Home / HEADER-NEWS / Κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητάει το Ε.Ε.Α., Πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητάει το Ε.Ε.Α., Πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: 7:00 μμ Σεπτέμβριος 1st, 2015  


frontistirio

«Η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται»

 

Θέμα: Δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου : «Παιδεία ΦΠΑ 23% : Απαράδεκτο, Αθέμιτο, Οπισθοδρομικό, Επονείδιστο! »
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –  ΔΗΛΩΣΗ
Η παιδεία είναι επένδυση, δεν είναι εμπόρευμα για κατανάλωση.
Η υπαναχώρηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης από την άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία υποσχέθηκε να αναβάλει την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, προκάλεσε οργή και κατάπληξη στον κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να δώσει παράταση 8 ημερών στην εφαρμογή του  μέτρου από τις επιχειρήσεις, χωρίς να γίνει καθαρό τι θα κάνει μετά.
Η αιτιολογία ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν ισοδύναμα και μετά να γίνει η αναβολή, για να μη θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, δημιουργεί φόβους ότι παραπέμπεται για μετά τις εκλογές.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στάθηκε όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των κλάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης γιατί θεώρησε την επιβολή ΦΠΑ 23% απαράδεκτη, αθέμιτη, παράνομη, οπισθοδρομική και επονείδιστη. Έτσι συνεχίζει την στήριξη των κλάδων στον αγώνα τους μέχρι τελικής δικαίωσης.
Με το ίδιο μάτι κρίνουν το μέτρο και οι άνθρωποι της παιδείας. Οι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν τόσο το τυπικό μέρος όσο το πραγματικό πολιτικό μέρος, για μια χώρα που θέλει να εξέλθει από την κρίση και την ίδια στιγμή πάει να ποδηγετήσει με φόρους τον κύριο παράγοντα, την κύρια δύναμη αυτής της εξόδου: την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας!
Η εκπαίδευση ήταν πάντα βασική υποδομή και προϋπόθεση  κάθε ανάπτυξης, σε κάθε εποχή. Ήταν η βασική επένδυση της κοινωνίας στο ανθρώπινο δυναμικό από το οποίο ανέμενε με την ωρίμανσή του την ανταπόδοσή του ως προϊόν οικονομικής ανάπτυξης.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρώτη βιομηχανική επανάσταση απαίτησε την καθιέρωση της δωρεάν δημόσιας γενικής παιδείας ενώ και τα επόμενα στάδια, με την επιστημονικοτεχνική επανάσταση (κυβερνητική) και την επανάσταση των νέων τεχνολογιών (μικροηλεκτρονική) ως προϋπόθεση είχαν την συνεχή ανάπτυξη της παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης για να μπορέσουν να μετουσιωθούν σε οικονομικό προϊόν ανάπτυξης.
Καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν μπορεί να φτάσει στην παραγωγή αν δεν την παραλάβει στα χέρια του ένα υψηλής ειδίκευσης και γνώσης ανθρώπινο δυναμικό.
Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία καθώς και στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση και στο χρέος και η συλλογή δημόσιων εσόδων είναι όρος αποφυγής της πτώχευσης. Όμως η πλέον λαθεμένη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η Παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται πρέπει να ενισχύονται. Δεν είναι τελικά εμπορεύματα, είναι δύναμη και προϋπόθεση παραγωγής πλούτου. Η παιδεία είναι επένδυση, δεν είναι εμπόρευμα για κατανάλωση. Γι’ αυτό ο  φόρος είναι απαράδεκτος.
Αν διάφοροι κλάδοι της οικονομίας και της κοινωνίας αγωνίζονται και ανταγωνίζονται για να επιβιώσουν και η πολιτεία με νομοθετική παρέμβαση αποδυναμώνει έναν βασικό κλάδο υποδομής όπως η Παιδεία, στην ουσία δημιουργεί αθέμιτες συνθήκες λειτουργίας σε βάρος του και κατ επέκταση σε βάρος όλης της κοινωνίας. Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους. Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος.
Η νέα φορολογία θα πλήξει τους νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν ανταγωνιστικά εφόδια για να κάνουν και την οικονομία μας διεθνώς ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό ο φόρος είναι οπισθοδρομικός.
Πέρα από όλα αυτά όμως επιφέρει και μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην μέση οικογένεια που αποφάσισε να στερηθεί άλλα αγαθά για να προσφέρει υψηλό επίπεδο ειδίκευσης στα παιδιά της. Τώρα τι θα γίνουν οι ως τώρα επενδύσεις εκπαίδευσης που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν; Πως θα τα βγάλει πέρα η οικογένεια, πόσες ακόμη στερήσεις πρέπει να υποστεί; Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι  επονείδιστος!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία καταβάλλουν φόρους, υποχρεωτικά, για την δημόσια παιδεία την οποία όμως δεν χρησιμοποιούν, απαλλάσσουν δε τον κρατικό προϋπολογισμό από τα έξοδα φοίτησης 80.000 μαθητών, τα οποία καταβάλλουν οι ίδιοι. Δεν έχει αναρωτηθεί κάποιος από τους ΄΄εμπνευστές΄΄ του μέτρου ότι :
1. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των μαθητών που θα εξακολουθήσουν να φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, στο ήδη δυσβάσταχτο οικονομικό περιβάλλον ;
2. Πόσοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα μείνουν άνεργοι ;
3. Οι μαθητές, οι γονείς των οποίων μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν οικονομικά, θα μετεγγραφούν αναγκαστικά σε δημόσια σχολεία. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η εισροή ;
4. Αντί να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός θα μειώσει τα έσοδά του και τούτο διότι : (α) θα χάσει φορολογικά έσοδα που καταβάλλονται από τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και από τους γονείς, (β) θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές, (γ) θα καταβληθούν επιδόματα ανεργίας στους ανέργους, πλέον, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους του κλάδου.
5. Γνωρίζουν οι ΄΄εμπνευστές΄΄ του μέτρου ότι είναι κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή της εκπαίδευσης που καθένας θεωρεί κατάλληλη, από τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
Μια είναι η λύση. Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το τονίζουμε : Η Παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται πρέπει να ενισχύονται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

……………………………………..

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Παπαδημούλης: Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία

– Μεϊμαράκης: Υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας –

Κομισιόν: Δεν λάβαμε αίτημα εξαίρεσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το ΦΠΑ 23% – Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η απόφαση δεν αντιβαίνει την πολιτική της ΕΕ Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι η εφαρμογή της θα «πάγωνε», υπερασπίζεται ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ.Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γράφει συγκεκριμένα: «Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτ.εκπαίδευση, δεν αντιβαίνει προς την Ευρωπαική νομοθεσία.Η ΝΔ αντιδρά,γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων».

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, το πρωί, στο Mega, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε τονίσει: «Η κυβέρνηση είπε «όχι», δεν παγώνει το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι δεν πρέπει να διαχέεται η φήμη ότι η δίμηνη αναστολή του μέτρου κόπηκε από την Τρόικα. Όπως είπε, η πληροφόρησή του είναι ότι «ο κ. Τσίπρας δεν το επέτρεψε και δεν το άφησε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας και πως είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για πάγωμα του 23% ΦΠΑ. «Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε (το ΦΠΑ 23%), γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, το πρόβλημα είναι ιδεοληπτικό: «Όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας, το ίδιο κάνουν και τώρα». «Αδειάζει» ΣΥΡΙΖΑ η Κομισιόν: Δεν λάβαμε αίτημα εξαίρεσης της ιδιωτικής παιδείας από τον ΦΠΑ 23% Την ίδια ώρα, η Κομισιόν υποστηρίζει και επισήμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ 23%. Αυτό σημαίνει πως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αντιπρότεινε την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον υψηλό δείκτη ΦΠΑ, όπως έκανε σε άλλες υπηρεσίες/προϊόντα.

Συνεπώς, το νομοθετικό πακέτο που ψήφισε η Βουλή στις 14 Αυγούστου και εμπεριέχει τον αυξημένο ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή έλαβε την Κυριακή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από εκπροσώπους της ιδιωτικής παιδείας, με παράπονα ως προς την εγκυρότητα μιας τέτοιας νομοθεσίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς φορολόγησης και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει η πηγή από τις Βρυξέλλες, η ερώτηση τους «ερευνάται αυτή τη στιγμή» και θα γνωστοποιηθεί η απόφασή της, αν και, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να αντιβαίνει την πολιτική της ΕΕ.

protothema.gr/

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ερωτά επίσης και αν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ επιβολή ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τονίζει ότι το μέτρο αυτό «θα οδηγήσει σε δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών που θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα και εκείνων που θα αδυνατούν, θα ενισχύσει τη φοροαποφυγή, θα αποστερήσει την οικονομία από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θα εισάγει προφανώς δυσμενή μεταχείριση των ελλήνων μαθητών σε σχέση με τους μαθητές των άλλων κρατών μελών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής συμπληρωματικής εκπαίδευσης χωρίς υπέρογκα δίδακτρα, αφού δεν καταβάλουν ΦΠΑ 23%».

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τους πιστωτές, δεν δύναται να αναλάβει καμία απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία της ελληνικής οικογένειας αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν τι τιμές πρέπει να χρεώσουν» προσθέτει.

Η κ. Σπυράκη ερωτά την Κομισιόν:

«1. Είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

2. Ισχύει επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;

3. Δύναται η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους πιστωτές να αντικαταστήσει το μέτρο με μέτρο ισοδύναμης απόδοσης από το σκέλος των δαπανών, δεδομένου οτι η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ σε 168 εκ;».

ΠΑΣΟΚ: Δέσμευσή μας η επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ Την ίδια ώρα η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοδουλοπούλου, τονίζει ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο σημείο επαναδιαπραγμάτευσης για το ΠΑΣΟΚ και μία εκ των βασικών προγραμματικών του θέσεων.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και προσωπικά τον πρώην υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από μηδέν που ήταν μέχρι σήμερα, πλήττουν βάναυσα τη μέση ελληνική οικογένεια. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κάνει λόγο «για δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο της ΠΝΠ για πάγωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ενώ τονίζει: «Η εκπαίδευση, τυπική και άτυπη, γίνεται πάλι έρμαιο του ατελείωτου ιδεοληπτικού εκκρεμούς του κ. Τσίπρα και του στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά.

Η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να τονωθεί η αριστεροσύνη τους, πλήττει βάναυσα χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά τη μέση ελληνική οικογένεια και ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας».

banksnews.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...