του ΦΠΑ μετά τη στροφή 180 μοιρών από το ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: 10:39 πμ Σεπτέμβριος 2nd, 2015  


frontistirio

«Παγώνει» το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση

Στην επόμενη κυβέρνηση η «καυτή πατάτα» μετά τη στροφή 180 μοιρών από το ΣΥΡΙΖΑ

Στο «πάγωμα» του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε να περάσει η «καυτή πατάτα» στην κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση φέρεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες ειλημμένη, μετά και τη χθεσινή στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή του και με δεδομένη τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αντίκειται σε οποιαδήποτε φορολόγηση της εκπαίδευσης.

Η αλλαγή στάσης της Κουμουνδούρου, η οποία σημειωτέον έχει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ως πρόβλεψη και στο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίος καταρτίστηκε το Σαββατοκύριακο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ήρθε μετά και το «άδειασμα» της Κομισιόν, αφού η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί διέψευσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στην ιδιωτική εκπαίδευση και έκανε λόγο για επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση του μέτρου και εξαπολύει βέλη προς τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών». Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου».

«Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει πως «σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Από την πλευρά της η ΝΔ «σήκωσε» ψηλά το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Μεϊμαράκη να σημειώνει από το πρωί της Τρίτης ότι ο ΦΠΑ δεν «πάγωσε» μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης Τσίπρα και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε (το ΦΠΑ 23%), γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν. Είναι «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Το πρώτο λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο μετά την επιβολή του ΦΠΑ 23%

Ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία βάζει λουκέτο έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας, λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκινημένος, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής, κάνει λόγο για οριστική απόφαση, τονίζοντας ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν «το κερασάκι στην τούρτα».

Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της, όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του ’30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική του ονομασία: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα, το σχολείο θα μετονομαστεί σε «Μιχαλοπούλειον» από το πατρώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών.

Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειο περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος, επίσης, παύει να λειτουργεί. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».

Την ίδια ώρα, το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να παραμένει ανοικτό. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία παρατείνει κατά οκτώ ημέρες την προθεσμία υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι το μέτρο της επιβολής του ΦΠΑ να «παγώσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την έκδοση της οποίας, όμως, απαιτείται διακομματική συναίνεση.

Αλεξιάδης: Μέσα στην ημέρα αναστέλλεται ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να «παγώσει» τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι «μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή».

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά από διακομματικό αίτημα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Πρέπει να φορολογούμε τόσο όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το δημόσιο», πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.

https://www.newsbeast.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...