Home / Featured / Πολλά τα κενά παρά τις 19.000 προσλήψεις. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη της Υπουργού

Πολλά τα κενά παρά τις 19.000 προσλήψεις. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη της Υπουργού

Δημοσιεύτηκε: 4:44 μμ Σεπτέμβριος 10th, 2015  


Ypepth
Το υπουργείο Παιδείας ψάχνει χρήματα για να καλύψει τα κενά 6.700 κενών εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία της χώρας! Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα σήμερα, Πέμπτη, έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις (κοινοτικά και κρατικά κονδύλια) για προσλήψεις 19.000 εκπαιδευτικών και παρ’ ότι τα κενά στα σχολεία της χώρας είναι επίσης 19.000 (κατά επίσημη παραδοχή του υπουργείου), ωστόσο το πρόβλημα των κενών στα σχολεία δεν λύνεται.
Και αυτό διότι από τις πιστώσεις που έχει το υπουργείο Παιδείας οι 12.000 εγκρίθηκαν από κοινοτικά κονδύλια, για τη χρήση των οποίων όμως τίθενται συγκεκριμένοι περιορισμοί, τους οποίους το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να υπερβεί (για παράδειγμα, δεν μπορεί να μετακινήσει πιστώσεις από μια περιοχή σε άλλη και από ειδικότητα σε ειδικότητα).
Έτσι, με 6.700 κενά ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, τα σχολεία της χώρας. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη αυτών των κενών θα πρέπει να αναζητήσει νέες πιστώσεις από τα κρατικά κονδύλια.
Αύριο τα σπουδαία
Κυρίως πλήττεται η πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, ενώ για τα ολοήμερα σχολεία της χώρας οι επόμενες ημέρες θα… δείξουν. Ενδεικτικά για την περιοχή της Αττικής εφέτος θα προσληφθούν εκπαιδευτικοί μόνο σε έξι ολοήμερα σχολεία. Σε αυτό το σημείο ωστόσο το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Παιδείας έχουν εγκριθεί συνολικά 19.000 πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών (πολλοί από τους οποίους βέβαια θα στελεχώσουν υποστηρικτικές δομές, ολοήμερα, ειδική αγωγή κ.λπ. και όχι τον κόσμο των βασικών μαθημάτων). Οι 12.000 από αυτούς καλύπτονται από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι 7.000 από εθνικούς πόρους (3.000 από τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Από αυτά το 54,6% θα πάει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το 45,64% στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Εξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν την Πέμπτη εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) που ζητούν συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας.
«Αύριο θα προσπαθήσουμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία» ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Κενά περίπου 2.000 θέσεων υπάρχουν και στα σχολεία ειδικής αγωγής της χώρας.
Συνολικά όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίστηκαν 72 εκατ. ευρώ από τα οποία θα καλυφθεί ακόμη ο καθαρισμός και η μεταφορά των μαθητών.
3.500 συνταξιοδοτήσεις και… εθελοντισμός
Όπως αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας το πρόβλημα των κενών σε δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία επιδεινώθηκε από τις 3.500 περυσινές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παίζει και το χαρτί του… εθελοντισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας ζητούν από τους εκπαιδευτικούς τους να μεριμνήσουν. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ζητά από τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «να μεριμνήσουν  για τη στοιχειώδη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της δικαιοδοσίας σας, με το υπάρχον προσωπικό και μέχρι την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας».
Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στα σχολεία της περιοχής αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν κλειστές σχολικές μονάδες ή σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών που δεν καλύπτει η αναλογία του υπηρετούντος προσωπικού, προτείνουμε να προβείτε σε προσωρινές μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού, από όμορες σχολικές, με την παρακάτω διαδικασία:
1. Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.
2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.
3. Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου, μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην αισθητική αγωγή και στην ευέλικτη ζώνη».
Μετεγγραφές φοιτητών και αποσπάσεις εξωτερικού
Αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές των φοιτητών θα ακολουθήσει η διαδικασία των αιτήσεων για μετεγγραφές στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη.
Για το θέμα των αποσπάσεων εξωτερικού, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τοποθετήθηκαν όλοι οι συντονιστές εκπαίδευσης στα γραφεία τους, ενώ τα 2/3 των αποσπάσεων είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέλος για τις προσφυγές που έχουν επανακατατεθεί από εκπαιδευτικούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών, έγινε γνωστό ότι η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου.
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...