Home / HEADER-NEWS / Ανακοίνωση – Ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» στο Σύλλογο Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ανακοίνωση – Ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» στο Σύλλογο Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Δημοσιεύτηκε: 9:04 μμ Σεπτέμβριος 21st, 2015  


prre

Παλλήνη 21 Σεπτέμβρη 2015

Ανακοίνωση

Ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών»

στο Σύλλογο Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους μας, την 1η Ιουνίου 2015, πήραμε αποστάσεις από την παράταξη που εκπροσωπούσαμε, διαφωνώντας σε βασικές επιλογές τόσο για τη φυσιογνωμία όσο και για τις θέσεις σε καίρια εκπαιδευτικά θέματα, με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουμε ως πρόσωπα την ψήφο σας στις τελευταίες εκλογές του Μάη.

Σήμερα, διατηρώντας την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητά μας, τις κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές, επαγγελματικές και αγωνιστές μας δυναμικές σας κάνουμε γνωστό ότι προχωρούμε στη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής, δημοκρατικής και ριζοσπαστικής κίνησης εκπαιδευτικών, σε τοπικό επίπεδο, και σας καλούμε όλους σε ανοιχτή συμμετοχή, που στόχο θα έχει:

üνα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

üνα ελέγχει τις αποφάσεις της Διοίκησης και όσους την υπηρετούν

üνα συμπαραστέκεται στον εκπαιδευτικό σε κάθε πρόβλημα που έχει στον εργασιακό του χώρο

üνα αντισταθεί σε κάθε μορφή χειραγώγησης του εκπαιδευτικού και του έργου του

üνα προασπίσει τις παιδαγωγικές ελευθερίες

üνα εμπνεύσει τον εκπαιδευτικό για συμμετοχή στα κοινά

üνα επεκτείνει τις δραστηριότητες και τις δράσεις του συλλόγου και σε άλλους τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κτλ.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για όλους μας, ο συνδικαλισμός αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για τη Δημοκρατία, την εποπτεία και την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Για όσα δεν μπορεί ή αδυνατεί να υψώσει φωνή ο εκπαιδευτικός από μόνος του, τα συλλογικά, θεσμικά, συνδικαλιστικά όργανα έχουν τη δυνατότητα , το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρεμβαίνουν, να καταγγέλλουν δημόσια κάθε αδικία σε βάρος συναδέλφων. Μόνο που αυτό οφείλουν να το κάνουν σε κάθε περίπτωση χωρίς καμία εξαίρεση!!!. Σε ιδιαίτερα δύσκολους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά , όπου βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών καταπατούνται ή καταστρατηγούνται στο όνομα του μνημονίου και της δήθεν σωτηρίας της χώρας μας, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο για όλους μας. Όχι όμως εκείνη η εκπροσώπηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κομματικής ή προσωπικής στρατηγικής μα η εκπροσώπηση που αγωνίζεται για την ισότητα, την ελευθερία, τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών.

Είναι καιρός να μπει τέλος στη λειτουργία του συνδικαλισμού ως το μακρύ χέρι του κομματικού μηχανισμού ή ως η «πέμπτη φάλαγγα» των κέντρων εξουσίας! Να πάψει η εκπροσώπηση από λειτούργημα και δικαίωμα για όλους, να γίνεται «επάγγελμα» για τους λίγους!

Με την εξαγγελία της δημιουργίας μιας νέας κίνησης εκπαιδευτικών στο Σύλλογο μας δεν αποσκοπούμε στο σχηματισμό μιας ακόμη παράταξης εξαρτημένης από κόμματα ή από κεντρικές παρατάξεις στο χώρο της Δ.Ο.Ε. ή της ΑΔΕΔΥ. Χωρίς να αποδοκιμάζουμε ή να αποκηρύσσουμε τα κόμματα και το ρόλο τους – παρά τα σοβαρά προβλήματα που όλα αντιμετωπίζουν- αποτελούν με τον τρόπο τους, αδιαμφισβήτητη παράμετρο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, δηλώνουμε εξαρχής την ανεξαρτησία της νέας παράταξης και ότι δεν αποτελεί εσωκομματική τάση κάποιου κόμματος αλλά και ούτε κλειστή ομάδα. Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε όσους εκπαιδευτικούς,  αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν και να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σχολειά μας.

Το μοναδικό μας κίνητρό είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί σταδιακά ένα μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα μέσα από τη διάχυση των ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικο-κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον μαχόμενο εκπαιδευτικό της τάξης, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του, με πνεύμα αλληλεγγύης στην άρση των αδικιών και ανισοτήτων, στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συναδέλφων μας και στην έξοδο της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού από τη βαθιά κρίση στην οποία μας οδήγησαν με τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια..

Η υιοθέτηση πελατειακών σχέσεων μεταξύ κομματικών παρατάξεων και ψηφοφόρων-εκπαιδευτικών, η αδιαφορία εξεύρεσης λύσεων στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων, ο παραγοντισμός και οι πρακτικές του παλαιοσυνδικαλισμού, είναι μερικές μόνο από τις δυσλειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτό λειτουργεί και εκφράζεται σήμερα και στο Σύλλογό μας, οι οποίες συνέτειναν παθητικά ή ενεργητικά στον ιδεολογικό, πολιτικό, ηθικό και οικονομικό παροπλισμό των συναδέλφων.

Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο που θα πρέπει πια όλοι μαζί να ξανασκεφτούμε. Να ψάξουμε, να πληροφορηθούμε, να αποφασίσουμε και να αγωνιστούμε. Απευθυνόμαστε σε ΟΛΟΥΣ εσάς, τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας, που εκφράζετε το μεγάλο τμήμα των δημοκρατικών, προοδευτικών και υγιώς σκεπτόμενων συναδέλφων, που επιθυμείτε την αναγέννηση, την ανασυγκρότηση και την αλλαγή λειτουργίας του Συλλόγου αλλά και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος . Απευθυνόμαστε σε εσάς που συμφωνείτε με το πλαίσιο αρχών μας και είστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με συνέπεια, αλληλοσεβασμό και υπευθυνότητα, προκειμένου να πάμε μπροστά το Σύλλογο χωρίς κομματικές στηρίξεις, χρίσματα, προνόμια, παλιές πρακτικές , αγκυλώσεις και εξαρτήσεις. Δεν θα σπάσουμε τα δεσμά της κρίσης και της εξάρτησης με την παραίτηση, την απαξίωση και την απάθεια. Ούτε με τη στείρα καταγγελία και την ανώφελα υψωμένη γροθιά. Θα σπάσουμε τα δεσμά της κρίσης με την υπεύθυνη υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την ενεργό συμμετοχή μας, τη δράση μας!

Σας καλούμε λοιπόν σήμερα να πλαισιώσετε και να στηρίξετε την προσπάθειά μας ώστε να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε μαζί, μια κοινή πορεία που θα κάνει το όραμά μας πράξη με πρωταρχικές αξίες τη δημοκρατία, την παιδαγωγική ελευθερία, την αλληλεγγύη, την προσφορά στο συνάδελφο, τη δράση, τη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την ισότητα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ –ΓΝΩΣΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΔΡΑΣΗ – ΛΥΣΕΙΣ

Για τα

Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Σεχίδης Σάββας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος»

Βερέτσος Κώστας, Ταμίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...