Home / Featured / Το μεγαλύτερο μέρος των εγκεκριμένων 14.000 αναπληρωτών θα αναλάβουν άμεσα υπηρεσία

Το μεγαλύτερο μέρος των εγκεκριμένων 14.000 αναπληρωτών θα αναλάβουν άμεσα υπηρεσία

Δημοσιεύτηκε: 9:53 πμ Σεπτέμβριος 4th, 2015  


daskalos

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αναλάβει υπηρεσία στα σχολεία η πλειοψηφία των 14.000 αναπληρωτών για τους οποίους έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμή κονδύλια, τόνισε χθες στο «ΕΘΝΟΣ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Την ίδια στιγμή, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάουο εμφανίστηκε καθησυχαστική για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον πιστώσει από εθνικούς πόρους για την πρόσληψη άλλων 8.000 αναπληρωτών. Όπως έγινε γνωστό, οι 2.000 από αυτούς θα καλυφθούν μέσω σπόρων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Η κ. Κιάου, που είχε χθες συναντήσεις με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών και ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως γίνονται όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους. Οι δύο ομοσπονδίες, ωστόσο ανέφεραν πως τα κενά φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 20.000 (περίπου 13.000 στην πρωτοβάθμια και 7.000 στη δευτεροβάθμια) και ζήτησαν την άμεση κάλυψή τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 11.935 αναπληρωτές διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια καθώς και στην ειδική αγωγή (τάξεις υποδοχής, ολοήμερα κ.α) και έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος προς το Γενικός Λογιστήριο του Κράτους από την έγκριση κονδυλίων πρόσληψης 6.000 επιπλέον εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση 11.200 εκ των οποία 5.500 δάσκαλοι νηπιαγωγοί, Δευτεροβάθμια 4.000, Ειδική Αγωγή 2.000 (Σύνολο 17.200).

Σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία εξαπέλυσε χθες ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρης Φορτσάκης. «Οι ερασιτεχνισμοί της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προξένησαν πολλά δεινά στην παιδείας μας, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών όμως αποτελούν το αποκορύφωμα αυτών και πλήττουν βάναυσα την ομαλότητα στα σχολεία μας», τόνισε.

ΕΘΝΟΣ

………………………………………………….

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

………………………………………………….

Κλειστά σχολεία φέτος στην έναρξη της χρονιάς

«Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. «Βρισκόμαστε μία μόλις εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων και τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι εκρηκτικά και απαιτούν άμεσες λύσεις», πρόσθεσε η ΟΛΜΕ. Οι τοποθετήσεις των δύο ομοσπονδιών καταδεικνύουν το μέγεθος των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Oλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν κενά ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως παρουσίασε χθες η «Κ».

Οι 12.000 αναπληρωτές θα καλύψουν ολοήμερα, αλλά όχι το βασικό σχολικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, είχε μπαράζ συναντήσεων με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οι δύο ομοσπονδίες κάνουν λόγο για 21.000 καταγεγραμμένα κενά έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπολογίζονται οι κενές θέσεις που θα προκύψουν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου εξαιτίας αποχωρήσεων εκπαιδευτικών λόγω ασθενείας, επαπειλούμενης κύησης κ.ά. Στο υπουργείο, πάντως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου μίλησε για 20.000, ενώ ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χασάπης (διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για 17.000 κενά. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη ανέφερε ότι 12.000 θέσεις αναπληρωτών θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ «8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση από τo υπουργείο πρέπει και αναμένεται να καλυφθούν από εθνικούς πόρους». Τα στοιχεία αυτά επανέλαβε η ΟΛΜΕ, η οποία ανέφερε ότι η κ. Κιάου «μας επιβεβαίωσε ότι το σύνολο των κενών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, ανέρχονται στις 20.000 και μας ενημέρωσε ότι έχουν διασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ». Ομως ο κ. Χασάπης σε ξεχωριστή ανακοίνωση μίλησε για 17.000 κενά (11.000 κενά στην πρωτοβάθμια, 4.000 στη δευτεροβάθμια και 2.000 στην ειδική αγωγή).

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι 12.000 πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων. Στην πρωτοβάθμια θα καλύψουν ανάγκες στα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, ειδικά σχολεία και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ειδική αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία. Μάλιστα, λόγω των κριτηρίων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να εξαιρεθούν περιφέρειες, όπως η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα. Μάλιστα, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα αρχίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν οι ομοσπονδίες.

Από την πλευρά του ο κ. Χασάπης δεν προσδιόρισε τον χρόνο πρόσληψης. «Είμαστε σίγουροι πως στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά», πρόσθεσε ο κ. Χασάπης, διαβεβαιώνοντας την ελληνική κοινωνία για το επίτευγμα του… αυτονόητου.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

………………………………..

Πάνω από 20.000 οι κενές θέσεις επαιδευτικών

Της Χαράς Καλημέρη

«Χάος» επικρατεί μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τις κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών να ξεπερνούν τις 20.000. Αποτέλεσμα είναι πολλά σχολεία να ανοίξουν με σοβαρές ελλείψεις, ενώ άλλα, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου. Χθες, η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων «πυρών» τόσο από τη ΝΔ που την κατηγόρησε για εγκληματική αδράνεια όσο και από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που εξήγγειλαν, ήδη, τις πρώτες κινητοποιήσεις. Από την πλευρά του, πάντως, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Αρ.Μπαλτά χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ένταση που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας λόγο για καιροσκοπική απόπειρα εκμετάλλευσης του ζητήματος εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πάνω από 20.000 οι κενές θέσεις επαιδευτικών

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται συνολικά σε 17.000, εκ των οποίων οι 11.200 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι 4.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι 2.000 στην ειδική αγωγή. Όπως υποστήριξε ο κ. Χασάπης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια, μέσω ΕΣΠΑ, για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσληψη επιπλέον 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις που δημιουργούνται από τις άδειες χωρίς αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει η έγκριση κονδυλίων πρόσληψης επιπλέον 6.000 εκπαιδευτικών, με το υπουργείο Παιδείας να μην έχει λάβει ακόμη απάντηση στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), που χθες είχαν συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό, Φρόσω Κιάου, εκτίμησαν ότι τα κενά ξεπερνουν τις 21.000, εκ των οποίων τα 14.000 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα 7.000 στη δευτεροβάθμια. Η ΔΟΕ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, ενώ τόνισε ότι «ο πρωτοφανής κακός σχεδιασμός της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας επιδείνωσε την κατάσταση δημιουργώντας εικόνα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης». Κάλεσε δε, τους δασκάλους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετάσχουν στην πρώτη, για τη νέα σχολική χρονιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Για «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί στα χέρια της κ. Κιάου και να τινάξει στον αέρα το νέο σχολικό έτος, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία δημιούργησε «η εγκληματική αδράνεια του τέως υπουργού Παιδείας, Αρ. Μπαλτά και των στενών συνεργατών του, καθώς και οι αδιανόητες επιλογές τους».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...