Home / Featured / Κύπρος – Προετοιμασία για τον πρώτο γραπτό διαγωνισμό για διορισμό εκπαιδευτικών

Κύπρος – Προετοιμασία για τον πρώτο γραπτό διαγωνισμό για διορισμό εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 11:52 πμ Σεπτέμβριος 22nd, 2015  


cyprus

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί η  πρώτη γραπτή εξέταση, για μοριοδότηση των υποψηφίων  εκπαιδευτικών που έχουν υποβάλει αίτηση για εγγραφή στους πίνακες διορισίμων  της Κύπρου μέχρι την 31 Αυγούστου 2017 και έχουν καταβάλει το σχετικό τέλος για συμμετοχή στην εξέταση σύμφωνα με τη 

 του νέου συστήματος διορισμών στην Κύπρο που διαδέχεται την επετηρίδα.

Σύμφωνα με το νόμο υποψήφιος που είναι εγγεγραμμένος σε πίνακα διοριστέων, εάν επιθυμεί εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων, οφείλει να υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος και να υποβάλει, επίσης, αίτηση μαζί με το σχετικό τέλος για συμμετοχή σε γραπτή εξέταση: Νοείται ότι, η Επιτροπή αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της το σχετικό έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το έντυπο υποβολής αίτησης για συμμετοχή σε γραπτή εξέταση

Η γραπτή εξέταση διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, και σε αυτήν μπορούν να παρακάθονται τόσο υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, όσο και υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακα διορισίμων και επιθυμούν βελτίωση της μοριοδότησής τους. Σε περίπτωση που υποψήφιος δεν πετύχει βελτίωση της βαθμολογίας του, διατηρεί τη βαθμολογία της προηγούμενης εξέτασης.  Η μοριοδότηση που λαμβάνει ένας υποψήφιος από τη γραπτή εξέταση διαρκεί για 10 χρόνια. Για να παραμείνει ένας υποψήφιος στον πίνακα διορισίμων, θα πρέπει να συμμετάσχει ξανά σε γραπτή εξέταση το αργότερο 2 έτη πριν από τη λήξη των 10 ετών από την αμέσως προηγούμενη εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων.

Η γραπτή εξέταση χωρίζεται σε τρία μέρη και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

στο πρώτο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται μέχρι και τριάντα δύο τοις εκατό (32%), διεξάγεται εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων των δημόσιων σχολείων της Δημοκρατίας στον κλάδο/ειδικότητα που ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση για εγγραφή με βάση τον τίτλο σπουδών που κατέχει και το σχετικό σχέδιο υπηρεσίας,

στο δεύτερο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται μέχρι και δέκα τοις εκατό (10%), διεξάγεται εξέταση δεξιοτήτων

και στο τρίτο μέρος, το οποίο μοριοδοτείται μέχρι και οκτώ τοις εκατό (8%), διεξάγεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών κάθε υποψήφιος δύναται να αποταθεί, με αίτησή του ή εκδήλωση ενδιαφέροντος για εγγραφή του, παράλληλα, τόσο στους πίνακες διοριστέων όσο και στους πίνακες διορισίμων.

Σχετική ανακοίνωση για το νέο σύστημα διορισμών στην Κύπρο έχει εκδώσει και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Σημειώνουμε ότι οι μονάδες είναι επί τις 100,δηλαδή το σύνολο των μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος είναι οι 100. 50 είναι το μέγιστο των μονάδων της γραπτής εξέτασης και το υπόλοιπο 50 είναι από ακαδημαϊκά προσόντα, στρατιωτική θητεία και άλλα. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει πτυχίο λίαν καλώς θα λάβει 6 μόρια (6%) :

1. Οι πρώτοι πίνακες διορισίμων θα αναρτηθούν τέλος Φεβρουαρίου του 2018.

2. Η σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων καθορίζεται ως εξής:

(i) Γραπτή εξέταση μέχρι 50%  (32% γνώση του αναλυτικού προγράμματος των δημόσιων σχολείων της Δημοκρατίας στην ειδικότητα για την οποία υποβλήθηκε η αίτηση, 10% εξέταση δεξιοτήτων, 8% γνώση της Ελληνικής γλώσσας)

(ii) Βαθμός πρώτου τίτλου σπουδών μέχρι 8% (Άριστα 8%, Λίαν Καλώς 6%, Καλώς ή όταν δεν αναγράφεται βαθμός 4%)

(iii) Πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα μέχρι 9% (Διδακτορικός Τίτλος 9%, Μάστερ ή πρόσθετος πρώτος τίτλος σπουδών 6%, Μεταπτυχιακό δίπλωμα φοίτησης ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 2%). Μόνο ένα πρόσθετο ακαδημαϊκό προσόν λαμβάνεται υπόψη.

(iv) Εκπαιδευτική προϋπηρεσία μέχρι 20% (2,5% για κάθε σχολικό έτος εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας, 1/12 * 2.5% για κάθε συμπληρωμένο μήνα εντός του σχολικού έτους, με μέγιστο αριθμό μηνών που μοριοδοτούνται τους 96 μήνες)

(v) Έτος κατάθεσης πρώτου τίτλου σπουδών μέχρι 10% (1% για κάθε έτος που ακολουθεί το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών του υποψηφίου.

Για τους υποψήφιους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους πίνακες διοριστέων, το έτος κατάθεσης θα είναι το έτος υποβολής της αίτησής τους για εγγραφή στους πίνακες διοριστέων)

(vi) Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά ή στις ένοπλες δυνάμεις κράτους μέλους της Ε.Ε. μέχρι 3% (1/8 % για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας, νοουμένου ότι η υπηρεσία ήταν πριν την απόκτηση του πρώτου τίτλου σπουδών, με μέγιστο όριο μοριοδότησης το 3%)

3. Η πρώτη γραπτή εξέταση θα διεξαχθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2017, για μοριοδότηση των υποψηφίων που έχουν υποβάλει ενδιαφέρον για εγγραφή στους πίνακες διορισίμων μέχρι την 31 Αυγούστου 2017 και έχουν καταβάλει το σχετικό τέλος για συμμετοχή στην εξέταση.

Το έντυπο υποβολής αίτησης για συμμετοχή στη γραπτή εξέταση θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής.

4. Η γραπτή εξέταση διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, και σε αυτήν μπορούν να παρακάθονται τόσο υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, όσο και υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι σε πίνακα διορισίμων και επιθυμούν βελτίωση της μοριοδότησής τους. Σε περίπτωση που υποψήφιος δεν πετύχει βελτίωση της βαθμολογίας του, διατηρεί τη βαθμολογία της προηγούμενης εξέτασης

5. Η μοριοδότηση που λαμβάνει ένας υποψήφιος από τη γραπτή εξέταση διαρκεί για 10 χρόνια. Για να παραμείνει ένας υποψήφιος στον πίνακα διορισίμων, θα πρέπει να συμμετάσχει ξανά σε γραπτή εξέταση το αργότερο 2 έτη πριν από τη λήξη των 10 ετών από την αμέσως προηγούμενη εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων.

6. Οι πίνακες διορισίμων αναθεωρούνται κάθε Φεβρουάριο, με υποψήφιους οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος για εγγραφή στους πίνακες διορισίμων, ή πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη μοριοδότησή τους, μέχρι και την 31η Αυγούστου του προηγούμενου έτους και έχουν συμμετάσχει στη γραπτή εξέταση.

7. Μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την ανάρτηση των πινάκων διορισίμων κάθε επηρεαζόμενος δύναται να υποβάλει γραπτή ένσταση, εκθέτοντας πλήρεις λόγους για υποστήριξή της. Η Επιτροπή εξετάζει το περιεχόμενο των ενστάσεων εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής τους.

8. Η Επιτροπή εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις για εγγραφή στους πίνακες διοριστέων. Οι τελευταίοι πίνακες διοριστέων θα αναρτηθούν το Φεβρουάριο του 2027.

9. Μέχρι την 31η Αυγούστου 2018, όλες οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στον οικείο πίνακα διοριστέων.

10. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2027 οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται κατά 50% με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διοριστέων και κατά 50% με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων, εναλλάξ, με τον πρώτο διορισμό να γίνεται από τον πίνακα διοριστέων.

11. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2027 οι πίνακες διοριστέων καταργούνται και όλες οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...