Home / HEADER-NEWS / ΣΑΤΕΑ – Τα προβλήματα στη στελέχωση των δομών της Ε.Α.Ε. με αναπληρωτές

ΣΑΤΕΑ – Τα προβλήματα στη στελέχωση των δομών της Ε.Α.Ε. με αναπληρωτές

Δημοσιεύτηκε: 2:49 μμ Σεπτέμβριος 30th, 2015  


satea-logo-291x104

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δελτίο Τύπου

για τα προβλήματα στη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με αναπληρωτές για το σχολικό έτος 2015-2016

29 Σεπτεμβρίου 2015

          Τα τελευταία τρία χρόνια οι δημόσιες δομές Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, Κατ’ οίκον διδασκαλία, ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ) στελεχώνονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και ειδικότητες (Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) από κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο είναι χιλιάδες, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να βρίσκονται εκτός σχολείου πολλές ημέρες ήδη μετά τον αγιασμό.

          Η στελέχωση των προαναφερθεισών δομών βασίζεται στα παραπάνω κονδύλια, καθώς οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ειδικότητες στις δομές Ειδικής Αγωγής δεν επαρκούν, ενώ δεν έχει διεξαχθεί ποτέ ΑΣΕΠ για την κάλυψη των πάγιων κενών (εδώ και 13 χρόνια). Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2015-2016 το πρόβλημα στη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής οξύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εξασφάλιση πιστώσεων και στην κατανομή τους από το Υπουργείο Παιδείας. Πιο αναλυτικά, ενώ μέχρι και πέρυσι τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ (το πρόγραμμα Εξατομικευμένης Υποστήριξης καθώς και το πρόγραμμα Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης του Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση»)   που κάλυπταν τη μισθοδοσία των α) ΣΜΕΑΕ και Τμημάτων Ένταξης και β) Παράλληλης Στήριξης αντίστοιχα χώριζαν την ελληνική επικράτεια σε τρεις άξονες, πλέον λόγω αλλαγής στα τεχνικά δελτία (κατάργηση τριών αξόνων και δημιουργία δεκατριών ξεχωριστών τεχνικών δελτίων, ένα για κάθε Περιφέρεια) έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την κατανομή των πιστώσεων που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια σύμφωνα με τα οικονομικά κριτήρια που αυτή πληροί. Οι Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, καθώς τους αναλογούν  ελάχιστες πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ, είναι η Αττική (λ.χ. 7 πιστώσεις έναντι περίπου 780 σε σύγκριση με το 2014-2015), η Δυτική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και εν μέρει η Στερεά Ελλάδα. Η πολύ μικρή απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων αναπληρωτών που θα εξασφαλιστούν είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από το ΠΔΕ, προκειμένου να στελεχωθούν οι μονάδες –στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό- σε όλες τις Περιφέρειες σε μία φάση προσλήψεων και ο μαθητικός πληθυσμός σε πανελλαδικό επίπεδο να είναι σε θέση να πάει στο σχολείο από την ίδια ημερομηνία. Επίσης, η εξασφάλιση του συνόλου των πιστώσεων και η διεξαγωγή μίας φάσης προσλήψεων για αναπληρωτές σε όλες τις Περιφέρειες δε θα λειτουργήσει τιμωρητικά για τους συναδέλφους, οι οποίοι δήλωσαν αποκλειστικά κάποιες από τις πάσχουσες Περιφέρειες.

          Για μια ακόμη φορά τονίζεται η ανάγκη για έγκαιρο και σαφή προγραμματισμό στην κάλυψη των κενών σε όλη την εκπαίδευση με σταθερή πηγή χρηματοδότησης, χωρίς να επιδιδόμαστε με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς σε αλχημείες για την εύρεση πόρων και τη μεταφορά κονδυλίων. Η προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή, που έχει πολλάκις διατυπωθεί από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, διαψεύδεται εκ νέου.

Καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του να προβούν σε άμεση διευθέτηση του ζητήματος, προς όφελος όλων, μαθητών, οικογενειών και αναπληρωτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΣΑΤΕΑ

www.satea.gr

info@satea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...