Home / HEADER-NEWS / Μόνιμους διορισμούς και σχολείο χωρίς διακρίσεις ζητάνε οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής

Μόνιμους διορισμούς και σχολείο χωρίς διακρίσεις ζητάνε οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής

Δημοσιεύτηκε: 6:25 μμ Σεπτέμβριος 27th, 2015  


eidiki

Στην ειδική αγωγή σήμερα οι εκπαιδευτικοί παλεύουν για το αυτονόητο. Παλεύουν για να παρέχεται στη χώρα μας η παιδεία που αρμόζει και επιβάλλεται στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και διεκδικούν ένα σχολείο με ίση μεταχείριση όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που θα προβλέπει τη φοίτηση όλων των μαθητών και θα έχει το κατάλληλο προσωπικό ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Δυστυχώς, εν έτει 2015, η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται ως ένα κομμάτι της εκπαίδευσης με δευτερεύουσα σημασία, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στην οργάνωσή της και να αντιμετωπίζει χρόνια άλυτα προβλήματα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές της.

Χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, αυτά τα προβλήματα «μπήκαν στο μικροσκόπιο» και αναπτύχθηκαν διεξοδικά, από εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης με σκοπό να διεκδικήσουν τη λύση τους.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε η συνέλευση μελών της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής(ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.) και μελών του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Κ.Ε.Α.), κατά την οποία αναπτύχθηκαν απόψεις, γνώμες, επιστημονικές τεκμηριώσεις κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις, καταγράφηκαν ανάγκες της σημερινής κατάστασης στην ειδική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κ.α. Ε.Α.Ε.

Εκ μέρους της Ενωσης μίλησε ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Σταμάτης και αντίστοιχα εκ μέρους του Συλλόγου Αναπληρωτών ο κ. Μιχάλης Σκρίμπας.

Μερικές από τις προστάσεις –αιτήματα που κατατέθηκαν, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της ειδικής αγωγής, είναι και τα εξής:

«Μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή. Πίνακες αναπληρωτών. Με δεδομένη τη διαμορφωθείσα κατάσταση, να γίνουν πίνακες αναπληρωτών με μοναδικό κριτήριο την καθαρή προϋπηρεσία

Συνάφεια μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων με την Ε.Α.Ε..

Να οριστούν κριτήρια συνάφειας ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών και το διδασκόμενο αντικείμενο της κάθε ειδικότητας

Να συσταθούν ύστερα από προκήρυξη χωρίς φωτογραφικές διατάξεις και με διαφανείς διαδικασίες επιτροπές για τη σύνταξη ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ για όλους τους τύπους των ΣΜΕΑΕ προσαρμοσμένα στις ανάγκες του σημερινού μαθητικού πληθυσμού.

Αυτόματη λειτουργία Τ.Ε. χωρίς να χρειάζεται ΦΕΚ ίδρυσης.

Σχολείο για όλους, έννοια οι οποίες δυστυχώς βρίσκονται μόνο στα βιβλία».

Γενικότερα, την άποψή τους κατέθεσαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί που παρευρέθηκαν, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Ερμιόνη Μαγαλιού. Επίσης παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Λάρισας κ. Αναγνωστόπουλος, εκπαιδευτικός.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

https://www.eleftheria.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:


    Στις 26.9.15 έγινε στη Λάρισα η Γ.Σ. όπως είχε προαναγγελθεί. Ύστερα από τοποθετήσεις, συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και ψηφίστηκαν οι παρακάτω προτάσεις με γνώμωνα το συμφέρον των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α.) και οι οποίες θα αποτελέσουν και το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο ενδεχομένως θα συμπληρωθεί στην επόμενη Γ.Σ. που προγραμματίζεται στην Αθήνα τον ερχόμενο μήνα:

1.Μόνιμοι διορισμοί στην Ε.Α.Ε.: Θεωρείται πρώτιστο θέμα αφού είναι αντιεπιστημονικό κάθε χρόνο να γίνονται εναλλαγές προσώπων στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης. Προτείνεται να γίνουν προσλήψεις μέσω μοριοδότησης ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα να μοριοδοτείται η καθαρή προϋπηρεσία, τα τυπικά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια με ένα σύστημα δίκαιο και ισότιμο από τον ΑΣΕΠ. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ήδη τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ χωρίς να προβλέπει κατ’ ανάγκη να είναι γραπτός. Έτσι – όπως άλλωστε γίνεται και για άλλες θέσεις του Δημοσίου – προτείνουμε να εφαρμοστεί η μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόγραμμα πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 Α) ειδικών μαθημάτων και Β) πρακτικής δοκιμασίας για τα ΤΕΦΑΑ

2.   Συνάφειες μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων: Να οριστούν ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών και το διδασκόμενο αντικείμενο της κάθε ειδικότητας (βλ. και γνωμοδ. 15 του Ν.Σ.Κ. του 2010). Συγκεκριμένα πέρα από τα μεταπτυχιακά που είναι γενικότερα στην Ε.Α.Ε. ή στην σχολική ψυχολογία, πρέπει να γίνει αποσαφήνιση εκείνων των πολύ εξειδικευμένων μεταπτυχιακών (όπως και διδακτορικών τα οποία είναι εξ ορισμού εξαιρετικά εξειδικευμένα και σε συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή) τα οποία ενδεχομένως αφορούν μόνον κάποιες ειδικότητες. Θέσπιση κριτηρίων για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής και εξασφάλιση ότι δεν υπάρχει συμμετοχή κανενός μέλους της σε μεταπτυχικά-διδακτορικά είτε έμμεσα είτε άμεσα προκειμένου για την μεγαλύτερη εξασφάλιση της εγκυρότητας και αμεροληψίας των εισηγήσεών τους. Υποχρεωτικά να προεδρεύει ο αρμόδιος Σύμβουλος Α΄ ειδικής αγωγής ή ο νόμιμος αντικαταστάτης του. Όλα τα μέλη πρέπει να είναι εν ενεργεία στη δημόσια εκπαίδευση διδάκτορες με μεγάλη προυπηρεσία στις δομές Ε.Α.Ε. και να καλύπτουν όλο το φάσμα και των δύο βαθμίδων της Ε.Α.Ε. (τόσο του διδακτικού όσο και του ειδικού προσωπικού) και η επιλογή πρέπει να γίνει κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης. Η επιτροπή πρέπει να είναι αμειβόμενη με την υποχρέωση να συνεδριάζει εκτός των εργασιακών ωρών των μελών της. Σημειώνουμε ότι αν είχε ενεργοποιηθεί το άρθρο 22 του ν.1566/1985 δεν θα χρειάζονταν επιτροπές επί επιτροπών για κάθετι, κάθε λίγο και λιγάκι και αποσπασματικά αλλά θα υπήρχε συνέχεια και συνέπεια σε όλο το φάσμα της Ε.Α.Ε. και κυρίως στη συλλογή αναγκών και στις γνωμοδοτήσεις για κάθε ζήτημα που ανακύπτει.

3. Άμεση δημιουργία γραφείου ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ &ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στο ΙΕΠ. Ειδικά το ΙΕΠ πρέπει να μετατραπεί σε Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με χαρακτήρα διαφορετικό και συγκεκριμένα όπως ήταν, δηλαδή ΝΠΔΔ και όχι ΝΠΙΔ όπως έγινε με τον ν.3966/2011.

  1. Να συσταθούν ύστερα από προκήρυξη χωρίς φωτογραφικές διατάξεις και με διαφανείς διαδικασίες επιτροπές για τη σύνταξη ΔΕΠΠΣ &ΑΠΣ για όλους τους τύπους των ΣΜΕΑΕ προσαρμοσμένων στις ανάγκες του σημερινού μαθητικού πληθυσμού. Επίσης να γίνουν νέα ΕΩΠ (ωρολόγια προγράμματα) για όλες τις ΣΜΕΑΕ με βάση τις σημερινές πάντα ανάγκες των μαθητών. Για τα Ειδικά Γ/σια –Λύκεια να υπάρξουν οι προβλεπόμενες υπ. αποφάσεις τόσο για τις προκαταρτικές τάξεις όσο και για το ΕΩΠ τους όσο και για το ΑΠΣ.
  2. Άμεση μετατροπή των ΤΕΕ Ε.Α. Α’ βαθμίδας σε ΕΕΓ και αυτών της Β’ βαθμίδας σε ΕΕΛ. Άμεση λειτουργία των ΕΕΛ όπου υπάρχει ΕΕΓ. Είναι μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση όπου οι απόφοιτοι των ειδικών επαγγελματικών γ/σιων δεν έχουν (ούτε στην πρωτεύουσα) ειδικά επαγγελματικά Λύκεια για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους!!!
  3. Αυτόματη λειτουργία Τ.Ε. χωρίς να χρειάζεται ΦΕΚ ίδρυσης. Όπου υπάρχει ο αριθμός των μαθητών εκείνος που έχουν ε.ε.α. κατόπιν εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ ή/και του Σχολικού Σύμβούλου Ε.Α.Ε. να λειτουργεί με απόφαση του Διευθυντή Εκπ/σης Τ.Ε. στην σχολική μονάδα. Σύμφωνα άλλωστε με τις επιστημονικές μελέτες, το 10% τουλάχιστον των μαθητών έχουν ε.ε.α.Επομένως δεν υπάρχει κανένα σχολείο σήμερα που αποτελεί όαση εξαίρεσης και με δεδομένο ότι όλα τα σχολεία έχουν από 200 τουλάχιστον μαθητές και άνω, καταλαβαίνει ο καθένας ότι περί τους 20 μαθητές χρειάζονται υποστήριξη από Τ.Ε.
  4. Δημιουργία δομών με συναρμοδιότητα και άλλων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας κλπ) όπου θα εντάσσονται εκείνοι οι μαθητές οι οποίοι θα αξιολογούνται από τα ΚΕΔΔΥ ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κανένα πρόγραμμα των σημερινών δομών, ούτε φυσικά των ΕΕΕΕΚ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν την εξειδικευμένη παρέμβαση που χρειάζονται κυρίως από ΕΕΠ με υποστήριξη ΕΒΠ και επιπλέον από συγκεκριμένες ειδικότητες του διδακτικού προσωπικού (π.χ. μουσικούς/ μουσικοθεραπευτές, καλλιτέχνες κλπ). Φυσικά το υπ. Παιδείας θα είναι υπεύθυνο και αρμόδιο για τη στελέχωση με το εκπαιδευτικό προσωπικό (διδάσκοντες, ΕΕΠ, ΕΒΠ) καθώς οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό.
  5. Όλες οι ΣΜΕΑΕ πρέπει να λειτουργούν σε ωράριο ολοήμερου και στις 2 βαθμίδες. Είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς, να γυρίζουν τα παιδιά νωρίς το μεσημέρι στα σπίτια τους αφού κάποιος εκ των 2 γονέων πρακτικά δεν μπορεί να εργαστεί. Οι ΣΜΕΑΕ θα έπρεπε εξαρχής να ήταν τα πρώτα σχολεία που έπρεπε να προβλεφθεί να είναι ολοήμερης λειτουργίας και είναι ένα αίτημα του συλλόγου μας από ιδρύσεώς του.
  6. ΈΝΤΑΞΗ-ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Έννοιες οι οποίες βρίσκονται μόνον στα βιβλία δυστυχώς. Οι μαθητές με ε.ε.α. πρέπει να εκπαιδευτούν στην συνύπαρξη και την κοινωνικοποίηση από μικρές ηλικίες και όχι να βρίσκονται σε διαχωρισμένα περιβάλλοντα. Επίσης και οι μαθητές χωρίς ε.ε.α. θα μάθουν από μικρές ηλικίες ότι υπάρχουν και μαθητές με ε.ε.α. κάτι που θα τους διδάξει το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θεωρούμε ότι πρέπει με προσεκτικά βήματα να οδηγηθούμε στο σχολείο για όλους, ένα σχολείο που θα προβλέπει τη φοίτηση όλων των μαθητών και θα έχει το κατάλληλο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα ανάλογα με τις μαθητικές ανάγκες. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να έχει προσβασιμότητα και κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό για όλους τους μαθητές. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται σήμερα όπου μαθητές με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση κλπ αναπηρίες, αναγκάζονται και κάνουν δρομολόγια έως και 1,5 ώρα κάθε πρωί μέχρι να φτάσουν στο (ειδικό) σχολείο ενώ η κατάσταση στην επαρχία είναι τραγική αφού σε πολλούς νομούς λειτουργεί μόνον 1 ΕΕΕΕΚ με αποτέλεσμα να χρειάζεται τεράστιος χρόνος προσέγγισης στο σχολείο! Επιπλέον είναι δυσανάλογος ο αριθμός των ΕΕΕΕΚ με τα ΤΕΕ Ε.Α. Α΄ βαθμίδας / ΕΕΓ αφού τα ΕΕΕΕΚ είναι σχεδόν τετραπλάσια κάτι που επιστημονικά δεν στέκει!!!
  7. Μέριμνα της πολιτείας για τους αποφοίτους των ΕΕΕΕΚ (π.χ. δημιουργία
    προστατευμένων εργαστηρίων) αφού, ως ειδική μαθητική ομάδα, μετά την αποφοίτησή τους συνήθως δεν έχουν διεξόδους και παραμένουν στα σπίτια τους.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ξεκινά αύριο η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα

To Δ.Σ. θέλει για μία ακόμα φορά να υπενθυμίσει ότι, όπως έχει αποδείξει ιστορικά, οι προτάσεις του έχουν καθαρά μαθητοκεντρικά κίνητρα και σχεδιάζονται με βάση επιστημονικά δεδομένα και ύστερα από την ανάλυση των αναγκών όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά.

ΤΟ Δ.Σ.

https://enelea.blogspot.gr/

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ξεκινά αύριο η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος για ...